Με αφορμή ένα Φιλμ νουάρ…

Φιλμ Νουάρ: Σενάριο για κινηματογραφική ταινία, ή κείμενο για θεατρική παράσταση;

aronvil«ΤΟ ΚΑΛΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ, το κακό το επινοούμε από ανάγκη». Με αυτήν τη φράση-κλειδί ξεκινάει το τελευταίο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη Φιλμ νουάρ,  ένα μυθιστόρημα με βιογραφικές αναφορές – αφού στην πλειονότητά τους οι ήρωες είναι υπαρκτά πρόσωπα– που αναμειγνύονται με μυθοπλασία και αποτελεί το δεύτερο βιβλίο μιας τριλογίας με ευρύτερο θέμα τον κοσμοπολιτισμό.

Κατασκοπεία, μυστικές υπηρεσίες, παρασκηνιακή πολιτική, εμπόριο όπλων, μονοπώλιο πετρελαίου… Ένας άνθρωπος-σκιά, ο Βασίλειος Ζαχάρωφ, κινεί τα νήματα της Ιστορίας από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τη Μικρασιατική Καταστροφή. Όλες οι κρίσιμες συζητήσεις και αποφάσεις για τα κορυφαία γεγονότα που καθόρισαν την παγκόσμια Ιστορία λαμβάνουν χώρα μέσα στο μέγαρο της λεωφόρου Ος στο Παρίσι. Από αυτό παρελαύνουν εξέχουσες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και των μυστικών υπηρεσιών. Εκεί «φωλιάζει» επίσης ο παράνομος έρωτας του Βασιλείου με την Ισπανίδα δούκισσα Μαρία ντελ Πιλάρ.

Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο της κριτικής μου που δημοσιεύτηκε για το διαχρονικό αυτό μυθιστόρημα στο site www.diavasame.gr

Λεζάντα της φωτογραφίας πάνω αριστερά:

 Στο δημαρχείο του Αρονβίλ, ενός άσημου χωριού της Πικαρδίας, 50 χιλιόμετρα από το Παρίσι επισημοποιήθηκε το πολύκροτο σαραντάχρονο ειδύλλιο ενός Έλληνα εμπόρου όπλων και μιας Ισπανίδας δούκισσας. Από το σημείο αυτό άρχισαν να πέφτουν τίτλοι τέλους για το “Φιλμ νουάρ”…

 

Σύντομο βιογραφικόstefanakis_dimitris

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σωλ Μπέλλοου, Τζον Απντάικ, Μάργκαρετ Άτγουντ, Προσπέρ Μεριμέ κ.ά. Είναι σύμβουλος έκδοσης του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα. Το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο Prix Mediterranee Etranger για το βιβλίο του Μέρες Αλεξάνδρειας, το οποίο έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, τα ισπανικά και αναμένεται στα αραβικά, και με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη της ίδιας χρονιάς, ενώ ήταν υποψήφιος και για το Prix du Libre Europeen 2011. Το Φιλμ νουάρ είναι το έβδομο μυθιστόρημά του και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ πρόσφατα μεταφράστηκε στα γαλλικά και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Viviane Hamy. Περιλαμβανόταν στη «βραχεία» λίστα του βραβείου αναγνωστών 2012 του ΕΚΕΒΙ.

Σύντομα θα κυκλοφορήσει το νέο του βιβλίο «Άρια. Ο κόσμος από την αρχή» από τον Ψυχογιό.

filmnouar1

Βιβλιογραφία του

  • Φρούτα Εποχής, Ωκεανίδα, Αθήνα 2000
  • Λέγε με Καϊρα, Ωκεανίδα, Αθήνα 2002
  • Το μάτι της επανάστασης έχει αχρωματοψία, Ωκεανίδα, Αθήνα 2004
  •  Μέρες Αλεξάνδρειας, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2007 (επανεκδόθηκε από τον Ψυχογιό το 2011)
  • Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2009
  • Θα πολεμάς με τους θεούς, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2010
  • Φιλμ νουάρ, Ψυχογιός, Αθήνα 2012
  • Τέλος καλό, όλα καλά (συλλογικός τόμος με διηγήματα), εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2012

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s