Το θηλυκό… από τη Στέλλα Καραμπακάκη

thyliko_barbie

Θηλυκό Barbie

«Από έφηβη μισούσα το ανθρώπινο σώμα. Το αντρικό σώμα, και το γυναικείο ακόμα περισσότερο βέβαια. Το δικό μου, δηλαδή».

Όλοι οι έφηβοι όμως κάτι μισούνε. Είναι μάλλον αυτό που περιμένουμε από εκείνους. Να μισούνε τα πάντα και να ανοίγουν πόλεμο με το κάθε τι. Έτσι είναι η εφηβεία, εξάλλου.

Τι γίνεται όμως, όταν μια ενήλικη γυναίκα μισεί το σώμα της, με το ίδιο πάθος που το κάνει μια έφηβη; Τι γίνεται, όταν το γυμνό γίνεται κάτι περισσότερο από απωθητικό και μια κούκλα μπάρμπι που σαν παιδί της έκοψε ίσως κάποια στιγμή το κεφάλι, παραμένει το μοναδικό αποδεκτό πρότυπο ομορφιάς;

gymno

Γυμνό

Οι μπάρμπι ζούνε ανάμεσα μας. Ίσως, όχι τόσο στην Ελλάδα, όσο στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, εκεί που τα πρότυπα ομορφιάς δεν θέλησαν να ακολουθήσουν εκείνα της Ευρώπης, και αν κάπου το έκαναν, μάλλον το μετάνιωσαν.

Μια γυναίκα που μισεί το σώμα της είναι ένας άνθρωπος μισός, αφού το μισό κομμάτι της το καταλαμβάνει μια ιδιόρρυθμη μορφή χρόνιας κατάθλιψης και πολέμου απέναντι στο άλλο μισό, τον εαυτό της.

thyliko

Γυναίκα – Θηλυκό – Γυμνό Σώμα

Μια αιώνια έφηβη σε σώμα γυναίκας.

Μια κούκλα μπάρμπι με κομμένο κεφάλι.

Τα πρότυπα ομορφιάς είναι ζώα αιμοβόρα.

Κάποτε οι έφηβες δίνανε μάχη να ‘χουν καμπύλες, κάποτε τις μισούσαν θανάσιμα, κάποτε δίνανε μάχη ενάντια στον ήλιο για λευκό πορσελάνινο δέρμα, και κάποτε ξεροψήνονταν στα σολάριουμ, κάποτε ονειρεύονταν οικογένεια και κάποτε καριέρα – ένας ατελείωτος κύκλος που δεν κλείνει, παρά αλλάζει μορφή και όνομα.

Αυτό είναι το θηλυκό. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Είναι το πλάσμα εκείνο που τις μεγαλύτερες μάχες του τις δίνει με τον εαυτό του.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s