Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

mpakaliaros_skordalia

Η πρώτη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, ονομάζεται Μπακαλιάρος Bianco και προβλήθηκε στην τηλεοπτική Εκπομπή “Καφές με την Ελένη” την Τετάρτη, 25/3/09. Η δεύτερη συνταγή, για Μπακαλιαροκροκέτες με μπύρα, μεταδόθηκε στις 16/1/09, όπως και αυτή για τη Σκορδαλιά.

Εσείς επιλέγετε με τι θα συνοδέψετε τη σκορδαλιά σας, τη μέρα της 25ης Μαρτίου (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου), αφού είναι ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι το παραδοσιακό πιάτι της ημέρας αυτής.

Μπακαλιάρος Bianco

Υλικά:

800 γραμμ. – 1 κιλό Μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο
4 Κρεμμύδια σε φέτες
4 Πατάτες σε φέτες
1 Πράσο σε φέτες
1 Φλυτζάνι τσαγιού παρθένο Ελαιόλαδο
Χυμός 1 Λεμονιού
Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Κόβετε σε κομμάτια τον παστό μπακαλιάρο και τον βάζετε για 10-12 ώρες στο νερό, ώστε να ξαλμυρίσει. Στο διάστημα αυτό θα χρειαστεί να αλλάξετε το νερό, τουλάχιστον 5-6 φορές. Τον ξεπλένετε κι αφού τον καθαρίσετε από τα «χοντρά» κόκαλα, βάζετε σε μία κατσαρόλα στρώσεις από κρεμμύδι, πατάτα, πράσο, κρεμμύδι κλπ και πάνω πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Περιχύνεται με το ελαιόλαδο και τρίβετε το πιπέρι. Συμπληρώνεται λίγο νερό από πάνω, ίσα ίσα ώστε να καλυφθούν οι πατάτες. Τα αφήνουμε να βράσουν για 25 με 30 λεπτά. Χτυπάμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το λεμόνι και περιχύνουμε τον Bianco. Το αφήνουμε να πάρει μία βράση ακόμη και είναι έτοιμος.

Μπακαλιαροκροκέτες με Μπύρα

Υλικά:

500 γραμμ. Μπακαλαριάρος ξαλμυρισμένος
2 ξερά Κρεμμύδια, τριμμένα
4 – 5 φρέσκα Κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι Άνηθο
1/2 ματσάκι Μαίντανό
1 κουτάκι Μπύρα (330ml)
1 Αυγό (το παραλείπετε, εφόσον νηστεύετε)
250 γραμμ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Μπόλικο φρέσκο Πιπέρι

Εκτέλεση:

Όπως και προηγούμενος, ετοιμάζουμε με την ίδια διαδικασία τον μπακαλιάρο μας, ώστε να ξαλμυρίσει και τον μαδάμε σ’ ένα μπολ. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο βάζουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να αναμειχθεί ο χυλός. Αφήνουμε λίγο σκεπασμένο το μπολ, ώστε να σταθεί ο χυλός και να ενωθούν οι γεύσεις. Κουταλιά – κουταλιά, ρίχνουμε το μείγμα σε καυτό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κάθε κομμάτι μας, μέχρι να ροδίσει.

Σκορδαλιά

Υλικά:

6 – 7 Πατάτες
Χυμός από 1/2 λεμόνι
3 κουταλιές σούπας Ξύδι
6 σκελίδες Σκόρδο
1 1/2 φλυτζάνι Ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση:

Kαθαρίζουμε το σκόρδο. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις βράζουμε για να μαλακώσουν. Με τρυπητή κουτάλα τις πολτοποιούμε στο μίξερ μαζί με το σκόρδο. Αλατίζουμε και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το ξύδι. Λίγο – λίγο προσθέτωντας το ελαιόλαδο (σαν κλωστή). Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται λίγο αλάτι ή επιπλέον λεμόνι, ώστε να “στρώσουμε” τη γεύση. Χτυπάμε τον καυτό πουρέ μας στο μίξερ μέχρι η σκορδαλιά να αποκτήσει μία ομοιόμορφη υφή.

.

Advertisements

2 thoughts on “Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

  1. ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗς ΩΡΑΙΑΣ ΓΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΙΝΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ (50γραμμαρια για τη συγκεκριμενη δοση)χωρις ξυδι ομως γιατι θα αλλοιωθει η συνολικη γευση

    Like

  2. Πολύ ωραία η πρότασή σου αυτή! Και η μητέρα μου βάζει καρύδια. Μάλιστα για να την κάνει και πιο ελαφριά προσθέτι και λίγο μήλο τριμμένο. Εγώ που δεν τρώω τα βαριά, τη θέλω με μήλο και καρύδια, χωρίς ξύδι, όπως λες για να είναι πιο ελαφριά.Ευχαριστούμε 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s