Βαρβάρα, η παραδοσιακή (Ασουρές)

Οι γυναίκες από την Πόλη έφτιαχναν και μοίραζαν τον ασουρέ την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας, προστάδιδας  κατά  της βαριάς αρρώστιας της “ευλογιάς”.

Ο πολίτικος ασουρές γίνεται με σιτάρι, καρύδια, αμύγδαλα και σταφίδες, είναι γλυκός και αρωματισμένος με κανελογαρίφαλα. Έχει μακρινή συγγενική σχέση με τα αρχαία “Πολυσπόρια“, που ήταν μείγμα διαφόρων δημητριακών, οσπρίων και ξηρών καρπών. Οι Αρμένιοι της Μικράς Ασίας προσθέτουν στο ασουρέ φασόλια, ρεβύθια, ξερά σύκα και δαμάσκηνα ή βερίκοκα, ρόδι, φυστίκια και κουκουνάρια.

Η Βαρβάρα η παραδοσιακή προς τιμής της αγίας, στην Ελλάδα γίνεται και προς τιμήν της καρποφορίας γης και της ευλογίας των καρπών της. Είναι γεγονός ότι προς το τέλος του χρόνου συγκεντρώνονται όλοι οι καρποί σχεδόν και οι τελευταίες σοδειές. Οι παλιοί θα θυμούνται τα γεμάτα αμπάρια και κελλάρια, όπως και τα μεγάλα πυθάρια με το λάδι, το μέλι, τα ρετσέλια και ακόμη τα παραδοσιακά τουρσιά. Με τη συγκέντρωση λοιπόν των καρπών όλων των ειδών από τη σοδειά, έκλεινε και ο κύκλος της χρονιάς. Αυτό το σκοπό είχε η παρασκευή της παραδοσιακής Βαρβάρας. Τον φόρο τιμής της καρποφόρας γης και την ευλογία των καρπών της. Αυτήν την Βαρβάρα ετοίμαζαν οι νοικοκυρές τα παλιά εκείνα χρόνια και την μοίραζαν σε κούπες στα φιλικά και συγγενικά σπίτια, βάζοντας όλη τους την τέχνη και την φροντίδα, ώστε να αποσπάσουν επαίνους. Ακόμη τότε έβραζαν μαζί με το σιτάρι και σπόρους από καλαμπόκι, φασόλια, ρεβύθια και κουκιά.

Σήμερα, για να φτιαχτεί η Βαρβάρα το μόνο δημητριακό που χρησιμοποιείται είναι το σιτάρι. Μια τέτοια Βαρβάρα σας θα φτιαχτεί με την παρακάτω παραδοσιακή συνταγή που σας δίνουμε.

Υλικά:

1 κιλό Σιτάρι
500 γραμ. Ζάχαρη
100 γραμ. Αλεύρι
100 γραμ. Σταφίδες, ξανθές και μαύρες
250 γραμ. Καρυδόψιχα
100 γραμ. Αμυγδαλόψιχα
Λίγα Φρούτα (μήλα, αχλάδια, σύκα)
1 φακελάκι Κανέλλα

Εκτέλεση:

Αρχικά πλένουμε το σιτάρι και το βράζουμε από το βράδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό. Εκεί το αφήνουμε μέχρι το πρωί, οπότε και αφαιρούμε σχεδόν το μισό, χωρίς να στραγγίσουμε το ζουμί. Κατόπιν, καβουρδίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το στάρι και το ζουμί. Τα αφήνουμε να βράσουν ρίχνοντας μέσα και το υπόλοιπο σιτάρι και τα βράζουμε επί 10 λεπτά. Τελικά ρίχνουμε και τις σταφίδες, τα σύκα και την καρυδόψιχα. Αφού βράσουν όλα καλά, σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να χυλώσουν. Μετέπειτα γεμίζουμε τα μπολ μας, γαρνίροντας τα με κομματάκια από τα φρούτα. Τα μπολ μπορείτε να τα βάλετε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να πήξει η Βαρβάρα εντελώς. Πριν τα σερβίρετε, πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγη κανέλλα και την αμυγδαλόψιχα.

Η παραδοσιακή Βαρβάρα μας είναι έτοιμη και φυσικά είναι ένα νηστήσιμο και υγιεινό πιάτο.

.

3 comments

  1. ακριβως ετσι γινεται η βαρβαρα και συμβολιζει την την ευχαριστηρια προσευχη για την καρποφορια της γης…σημερα οποιος θελει να γευτει τη βαρβαρα και ταυτοχρονα να απολαυσει εκατονταδες μικρα χειροποιηττα καραβακια με το καντηλερι τους μεσα σε μια μικρη λιμνη ας επισκεφθει τη Δραμα(ΥΔΡΑΜΑ απο ταπλλα νερα της) στις 3-4 Δεκεμβριου πολιουχου της πολης

    Like

  2. Γιώργο, σ’ ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο με τη χρήσιμη πληροφορία!! Δεν έχω επισκεφθεί τη Δράμα. Μακάρι να τα καταφέρω και να είναι και αρχές Δεκεμβρίου 🙂

    Like

  3. εχω φιλους εκει και πηγαινω σχεδον καθε χρονο αν ο καιρος βεβαια ειναι καλος καιδεν βαρβαρωνει

    Like

Leave a comment