Etiquette – Οι κωδικοί ένδυσης των προσκλήσεων

prosklisi_partyΌλοι μας λίγο πολύ έχουμε δεχτεί πολλές προσκλήσεις για προσέλευση σε πάρτυ ή δεξιώσεις.

<img style="margin: 6px 14px 6px 4px; float: left;" title="Κώδικας ανδρικής ενδυμασίας" alt="men_dress_code" src=" http://womland.com/wp-content/uploads/2011/06/prosklisi_party.jpg " με τo RSVP και τα άλλα συναφή σχετικά με το etiquette, to dress code σε μια εκδήλωση… Λίγο που δεν ήξερα γαλλικά, λίγο που δεν ήμουν μαθημένη, ψαχνόμουν για να μην χρειαστεί να ρωτήσω, ή να μην βρισκόμουν σε δύσκολη θέση, από καμία γκάφα στην ενδυμασία μου.

Τότε αναρωτιόμουν, τι να σημαίνουν όλοι αυτοί οι κωδικοί πάνω στις επίσημες ή μη προσκλήσεις. Έψαχνα πως έπρεπε να ντυθώ στην εκδήλωση και το θέμα για μένα ήταν αρκούντως σοβαρό, γιατί προσανατολιζόμουν να συνεχίσω τις σπουδές Διοίκησης που είχα ήδη τελειώσει και να συνεχίζω με την φοίτηση σε ιδιωτική σχολή για Δημόσιες Σχέσεις. Ήταν βλέπετε στη μόδα το P.R. και όλοι έλεγαν για τη σχολή του Antenna. Ήταν διευθύντρια σπουδών και μια πρώην καθηγήτριά μου στην Κοινωνιολογία και δεν ήθελα και πολύ… Παράτησα την εργασία μου και γράφτηκα στη σχολή για να γίνω Επικοινωνιολόγος. Δεν το μετάνιωσα ποτέ, παρότι ήταν δύσκολο στα 26 μου, να αλλάξω την επαγγελματική μου σταδιοδρομία και να γυρίσω 180 μοίρες στην καρίερα μου, δουλεύοντας ταυτόχρονα part time στο χώρο των εκδηλώσεων. Ήταν μεγάλη ευκαιρία για μένα γιατί για πρώτη φορά έκανα αυτό για το οποίο έμοιαζε να έχω γεννηθεί. Έλεγε ο καθηγητής στη σχολή για το Savoir Vivre και το Art De la Table και γω ανυπομονούσα να πάω σπίτι να κάνω δοκιμή στο στώσιμο που τραπεζιού και να τους καλέσω την ερχόμενη εβδομάδα, ως εθελόντρια για να κάνω εξάσκηση στο θέμα.

Για να μην σας πλατιάζω – όπως δυστυχώς συνηθίζω! – ούτε και να περιαυτολογώ – πράγμα που δεν μου αρέσει – σας παραθέτω κάποια μυστικά που θυμάμαι, αν και είμαι σίγουρη ότι αν είχα κρατήσει τα σχετικά βιβλία μου, θα άνοιγα ένα site μόνο γι ‘αυτό το θέμα!

RSVP
 • Από την γαλλική φράση “répondez s’il vous plaît” που σημαίνει “απαντήστε παρακαλώ” ή “παρακαλούμε ανταποκριθείτε”.
Black Tie
 • Σμόκιν (tuxedo) για τους άνδρες – κατά προτίμηση σκούρο κοστούμι, αν όχι σμόκιν.
 • Για τις κυρίες, τουαλέτες ή κάθε βραδινό ένδυμα με ταφτά, βελούδο, λαμέ, δαντέλα κ.α. κατά προτίμηση σε μαύρη απόχρωση. Γούνα και τα σχετικά, αλλά οποσδήποτε μάξι φόρεμα.

Τα τελευταία χρόνια, είναι πιο χαλαρά τα πράγματα και δεν χρειάζεται απαραίτητα η τουαλέτα ή αλλά καλό θα είναι να φορεθεί ένα ταγιέρ ή έστω κοστούμι.

Business / Cocktail attire
 • Για τους κυρίους, κοστούμι εργασίας, κυρίως σκούρο.
 • Για τις γυναίκες ένα καλό ταγιέρ ή σκούρο φόρεμα, όχι μάξι, αλλά ούτε και μίνι (όσο trendy και να είναι), με προσεγμένα αξεσουάρ.

Με λίγα λόγια, σημαίνει πως ναι μεν πάμε στο party με τα ρούχα της δουλειάς, μιας και δεν έχουμε προλάβει να πάμε σπίτι να αλλάξουμε, αλλά είμαστε προσεγμένοι και όχι με πρόχειρη ενδυμασία.

Cocktail
 • Στο εξωτερικό ισχύει το σκούρο κοστούμι για τους κυρίους, αλλά στη χώρα μας, τα είχαμε απλοποιήσει αυτά, πολύ πριν την οικονομική κρίση!
 • Για τις κυρίες συστήνεται εξώπλατο φόρεμα, που είναι το κλασσικό ένδυμα για κοκτέιλ, αλλά κυρίως κοντό.

Κανείς στην Ελλάδα, δεν φοράει τα επίσημά του, αλλά λίγο πολύ όλοι προσέχουν.

Επίσημο Ένδυμα (Formal Attire)
 • Βραδινό, σκούρο κοστούμι με τα αξεσουάρ του για τους κυρίους (μανικετόκουμπα, μαντιλάκι). Όχι ότι δεν μπορεί να φορεθεί από τον άνδρα ένα καλό μαύρο τζιν μαζί με ένα σακάκι, αλλά προς Θεού, αυτό που βλέπω τελευταία από κάποιους celebrities, δεν με γοητεύει. Φορούν σμόκιν με all star! Έλεος… Αυτό δεν είναι στυλ για επίσημο ένδυμα, αλλά άποψη που κάλλιστα υιοθετείτε στο γάμο κάποιου ή στο πάρτυ του.
Casual
 • Συνήθως, στα καλοκαιρινά πάρτυ και δεξιώσεις γάμου, λόγω καιρού και τόπου – μπάρμπεκιου και παραθαλάσσια πάρτυ – οι κύριοι προτιμούν ανοιχτόχρωμα κοστούμια ή τζιν παντελόνι με σακάκι, ακόμη και χωρίς σακάκι, αλλά με μια λευκή πουκαμίσα.
 • Για τις κυρίες συστήνονται τα σπορ φορέματα ή λιγότερο αμπιγέ ταγιέρ και φυσικά το τζιν, σ’ όλο το μεγαλείο του.
Περιπάτου
 • Και για τους κυρίους και για τις κυρίες, Ισχύει ότι και παραπάνω, με την μόνη διαφοροποίηση πως αυτή η έκφραση είναι λίγο passe (παρωχημένη) πια και γι’ αυτό δεν χρησιμοποιείται πλέον στις προσκλήσεις, γιατί είναι αυτονόητο πως τα ρούχα θα είναι άνετα.

 

Υ.Γ. Ξέρω πως θα μου πείτε τι σας λέω τώρα, αλλά δεν το κρύβω πως σ’ αυτά τα θέματα είμαι τυπική εκ φύσεως. Άλλσωτε, δεν είναι κακό να γνωρίζουμε το savoir vivre (σαβουάρ βιβρ) και κάποια τα μυστικά των προσκλήσεων, αν και λίγο θα τα χρειστούμε τα επόμενα έτη, έτσι όπως μας κατάντησαν…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s