Παραδοσιακές Χυλοπίτες Γιουβέτσι

xylopites_giuvetsiΗ συνταγή για τις χυλοπίτες γιουβέτσι είναι απλή και νοστιμότατη και δεν έχετε παρά να απολαύσετε τις παραδοσιακές χυλοπίτεςμε σάλτσα και τυρί και ωραίο κρασάκι.

Υλικά:

  • 1 κιλό Χυλοπίτες
  • 3 κουτ. σουπ. Βούτυρο
  • 1 κουτ. σουπ. Πελτέ Ντομάτας
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένο σκληρό Κίτρινο Τυρί (κεφαλοτύρι, παρμεζάνα, ρεγκάτο κ.λ.π.)
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Βάζετε περίπου 3 λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα, μαζί με λίγο αλάτι, τον πελτέ ντομάτας (αφού τον έχετε διαλύσει) και το βούτυρο. Μόλις το νερό αρχίζει να βράζει, ρίχνετε τις χυλοπίτες. Αφού αρχίσουν να κοχλάζουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και τις αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Λίγα λεπτά πριν βράσουν τελείως, τις ρίχνετε σε ταψί, τις απλώνετε με κουτάλα, πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και καλύπτετε όλη την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί. Τοποθετείτε το ταψί σε δυνατό φούρνο για λίγα λεπτά, μέχρι να πιουν τα υγρά οι χυλοπίτες, να ροδίσει το τυρί και να κάνει κρούστα στην επιφάνεια.

Tips:
  • Το νερό που χρειάζονται οι χυλοπίτες για να βράσουν, εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι το αλεύρι με το οποίο έγιναν. Η συνηθισμένη αναλογία είναι 1 μέρος χυλοπίτες και 3 μέρη νερό.
  • Αν δοκιμάσετε τις χυλοπίτες και δεν είναι έτοιμες, παρόλο που το νερό έχει σωθεί, προσθέστε λίγο ακόμη βραστό νερό και συνεχίστε το βράσιμο, ώσπου να το απορροφήσουν.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s