Πως οι δίαιτες χορτοφαγίας μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους

xortofagia

Χορτοφαγική δίαιτα

Οι χορτοφαγικές δίαιτες οι οποίες στηρίζονται στην αποκλειστική πρόσληψη φυτικών προϊόντων, παρακάμπτοντας τις ζωικές τροφές και τα γαλακτοκομικά, έχουν οπωσδήποτε κάποια πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, οι χορτοφάγοι τείνουν να παρουσιάζουν καλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης, καθώς καταναλώνονται πολλές τροφές, πλούσιες σε βιταμίνες, αντιωξειδωτικές ουσίες που μειώνουν επίσης τον κίνδυνο για εκδήλωση καρδιαγγειακών νόσων, αλλά και σακχαρώδους διαβήτη.

Ωστόσο, κρύβουν και μερικές «παγίδες», όπως είναι τα ακόλουθα που σας παρουσιάζουμε:

1. ΤΟ ΨΩΜΙ, ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΚΑΙ Η ΠΑΤΑΤΑ ΩΣ ΡΑΧΟΚΟΚΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η απουσία πρωτεΐνης από τη χορτοφαγική διατροφή (την πρωτεΐνη τη βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά, άσπρο-κόκκινο κρέας, αυγό ) συνήθως οδηγεί τον καταναλωτή σε συνεχές αίσθημα πείνας. Γι’ αυτό τον λόγο στρέφεται στους υδατάνθρακες και το άμυλο, πηγές άμεσης ενέργειας, που ικανοποιούν παροδικά την πείνα, παρέχοντας παράλληλα μεγάλο αριθμό θερμίδων. Συνεπώς, η υπερκατανάλωση ψωμιού, ζυμαρικών και πατάτας (από τις καλύτερες πηγές άμυλου και υδατανθράκων) δεν μπορεί παρά να επιφέρει αύξηση του βάρους, μέσω της υπερπρόσληψης θερμίδων κι ενέργειας.

2. ΤΟ… JUNK FOOD ΤΟΥ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥ

Η απουσία κρέατος, αβγών και γαλκατομικών προϊόντων συχνά οδηγεί τους χορτοφάγους σε ακραίες λύσεις: Μπέργκερ από χορταρικά, τηγανητές πατάτες, μπισκότα από φυτικές ίνες, μαύρη σοκολάτα στον υπερθετικό βαθμό κ.λπ. Είναι συχνό φαίνόμενο, οι χορτοφάγοι να επισκέπτονται τα διάφορα ταχυφαγεία που προσφέρουν ειδικές συνταγές από φυτικά υλικά, μαγειρεμένα συνήθως στο λάδι, οδηγώντας έτσι στη ραγδαία αύξηση του βάρους, σχεδόν με μαθηματικό τρόπο.

3. ΤΟ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΠ ΚΟΡΝ

Οι χορτοφάγοι συνήθως στηρίζονται στο αξίωμα: «Εφόσον δεν είναι ζωικής προελεύσεως, μπορώ να φάω όσο θέλω!». Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όμως, πως υπάρχουν πολυάριθμα τρόφιμα για χορτοφάγους που είναι πλούσια σε λιπαρά. Το φυστικοβούτυρο, οι ξηροί καρποί, ο χαλβάς είναι ορισμένα από αυτά. Η υπερκατανάλωση τέτοιων φυτικών τροφίμων, πλούσιων σε θερμίδες, οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Vegetarian

Αύξηση βάρους και χορτοφαγία

Μία δίαιτα που αποκλείει την κατανάλωση ζωικών τροφών, μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών και βιταμινών που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, όπως ο σίδηρος, η βιταμίνες D κι ο ψευδάργυρος. Χρειάζονται σωστοί συνδυασμοί τροφών για να μην παρουσιαστεί κάποια πιθανή έλλειψη.

5. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β 12

Η βιταμίνη Β 12 περιέχεται αποκλειστικά στις ζωικές τροφές (κρέας, συκώτι). Η έλλειψή της σημαίνει ενδεχόμενη εκδήλωση αναιμίας καθώς και πιθανές σοβαρές βλάβες στο νευρικό μας σύστημα. Ειδικά, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας κινδυνεύουν να αναπτύξουν άνοια και οι έγκυες να βλάψουν το έμβρυο. Σημειώνεται πάντως ότι η Β 12 υπάρχει στο γάλα, τα αβγά και το τυρί, όμως σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Το κλειδί για την επιτυχία της χορτοφαγικής διατροφής είναι η ισορροπία. Το σώμα χρειάζεται τους υδατάνθρακες όσο και την πρωτεΐνη ή τις βιταμίνες. Αν δυσκολευόμαστε στην επίτευξη της πολυπόθητης ισορροπίας, οι διατροφολόγοι είναι πάντα στη διάθεσή μας για να μας βοηθήσουν!

 

Γρηγορίου Βασιλική, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Κιν.: 693 726 4915

Advertisements

7 thoughts on “Πως οι δίαιτες χορτοφαγίας μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους

  1. Θα ήταν καλύτερο πριν γράψετε για την πρωτεΐνη να κάνετε λίγη έρευνα. Δεν σας έχουν ενημερώσει ότι έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζεται να προσλαμβάνουμε πρωτεΐνη, αλλά τα απαραίτητα 9 αμινοξέα που μας βοηθούν να την συνθέσουμε;;; Αμινοξέα, λοιπόν, αλλά και πρωτεΐνη υπάρχουν σε όλα τα πράσινα λαχανικά, στα όσπρια, στα μανιτάρια, στον αρακά (τέλεια μορφή που καλύτερη της είναι μόνο στην διατροφική κάνναβη) στην κινόα.
    Οσο για τη Β!2 προτείνω να δείτε βίντεο του Δρ Μουρούτη.
    Δεν σας ενημερώνουν για όλα αυτά στις σχολές σας, καταλαβαίνω,
    Οσο για το αν παχαίνει η χορτοφαγία, ναι, μπορεί να γίνει αν κάνεις όλα αυτά που αναφέρετε. Εννοείται όμως, πως αυστηρή χορτοφαγία δεν σημαίνει junk food. Σημαίνει, υγιεινή τροφή, πολλές ωμές σαλάτες, όχι τηγανητά, όχι σωταρισμένα, όχι επεξεργασμένα τρόφιμα.

    Like

  2. και όλα όσα λέτε για τις βιταμίνες είναι τελείως λάθος. Νομίζω πως ήταν καλύτερα να είστε πιο διαβασμένη την επόμενη φορά

    Like

  3. _Για το πρώτο μέρος, μάλλον κάνετε αναφορά μόνο για τη ζωική πρωτεΐνη.
    Υπάρχει και η φυτική πρωτεΐνη η οποία είναι σε καλύτερη μορφή για τον οργανισμό από ότι η ζωική η οποία πρέπει να διασπαστεί πρώτα στα εννιά αμινοξέα. βλέπε τροφές υπερ πλούσιες σε φυτική πρωτεΐνη όπως τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, τα μαύρα φασόλια, το μπρόκολο, το χούμους, οι φακές, η βρώμη, το φυστικοβούτυρο, ο κολοκυθόσπορος, η κινόα, το tempeh, το τόφου και τόσες άλλες σε ποσότητες πολλαπλάσιες από ότι χρειάζεται κάποιος ημερησίως. Και για να προλάβω σχόλια τύπου το αβοκάντο ή το φυστικοβούτυρο παχαίνει για αυτό το λόγο και δε χρειάζεται κάποιος να φάει έξι αβοκάντο ή 7 φέτες με φυστικοβούτυρο για να πάρει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης.
    _Για την υπερκατανάλωση ψωμιού, και ζυμαρικών θα έπρεπε να αναφέρετε και τη γλουτένη την οποία θα έπρεπε να απασχολεί όλο τον πληθυσμό της γης και όχι μόνο τους "χορτοφάγους"
    _Από μεριάς σιδήρου τροφές όπως το σουσάμι, ο ηλιόσπορος, η βρώμη, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, το αλεύρι ολικής άλεσης, τα φασόλια, το σπανάκι, οι φακές, τα ρεβίθια, τα καρότα, το μπρόκολο, το ελαιόλαδο, το κουνουπίδι, η ντομάτα, η μπανάνα και ο χυμός πορτοκάλι περιέχουν πλούσιες ποσότητες σιδήρου. Για την καλύτερη αφομοίωση συνίσταται η λήψη βιταμίνης C παράλληλα με κάποια τροφή ενώ η λήψη γαλακτοκομικών εμποδίζει τον οργανισμό στην αφομοίωση του σιδήρου. Κλασικό σφάλμα ελληνικής οικογένειας είναι να συνοδεύει π.χ. τις φακές με τυρί.
    _Η βιταμίνη D είναι αλήθεια ότι είναι πιο σημαντική στους χορτοφάγους. 10 λεπτά στον ήλιο ημερησίως (κάτι που υπερ συμπληρώνουμε με τις δουλειές μας έξω) αρκούν για να σχηματίσει ο οργανισμός τη βιταμίνη D. Πρόβλημα αντιμετωπίζει ο πληθυσμός ο οποίος είναι μαυρισμένος υπερβολικά ή αυτός ο οποίος εργάζεται σε σκοτεινά σημεία.
    _Στη Β12 Βάλια κάνεις αναφορά λαθεμένα γράφεται ότι περιέχεται σε ζωικές τροφές. Σε καμία τροφή δεν υπάρχει Β12 ούτε φυτική ούτε ζωική. Το συκώτι αποθηκεύει Β12 η οποία είναι αρκετή για 10 χρόνια. Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και η ποσότητα την οποία χρειάζεται ο οργανισμός σε όλη του τη ζωή είναι περίπου στα 40miligram. Η Β12 είναι βακτήρια και παράγεται από μικρο-οργανισμούς. Απορροφάται ξανά μέσω των εντέρων μας. Ακόμα και συμπλήρωμα διατροφής να πάρει κάποιος, ακόμα και να υπήρχε σε κάποια τροφή η Β12 καταστρέφεται εύκολα στο στόμα όταν το ph του στόματος είναι όξινο και αυτό γίνεται όταν πίνει, καπνίζει, καταναλώνει καφεΐνη. Μάλιστα με την προπαγάνδα της γαλακτοβιομηχανίας και κρεατοβιομηχανίας, αυτοί οι οποίοι καταναλώνουν κρέας είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν πρόβλημα Β12 λόγω των αντιβιοτικών που καταναλώνουν μέσω κρέατος και γαλακτοκομικών)
    _Κατά τα άλλα ναι στη διατροφή μας χρειάζεται θερμιδική ισορροπία, διάβασμα, μελέτη και να ανοίξουμε το μυαλό μας για τροφές οι οποίες από το δικό μας λαό αλλά και της ανατολής καταναλώνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια λ.χ. κινόα, αλεύρι ζέας…

    Like

  4. Αλήθεια, θα ήθελα να μου πείτε φιλτάτη Βάλια, όλες αυτές οι κοιλιές γεμάτες ζωικά λίπη, σουβλάκια, ψητά και μπύρες αλλά και οι περιφέρειες οι γεμάτες πάστες, μακαρονάδες με τυρί και τόνους γάλα (για να μην παθουμε και οστεοπόρωση, ελεος) προέρχονται από τη χορτοφαγική διατροφή?? Ξερετε οτι στην Ελλάδα εχουμε ένα απο τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας αλλά΄και ενα απο τα ανώτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στον κόσμο…είναι από τους χορτοφάγους τα ποσοστά αυτά?? Δεν με ενδιαφέρει, δια του σχολίου μου, να μπω σε λεπτομέρειες περι επαρκειας πρωτεινων αλλά και οφελειών της χορτοφαγίας, αλλά να αναφέρω το εξής απαράβατο γεγονός…σε όλα τα είδη διατροφής υπάρχουν χοντροί και αδύνατοι, γνώστες και αδαείς, ενημερωμένοι και άσχετοι, ανοικτόμυαλοι και κολλημένοι!! είτε στην κρεοφαγία, είτε στη χορτοφαγία, είτε στο βεγκανισμό, είτε ακόμη και στην ωμοφαγία υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα παχύσαρκοι ή/και άρρωστοι άνθρωποι. Καλύτερα λοιπόν μιλήστε για διατροφική ισορροπία γενικώς, ενημερωθείτε και ενημερώστε τον κόσμο για τα πραγματικά προβλήματα της βιομηχανοποιημένης διατροφής (ορμονες στο γαλα, αντιβιωσεις στο κρεας, υδράργυρος στα ψάρια, ακρυλαμίδιο σε όλους τους ψημένους υδατάνθρακες, τοξίνες στα καμμένα και πλαστικά λιπαρά, φυτοφάρμακα στα λαχανικά και πολλά πολλά άλλα) και αφήστε την προπαγανδα κατά της χορτοφαγίας στην άκρη. Ο κόσμος έχει αλλάξει και αναζητά πραγματική και ουσιώδη ενημέρωση όχι αναμάσημα των ίδιων πραγμάτων τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια!!

    Like

  5. Από τις απαντήσεις σας φαίνεται ότι είστε καλά ενημερωμένες και εξετάζετε τις πληροφορίες που λαμβάνετε και τις λύσεις που σας προτείνονται σε βάθος.
    Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο άρθρο έχει στόχο να κινητοποιήσει τον κόσμο να ερευνά τις τάσεις πριν τις ακολουθήσει, δεδομένου πως σε καθετί πρέπει να υπάρχει ισορροπία, και επιπλέον αναζήτηση και ενημέρωση από ειδικούς. Αυτό είναι ξεκάθαρο από το βάθος στο οποίο εισήλθαμε κατά τη συγγραφή του παρόντος άρθρου.
    Στο παρόν άρθρο προσπαθήσαμε να θίξουμε τη σχέση των φυτοφαγικών διαιτών με την αύξηση του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, θέλαμε να συγκρίνουμε την έλλειψη πληρότητας & ικανοποίησης που παρουσιάζει η κατανάλωση φυτοφαγικών τροφίμων σε σχέση με τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα (ζωική πρωτεΐνη) τα οποία επιφέρουν άμεσα τον κορεσμό. Όσον αφορά τις φυτικές πρωτεΐνες, που αναφέρθηκαν (όπως όσπρια, ξηροί καρποί) θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος συνδυασμός για να θεωρηθούν πλήρεις. Συνήθως είναι ελλιπείς σε σχέση με τις ζωικές πρωτεΐνες, διότι δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που περιέχονται στις ζωικές.
    Συνοψίζοντας, με τις ανωτέρω παρατηρήσεις, δεν στοχεύω στην υποτίμηση της χορτοφαγικής δίαιτας. Άλλωστε, στο πρώτο μέρος του άρθρου υπογραμμίζω τα αναμφισβήτητα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν για το σώμα μας. Αντίθετα, επιδιώκω να φωτίσω μερικές πτυχές της που μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικά από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Βεβαίως υπάρχουν ολόκληρα forum που ασχολούνται με το θέμα, ή και βιβλία και επιπλέον υλικό με πληροφορίες επί του θέματος της φυτοφαγίας, όπως επίσης υπάρχουν πολλές και διάφορες απόψεις επί του θέματος, η ανάλυση των οποίων θα ήταν φυσικά πολύ πέραν του φάσματος που επιχειρεί να καλύψει το συγκεκριμένο άρθρο.

    Γρηγορίου Βασιλική

    Like

  6. Χαίρομαι πολύ που απαντήσατε. Όπως καταλάβατε, δεν διαφωνούμε πως οποιαδήποτε διατροφή μπορει να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
    Προσωπικά θεώρησα λάθος να μην αναφέρετε ότι υπάρχει και η φυτική πρωτεΐνη που είναι εξίσου επαρκής με την ζωϊκή γιατί έτσι κάποιος που δεν ξέρει πολλά πράγματα και θέλει να αλλάξει τη διατροφή του δε θα το κάνει γιατί θα φοβηθεί. Να αναφέρω εδώ ότι η κινόα αλλά και η διατροφική κάνναβη περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Κι όπως είπατε με κατάλληλους συνδυασμούς μπορούμε να έχουμε πλήρη κάλυψη.
    Επίσης είναι αλήθεια πως σπανιότερα κάποιος θα γίνει υπέρβαρος με τη χορτοφαγία από έναν παμφάγο.
    Θα ήταν εξαιρετική ιδέα, αν μέσα από τη στήλη σας προτείνατε την χορτοφαγία σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα και κυρίως σε παιδιά. Φαντάζομαι ξέρετε ότι πλέον τα περισσότερα παιδιά έχουν πρόβλημα χοληστερίνης, διαβήτη και γενικά ασθένειες που παλιότερα αφορούσαν ηλικιωμένους.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s