Αλέμ Τσιγκί -Τα βιολιά της ευτυχίας, ένα παραμύθι της Ισμήνης Χαρίλα

alem_tsigki
Αλέμ Τσιγκί -Τα βιολιά της ευτυχίας

Μια γλυκιά γεύση νοσταλγίας για τα παιδικά μου χρόνια μού άφησε το Αλέμ Τσιγκί της Θωμαΐδας-Ισμήνης Χαρίλα. Νοσταλγία για τη φιγούρα της γιαγιάς που δεν υπάρχει πια και μια συγκεκριμένη εικόνα: την αδερφή μου και εμένα χωμένες στην αγκαλιά της και τη γιαγιά να μας διαβάζει παραμύθια ή να μας αφηγείται ιστορίες με πριγκιπόπουλα, νεράιδες, ξωτικά και λύκους βγαλμένες από τη φαντασία της.

Με κλασικό παραμύθι μοιάζει, λοιπόν, το βιβλίο της Χαρίλα και διέπεται από τις αφηγηματικές τεχνικές του λαϊκού παραδοσιακού παραμυθιού, που διασώθηκε από γενιά σε γενιά με το πέρασμα των χρόνων. Έτσι, ο χρόνος και ο τόπος παραμένουν αόριστοι: Μια φορά κι έναν καιρό, πριν πολλά πολλά χρόνια, σ’ ένα μικρό σπιτάκι ζούσαν στο δάσος… όπως και η ανωνυμία των προσώπων. Tρεις αδερφές, ο πρίγκιπας, η βασίλισσα, η νεράιδα… Παράλληλα, στο παραμύθι αυτό δένουν αρμονικά στοιχεία όπως οι δολοπλοκίες της κακιάς και πανούργας βασίλισσας ενάντια στον καλό, αθώο και ανυποψίαστο πρίγκιπα, οι περιπέτειες των δύο παιδιών, δέντρα και ποτάμια που προσωποποιούνται και μιλάνε, η καλή νεράιδα που προστατεύει τον πρίγκιπα και ένα μουσικό όργανο με μαγικές ιδιότητες, το αλέμ τσιγκί, που ζωντανεύει, παίζει μουσική και δίνει τη λύση στο γρίφο του μυστηρίου.

Προσφέρει ευτυχία, χαρά και ελπίδα στους ανθρώπους, θεραπεύει αρρώστιες και γίνεται το έναυσμα για το αίσιο τέλος του παραμυθιού: και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

alemtsigki
Αλέμ Τσιγκί

Ένα παραμύθι που διαβάζεται από μικρούς και μεγάλους και που στόχο έχει να εξάψει και να ενεργοποιήσει τη φαντασία των παιδιών, να εντείνει το ενδιαφέρον και την αγωνία τους για το τι θα γίνει παρακάτω, για τα παθήματα των ηρώων και αν αυτοί θα βρουν την ευτυχία που τους αξίζει. Σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά και η εξαιρετικά εύστοχη και πλούσια εικονογράφηση του βιβλίου από την κ. Μάγδα Λεβίνοβιτς.

violia_tis_eftyhias
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΟΙΩΝΟΣ, ΛΑΜΙΑ, 29/4/2012

Επίσης, όπως οφείλει κάθε παραμύθι, έτσι και το Αλέμ Τσιγκί περνάει πολλά μηνύματα στους αναγνώστες του. Το καλό υπερισχύει του κακού, οι κακοί τιμωρούνται και οι καλοί πάντα σώζονται και βρίσκουν την αληθινή ευτυχία.

Θερμά συγχαρητήρια στην κ. Χαρίλα για το απολαυστικό αυτό νοσταλγικό και ρομαντικό ταξίδι μέσα από το πρώτο της αυτό παιδικό βιβλίο του 2011, από τις εκδόσεις Έναστρον.

Αύριο, 19 Δεκεμβρίου 2013 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έναστρον και το δεύτερο βιβλίο της, λεύκωμα αυτή τη φορά, με τίτλο «Γεύσεις με Νοσταλγία».

harila
Θωμαΐς – Ισμήνη Χαρίλα

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως:

Η Θωμαΐς-Ισμήνη Χαρίλα γεννήθηκε στη Λαμία, αλλά από τους πρώτους μήνες της ζωής της βρίσκεται στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Μοναχών Ουρσουλινών. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ίδια Σχολή ολοκλήρωσε και τη Διδακτορική της Διατριβή με θέμα «Η στοιχειώδης Εκπαίδευση στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα κατά τον 19ο αιώνα (1800 – 1870)». Μιλά γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά και έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια εργάζεται σε Τραπεζικό Όμιλο.

Advertisements

2 comments

  1. Ένα παραμύθι με άρωμα νοσταλγίας, γιαγιάς και παιδικής αθωώτητας, για μικρά και μεγάλα παιδιά, γραμμένο με την ευαισθησία της ψυχής της Ισμήνης! Φίλες και φίλοι, ένα υπέροχο δώρο για τα παιδιά σας! [Για παιδιά 5-10 ετών, όμως το διάβασα σε κοριτσάκι 3 ετών το οποίο ενθουσιάστηκε!

    Like

  2. Ένα παραμύθι με άρωμα νοσταλγίας, γιαγιάς και παιδικής αθωότητας, γραμμένο με την ευαισθησία ψυχής της Ισμήνης! Για μικρά και μεγάλα παιδιά! [Συστήνεται για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών, όμως το διάβασα σε κοριτσάκι 3 ετών, το οποίο ενθουσιάστηκε και αγωνιούσε να μάθει τι θα γίνει στο τέλος! Φίλες και φίλοι ένα υπέροχο δώρο για τα παιδάκια σας!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s