Ζουμπούλι (Υάκινθος) – Hyacinthus Orientalis

zoubouliΤο ζουμπούλι είναι ένα άνθος της οικογένειας των Λιριίδων ή Λειριίδων (Liliaceae). Διεγείρει τις έντονα τις αισθήσεις της όσφρησης και της όρασης [τις 2… από τις 7 αισθήσεις] και είναι κατάλληλο για τον κήπο, αλλά και για σπίτι.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με διάφορα χρώματα μωβ, άσπρο, ροζ μ’ όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις.

yakinthosΣτο κήπο φυτεύουμε τους βολβούς το  φθινόπωρο σε βάθος 15-20 πόντους, ώστε να σκεπασθούν καλά, φροντίζοντας να μη  λείπει  το νερό (όχι υπερβολικό, γιατί μπορεί να σαπίσει). Οι βολβοί του είναι καλοσχηματισμένοι. Το Μάρτιο και τον Απρίλιο, θα απολαύσουμε τα ωραία και ευωδιαστά άνθη του υάκινθου.

Για το σπίτι  τώρα, θα πρέπει  να τοποθετήσουμε τη γλάστρα για 2 μήνες σε σκοτεινό και κρύο μέρος (10 βαθμούς C) μέχρι να  πεταχτούν τα πρώτα φύλλα και να φθάσουν τα 5 εκατοστά. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε φωτεινό μέρος, ώστε να βοηθήσουμε τη φωτοσύνθεση για την παραγωγή της χλωροφύλλης. Το πότισμα να είναι κανονικό, ώστε να μην διψάσουν, αλλά ούτε και να σαπίσουν. Έτσι, από το μήνα Δεκέμβριο θα έχουμε τα ζουμπούλια μας ανθισμένα.

Μπορούμε αντί για γλάστρα, να χρησιμοποιήσουμε γυάλες. Στην περίπτωση αυτή, το σκοτάδι πρέπει να είναι απόλυτο, μέχρι να πετάξει τα πρώτα φύλλα και το νερό δεν πρέπει ν’ ακουμπά τους βολβούς. Όταν πεταχτούν τα πρώτα φύλλα, τα μεταφέρουμε σε φωτεινό, αλλά κριό δωμάτιο.

yakinthos1Μετά την πρώτη άνθιση τους, την επόμενη χρονιά για καλύτερη ανθοφορία, αποθηκεύουμε τους βολβούς  σε ποταμίσια άμμο ή ροκανίδια, πάντα όμως σε σκοτεινό και κρύο μέρος. Αυτή η τακτική αυτή ακολουθείται και στις τρεις περιπτώσεις, γιατί αν τα αφήσουμε στο χώμα, κινδυνεύουν να καταστραφούν από σκουλήκια, ξηρασία, τσαπίσματα κλπ

zoumpouli

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s