Η Marisa Churchill μιλά στο Womland

marisachurchillΓια την Marisa Churchill σας είχαμε ήδη αναφέρει κάποια πράγματα σε παλιότερο άρθρο μας, αλλά αυτή τη φορά έχουμε την χαρά να μας απαντήσει στις ερωτήσεις, αφού την φιλοξενούμε για να μας ξεναγήσει στον δικό της υπέροχο γλυκό κόσμο,

που για καλή μας τύχη δεν μας προσθέτει ιδιαίτερες θερμίδες, όπως συνηθίζεται με τις συνταγές ζαχαροπλαστικής.

Γνωρίστε την Ελληνοαμερικανίδα που έμαθε τους Αμερικανούς να τρώνε γαλακτομπούρεκο, κουραμπιέδες και μελομακάρονα και θα την αγαπήσετε και σεις, όπως και μεις που είχαμε την τύχη να σταθούμε δίπλα της, ως μαθητές στα μαθήματα light ζαχαροπλαστικής της στην Αθήνα.

1) Αρχικά, μίλησέ μας λίγο για τη Μαρίσα… Πού γεννήθηκες, πώς πήρες την απόφαση να σπουδάσεις στην California Culinary  Academy και ποιές ακριβώς ήταν οι σπουδές σου;

Γεννήθηκα στο Σαν Φραντζίσκο της Καλιφόρνιας. Πριν από την Ακαδημία Μαγειρικής, σπούδασα Marketing, αλλά πάντα αγαπούσα τη μαγειρική. Μία μέρα επισκέφτηκα με την μητέρα μου την Ακαδημία Μαγειρικής για φαγητό και από τότε ήξερα ότι έπρεπε να σπουδάσω σε αυτό το σχολείο. Εκτός από από τις σπουδές που ανέφερα, είμαι επίσης πτυχιούχος διατροφολόγος.

2) Τι ήταν αυτό που σ’ έκανε να επιλέξεις να γίνεις pastry chef και να ασχοληθείς αποκλειστικά με τη ζαχαροπλαστική;

Έχω σπουδάσει και την μαγειρική, αλλά και τη ζαχαροπλαστική και φυσικά, μαγειρεύω για όλη μου τη ζωή. Επέλεξα όμως να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική, γιατί τα γλυκά με διασκεδάζουν περισσότερο, και κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους.

3) Γνωρίζουμε πως ξεκίνησες να μαγειρεύεις σε νεαρή ηλικία και είχες ως πρότυπο καλής μαγείρισσας τη γιαγιά σου. Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας μια έντονη μυρωδιά από την κουζίνα στα παιδικά σου χρόνια και ποιό υπήρξε το αγαπημένο σου γλυκό από τις παιδικές σου αναμνήσεις;

Το οικογενειακό μας επίθετο από την μητέρα μου ήταν Παρασκευόπουλος, αλλά ο παπούς, αποφάσισε να κρατήσει το όνομα Μπουκιάς, που ήταν το παρατσούκλι του. Με άλλα λόγια, είμασταν σαν οικογένεια πάντα μέσα στην κουζίνα και απολαμβάναμε να ταίζουμε τους ανθρώπους γύρω μας. Ήταν πάντα μέσα στο αίμα μας.

Το αγαπημένο μου γλυκό από τα παιδικά μου χρόνια ήταν τα μελομακάρονα της γιαγιάς μου. Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δοκιμάσει κάτι καλύτερο από τα μελομακάρονά της! Η κουζίνα της οικογένειάς μου πάντα δούλευε και ήταν πλημμυρισμένη από υπέροχες μυρωδιές. Έχω γράψει ένα άρθρο σχετικά με τις αναμνήσεις μου από τα παιδικά μου χρόνια και την μαγειρική της γιαγιάς μου. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ‘”The Huffington Post“. Είναι στα αγγλικά, αλλά οι περισσότεροι έλληνες διαβάζουν και μιλούν αγγλικά. Μπορείτε να το βρείτε στο παρακάτω link http://www.huffingtonpost.com/marisa-churchill/lost-recipes_b_2515466.html

4) Σήμερα, ποιά είναι η πιο χαρακτηριστική γεύση γλυκού για σένα, αλλά και ποιό είναι το αγαπημένο σου πιάτο;

Αυτή τη στιγμή στην Αμερική, είναι πολύ της μόδας να συνδυάζεις τα γλυκά με τη μαγειρική, προσθέτοντας αλάτι, μπαχαρικά, ακόμα και μπέικον μέσα στα γλυκά. Ακούγεται περίεργο, αλλά όταν γίνει με το σωστό τρόπο, το αποτέλεσμα είναι υπέροχο! Αυτή είναι πιο χαρακτηριστική γεύση γλυκού, που αγαπώ περισσότερο και τη βρίσκω μοναδική.                                                                                                                                                                                                                         Ρωτώντας με πιο πιάτο μου μου αρέσει περισσότερο, είναι σαν να ρωτάς ένα γονιό πιο παιδί του παιδί του αγαπά πιο πολύ. Αγαπώ τόσα πιάτα εξίσου, και για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Επειδή όμως, η γιαγιά μου πέθανε μόλις πέρσι και μου λείπει αφάνταστα η μαγειρική της, για αυτό το λόγο, αυτή τη στιγμή ένα πιάτο από τα χέρια της θα με έκανε τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στο κόσμο.

5) Ως ευλογημένος άνθρωπος, αφού κάνεις ένα επάγγελμα που αγαπάς, πες μας λίγο, πώς είναι η αίσθηση του να δημιουργείς υπέροχα γλυκά, που συνάμα έχουν μια εσάνς από ‘τέχνη’ παντρεμένη με την ‘χημεία’, ενώ έχουν ‘φλερτάρει’ ήδη με τη διατητική-διαιτολογία;                                                                (Ελπίζω να μην σε κουράσουν οι συνεχόμενες μεταφορές, αφού ήδη, είναι μεγάλη χάρη αυτή που μας κάνεις να θέτονται οι ερωτήσεις στα Ελληνικά!)

 

Αυτό είναι αλήθεια. Η ζαχαροπλαστική δεν είναι απλά μία τέχνη. Είναι επιστήμη και όταν προσθέτεις σε αυτή υγεία και χαμηλά λιπαρά...ενώ ταυτόχρονα, προσπαθείς να διατηρήσεις την ίδια πλούσια γεύση και εμφάνιση, τότε αυτό γίνεται πολύ πιο δύσκολο. Έχω δουλέψει για 10 χρόνια σε κουζίνες πολύ γνωστών εστιατορίων. Βαρέθηκα όμως, με το να φτιάχνω απλά όμορφα γλυκά. Για μένα, η πρόκληση να συνδυάσω όλα τα παραπάνω, έδωσε μια πνοή φρεσκάδας στη ζαχαροπλαστική μου. Το να δημιουργήσω αυτά τα light γλυκά, ενώ ταυτόχρονα να είμαι ένας καλλιτέχνης, διατροφολόγος και επιστήμονας, είναι αυτό που βρίσκω τόσο διασκεδαστικό στη κουζίνα. Αρκετές φορές, όταν ετοιμάζεις καινούργιες συνταγές, αποτυγχάνεις τη πρώτη φορά να έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις και συνεχίζεις να προσπαθείς μέχρι να καταφέρεις να βρεις την ισορροπία και να κάνεις τη συνταγή όπως πρέπει. Αυτό είναι η επιβράβευση για μένα!

6) Σου αρέσουν τα ταξίδια; Ποιά ήταν η ωραιότερη εκδρομή που έχεις κάνει;

Μου αρέσει να ταξιδεύω, αλλά το έχω κάνει τόσο πολύ τελευταία, που γίνεται λίγο κουραστικό. Είναι λοιπόν ευπρόσδεκτος όποιος θέλει να με αντικαταστήσει στο επόμενο tv show μου, ή στην επόμενη υπογραφή του βιβλίου μου! 😉

Όταν ταξιδεύω για διακοπές, συνήθως απολαμβάνω τα μέρη δίπλα στη θάλασσα, όπου χαίρομαι την παραλία και τον ήλιο. Για αυτό λοιπόν το λόγο, προτιμώ περισσότερο από όλα τα μέρη, την Ελλάδα. Έχω επισκεφτεί και το Μεξικό, αρκετές φορές, και αυτό είναι ένα ακόμα μέρος που αγαπώ. Επειδή όμως, υπάρχουν καρχαρίες στη θάλασσα εκεί, προτιμώ να κολυμπώ στην Ελλάδα, όπου δεν χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου το soundtrack της ταινίας ”Τα σαγόνια του καρχαρία”, ενώ κολυμπάς!

7) Άραγε, πως βλέπει την Ελλάδα του σήμερα μια Ελληνοαμερικανίδα που ζει και εργάζεται στην Καλιφόρνια, όσον αφορά τον επαγγελματικό της χώρο;

Ξέρω ότι η Ελλάδα και οι Ελληνες υποφέρουν πολύ αυτό το καιρό, αλλά βλέπω επίσης, αυτή τη στιγμή, σαν μια πολύ καλή ευκαιρία γι’ αυτή τη χώρα να προωθήσει τον εαυτό της και τα προιόντα της στο εξωτερικό. Υπάρχουν τόσο υπέροχα προιόντα στη Ελλάδα, όπως το λάδι, το κρασί, το τυρί. Υπάρχουν δυνατότητες, απλά χρειάζεται να αποφασίσουμε να οργανωθούμε και να προβάλλουμε όλα αυτά τα προιόντα στις ξένες αγορές. Γνωρίζω διάσημους σεφ του εξωτερικού, που θα τρελαίνονταν για τόσα πολλά από τα ποιόντα που έχουμε εδώ!

8) Μίλησε μας, πιο συγκεκριμένα, για την επαγγελματική σου απασχόληση μέχρι σήμερα. Πού έχεις εργαστεί ως pastry chef και ποιος διάσημος υπήρξε ο πιο καλός κριτικός για τις δημιουργίες σου;

Αμέσως μετά από την Ακαδημία Μαγειρικής, δούλεψα στο San Francisco, στο εστιατόριο Rubicon. Ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου εστιατορίου ήταν ο Robin Williams, ο Robert De Niro και ο Francis Ford Coppola. Μετά το Rubicon, δούλεψα σε διάφορα εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένου και ενός από τα πιο γνωστά εστιατόρια του Σαν Φραντζίσκο, με το όνομα ‘The Slanted Door‘, το οποίο είχε Ασιατικές γεύσεις. Υπήρξα επίσης, ο executive σεφ ζαχαροπλαστικής στο βραβευμένο με αστέρια Michelin, ‘Ame’. Ένας από τους κορυφαίους κριτικούς μαγειρικής, ο Michael Bauer, με αποκάλεσε ”μία από τις καλύτερες σεφ ζαχαροπλαστκής της πόλης” και επιλέχθηκα ως μία από τις 40 κορυφαίες σεφ ζαχαροπλαστικής της Αμερικής, από το περιοδικό ‘Food Arts magazine’.

topchef marisa
9) Ποιές είναι οι εντυπώσεις σου από την μέχρι σήμερα εμπειρία σου από την συμμετοχή σου ως pastry chef σε εκπομπές της Αμερικανικής tv, όπως το ‘Top Chef’… και αντίστοιχα, ως καλεσμένη σε διάσημες τηλεοπτικές εκπομπές;

Απολαμβάνω την τηλεόραση, είτε σαν διαγωνιζόμενος σε διαγωνισμούς μαγειρικής, είτε για να μιλήσω για υγιεινή μαγειρική και να δείξω στο κοινό πως να κάνουν μία συνταγή. Σίγουρα, αυτά τα shows σε βοηθούν να προωθήσεις το όνομά σου και να σε κρατήσουν στην δημοσιότητα. Οι σεφ έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στην Αμερική τα τελευταία 10 χρόνια, και τώρα γίνεται ακριβώς το ίδιο και στην Ελλάδα. Αυτό νομίζω ότι είναι υπέροχο, γιατί όλοι μας χρειάζεται να φάμε, και η μαγειρική είναι κάτι με το οποίο όλοι σχετίζονται, σε κάποιο βαθμό.

10) Έχεις ήδη κυκλοφορήσει ένα πολύ ενδιαφέρον & πρωτότυπο βιβλίο με τις δικές σου light συνταγές, με τον τίτλο ‘Sweet & Skinny’. Έχει την επιτυχία που εσύ ανέμενες και του αναλογεί – δεδομένης της ιδιατερότητάς του και της παγκόσμιας κρίσης -, αφού αφορά την δημιουργία εύκολων γλυκών με όσο λιγότερες θερμίδες; Σε ρωτάμε, γιατί τα έχουμε δοκιμάσει και ειλικρινά, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα υπόλοιπα, που μας προσθέτουν πολύ περισσότερες θερμίδες!SweetSkinny

Το καλό με το βιβλίο μου είναι ότι δεν χρησιμοποιώ ακριβά ή δύσκολα να τα βρεις υλικά. Στην Αμερική είναι πολύ διαδεδομένο πλέον να τρως υγιεινά. Υπάρχουν περίπου 28 εκατομμύρια Αμερικάνοι με διαβήτη, οι οποίοι δεν μπορούν φάνε γλυκά γεμάτα ζάχαρη και λιπαρά. Ακόμα και εδώ στην Ελλάδα, προσπαθούμε πλέον να είμαστε πιο υγιείς και να μη τρώμε τόσα πολλά επεξεργασμένα φαγητά. Για αυτούς τους λόγους, νομίζω ότι το θέμα του βιβλίου μου αφορά όλους μας. Το βιβλίο μπήκε στην δεύτερή του έκδοση, ενώ βρισκόταν στην αγορά για 6 μόλις μήνες και αποκαλέστηκε σαν “ένα από τα κορυφαία βιβλία μαγειρικής”από το περιoδικό People. Για αυτό λοιπόν, νομίζω πως ναι, πηγαίνει καλά.

11) Έχεις σκεφτεί ποτέ την επιχειρηματική δραστηριότητά σου στην Αμερική, ή ακόμη και στην Ελλάδα; Ποια είναι τα μελλοντικά σου πλάνα, γενικότερα;

Δεν ξέρω, αυτό θα εξαρτηθεί από πολλους παράγοντες. Υπό ορισμένες συνθήκες θα με ενδιέφεραν και τα δύο.

12) Κάθε πότε επισκέφτεσαι την Ελλάδα; Πρόσφατα, έκλεισε ένας κύκλος από μαθήματα ζαχαροπλαστικής. Μήπως είναι στο πρόγραμμά σου η καθιέρωση των μαθημάτων αυτών και σε άλλες πόλεις, εκτός από την Αθήνα;

Συζητάμε για κάποια μαθήματα που θα μπορέσω να κάνω εκτός Αθηνών, μάλλον στην Πελοπόννησο. Πρώτα όμως, θα υπάρξει ένας καινούργιος κύκλος μαθημάτων στο Divani στην Αθήνα, τον Μάρτιο, με θέμα αυτή τη φορά γλυκά που σερβιρίστηκαν στη φετινή τελετή των Oscars!

13) Και να κλείσουμε… με λίγο gossip [όχι… δεν θα σε ρωτήσουμε για την οικονομική κρίση..], αφού έχουμε μια πετυχημένη pastry σεφ που έχει εργαστεί σε μερικά από τα πιο διάσημα εστιατόρια στο San Francisco! Ποιος είναι ο αγαπημένος σου σταρ του Χόλιγουντ, που αφού τον γνώρισες τον εκτίμησες περισσότερο; Γενικότερα, υπάρχει κάποια διάσημη προσωπικότητα, που σου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και ήταν πιο προσιτός απ’ ότι εσύ φανταζόσουν;

Αγαπώ τον Robin Williams, γιατί είναι πολύ αστείος και πραγματικά πολύ ωραίος άνθρωπος, έτσι ακριβώς όπως τον βλέπουμε στις ταινίες. Μου αρέσει επίσης, η Oprah, η οποία βάζει συνέχεια τα ”Sweet & Skinny” γλυκά μου στο δικό της website και στο περιοδικό της. Την ενδιαφέρει πολύ να απολάμβάνει το φαγητό, αλλά να μπορεί ταυτόχρονα να είναι υγιής.

Ευχαριστώ πολύ,

Marisa Churchill
http://www.marisachurchill.com/

 sokolatokardoules

To Womland θα ήθελε να ευχαριστήσει με την σειρά του την Marisa Churchill και για την παραχώρηση αυτής της ιδιαίτερης συνέντευξης, αλλά και για την συνταγή της που μας επέτρεξε να δημοσιεύσουμε σήμερα ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου..

Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για σοκολατένιες καρδούλες με παγωτό φράουλα, που θα την λατρέψετε γιατί έχει ιδιαίτερη εμφάνιση και είναι τόσο κατάλληλη για ένα δείπνο με τον καλό σας. Διαβάστε τη εδώ.

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s