Γιορτή λογοτεχνίας με τίτλο “Greece Is The Word!” στο Λονδίνο

greece_is_the_word

Η Εύα Σιμάτου, πρωταγωνίστρια στο θεατρικό μονόπρακτο του Αλέξη Σταμάτη «Innerview», που θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο

19/10/2013: Μια γιορτή λογοτεχνίας και κουλτούρας, με ιστορικά, καλλιτεχνικά και ενημερωτικά δρώμενα, αφιερωμένη αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Στις 19 Οκτωβρίου οι ελληνικές λέξεις θα είναι… πρωταγωνίστριες στο Λονδίνο: στη «γιορτή» λογοτεχνίας και κουλτούρας με τον τίτλο «Greece Is The Word!» η χώρα μας θα δώσει ένα ηχηρό παρών. Για τον λόγο αυτόν, προετοιμάζονται ήδη εκδηλώσεις γεμάτες Ελλάδα.

«Ψυχή του όλου εγχειρήματος» λέει ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης, ο οποίος συμμετέχει με ένα θεατρικό του μονόπρακτο, «είναι η Ρόζι Γκόλντσμιθ, που θέλησε να δώσει τη δική της εκδοχή στο θέμα της ελληνικής κρίσης». Χωρισμένο σε τρεις ενότητες, το «Greece is the word!» περιλαμβάνει ιστορικά, καλλιτεχνικά και ενημερωτικά δρώμενα.

stamatis

O Αλέξης Σταμάτης θα συμμετέχει στη Γιορτή Λογοτεχνίας “Greece is a word”

Το θεατρικό μονόπρακτο με το οποίο συμμετέχει ο έλληνας συγγραφέας είναι το «Innerview» με ήρωες μια κριτικό θεάτρου και έναν ανερχόμενο σκηνοθέτη. Εκείνη θα του πάρει συνέντευξη μέσα στην Αθήνα της κρίσης. «Αλλά η κρίση», επισημαίνει ο Aλέξης Σταμάτης, «κινείται σε πολύ περισσότερα επίπεδα από την πολιτική και την οικονομία. Ειναι κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις, στον έρωτα, στην τέχνη, στην πόλη, στο τοπίο της… Θα έλεγα ότι το έργο μιλάει για την κρίση πρισματικά». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι όλα συμβαίνουν ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα. Γραμμένο ειδικά για την εκδήλωση, το έργο έρχεται σε συνέχεια της προβληματικής του Σταμάτη για την κρίση, θέμα που τον απασχόλησε στα γραπτά του – τα θεατρικά κυρίως.

Οικοδέσποινα της βραδιάς θα είναι η ηθοποιός της stand-up comedy Kατερίνα Βρανά. Τους δύο ρόλους ερμηνεύουν ο Νίκος Πουρσανίδης και η Εύα Σιμάτου*. Η σκηνοθετική επιμέλεια αυτού του «work in progress» ανήκει στον Λευτέρη Γιοβανούδη, ενώ η παράσταση συνοδεύεται από ζωντανή μουσική, έναν συνδυασμό ρεμπέτικου και γραφιστικής ζωγραφικής – από τον καλλιτέχνη Νταβίντ Πρυντόμ.

Βικτόρια Χίσλοπ – Μπέτανι Χιουζ

Ωραία Ελένη, Χίσλοπ και ελληνική λογοτεχνία

«Ομολογώ ότι θα είναι μια καταπληκτική εμπειρία και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ευκαιρία για τη χώρα μας, αλλά και για εμένα προσωπικά. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι θα  ανεβεί ένα θεατρικό μου στην Αγγλία» συμπληρώνει ο συγγραφέας χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό του. Αλλωστε, ο ίδιος διατηρεί σχέσεις με την Αγγλία: εκεί σπούδασε, ενώ το μυθιστόρημά του «Ο έβδομος ελέφαντας» έχει μεταφρασεί στην αγγλική γλώσσα – ένα άλλο, το «Μπαρ Φλωμπέρ», έχει μεταφραστεί στα γαλλικά. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές μια τέτοια συγκυρία μόνο αισιοδοξία μπορεί να προκαλέσει.

Στην αρχή η ιστορικός και τηλεοπτική παρουσιάστρια Μπέτανι Χιουζ θα μιλήσει για την Ωραία Ελένη της Τροίας και για τη συγγένεια των αρχαίων Ελλήνων με τον σημερινό κόσμο. Τη σκυτάλη θα πάρουν η Βικτόρια Χίσλοπ, συγγραφέας των ελληνικής θεματολογίας μυθιστορημάτων «Το νησί» και «Το νήμα», και η επίσης λογοτέχνις Ιωάννα Καρυστιάνη. Η τελευταία, μαζί με τον Αλέξη Σταμάτη και τον μεταφραστή Ντέιβιντ Κόνολι, θα διαβάσει και θα συνομιλήσει για την ελληνική λογοτεχνία του σήμερα, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συγγραφείς σε μια χώρα όπου ο χώρος του βιβλίου μοιάζει να βρίσκεται υπό απειλή. (Από τις 14.30 ως τις 16.45.)

Στη συνέχεια, με υπότιτλο «Μύθοι των μίντια», ο ανταποκριτής του ΒΒC και φιλέλληνας Πολ Μέισον, ο οποίος έχει υπογράψει δύο βιβλία με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση, θα διευθύνει ένα πάνελ ωριαίας διάρκειας με θέμα τον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην κρίση (στις 17.30). Θα ακολουθήσει το μονόπρακτο «Innerview» (από τις 20.00 ως τις 21.30).

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Southbank Centre του Λονδίνου, στο Purcell Room – Queen Elisabeth Hall.  Η είσοδος σε καθεμία από αυτές κοστίζει 10 στερλίνες.

Πηγή:  tovima.gr

* H ηθοποιός Εύα Σιμάτου επιλέχτηκε από τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών της Μεγάλης Βρετανίας, για να παρακολουθήσει το διάσημο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα Contemporary Drama ανάμεσα σε 2.000 υποψηφίους από όλο τον κόσμο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s