Εγώ αγαπώ, αυτή καπνίζει – Παρουσίαση βιβλίου

Αγγελική Μπούλιαρη, Εγώ αγαπώ, αυτή καπνίζει | Άνεμος εκδοτική, Αθήνα 2012 ~ Κατηγορία: Ελληνική λογοτεχνίαImage

Η σύζυγος που έχει απωθημένο μια προηγούμενη αγάπη που τότε φοβήθηκε να ζήσει, αλλά δεν ξέχασε ποτέ, και τώρα στην ωριμότητά της τη διεκδικεί πίσω.

Η εργαζόμενη που λαχταρά να επιβεβαιωθεί σαν γυναίκα και να ξαναβιώσει τη χαρά του φλερτ και του έρωτα.

Εκείνη που βυθισμένη στη ρουτίνα του γάμου της «απατά» τον σύζυγο με τον Τζόνι Ντεπ και το πληρώνει ακριβά.

Η ώριμη πια γυναίκα στερημένη σε όλη της τη ζωή που μπροστά στον φόβο των γηρατειών πέφτει θύμα των ινστιτούτων αισθητικής.

Η γυναίκα που έχει αποδεχτεί τη μοίρα της, αλλά κάπου κάπου θυμάται ότι δε θέλει να συμβιβαστεί.

Κι εκείνη που βρίσκει τη δύναμη να πραγματοποιήσει τα διαρκώς αναβαλλόμενα όνειρά της χάρη σε έναν μικρό πληγωμένο δράκο.

Έξι διηγήματα με οριζόντιο νήμα τους τη γυναικεία φύση, τις βαθύτερες επιθυμίες, τους φόβους και τις λαχτάρες της. Το τελευταίο βιβλίο της Αγγελικής Μπούλιαρη Εγώ αγαπώ, αυτή καπνίζει περιέχει καθημερινές ιστορίες με πρωταγωνίστριες γυναίκες της διπλανής πόρτας. Η αφήγηση πρωτοπρόσωπη, προσπαθεί να αποκτήσει εγγύτητα με τον αναγνώστη, η εκάστοτε αφηγήτρια να γίνει φίλη του και να του εκμυστηρευτεί τα μυστικά της. Έχοντας ως εργαλείο έναν λόγο απλό, καθημερινό, με στοιχεία έντονης προφωρικότητας, που τείνει να γίνεται κάποιες φορές επεξηγηματικός, διηγείται ιστορίες και περιγράφει καταστάσεις επιφανειακά, δεν εισχωρεί στο βάθος της γυναικείας ψυχοσύνθεσης ούτε ζητά να βρει τις αιτίες και τις αφορμές. Σχολιάζει τις σχέσεις των ζευγαριών του σήμερα, οι οποίες μέσα στην τριβή της καθημερινότητας σταδιακά φθίνουν και μοιραία οι άνθρωποι αναζητούν διεξόδους φυγής από τη ρουτίνα.

Οι γυναίκες των διηγημάτων απευθύνονται σε γυναίκες, το Εγώ αγαπώ, αυτή καπνίζει είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση. Οι άντρες δεν έχουν καμιά θέση σε αυτό, παρά μόνο ως οι υπαίτιοι της τυραννίας των συζύγων τους, αλλά και ως η αφορμή για να ονειρεύονται οι γυναίκες μια ομορφότερη και πιο γεμάτη ζωή.

Ελένη Κίτσου

Κριτικός λογοτεχνίας και επιμελήτρια

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s