Συντηρητικά & Επιπρόσθετα των Τροφίμων… Απειλή για τη ζωή μας?

sintirikikaΣτις μέρες μας, στον καιρό της αυτοματοποίησης, σχεδόν τίποτα δεν είναι παρθένο, όπως δηλαδή το γέννησε και το προσέφερε η φύση σε εμάς. Τα πλείστα τρόφιμα περιέχουν πλέον πλήθος ουσιών που ονομάζονται “πρόσθετες“.

Με την προσθήκη πρόσθετων ουσιών, οι βιομηχανίες παραγωγής και συσκευασίας εξυπηρετούν μία σειρά από ανάγκες:

Το τελικό προϊόν γίνεται πιο ελκυστικό, εύοσμο, εύγευστο και ζωηρόχρωμο, και η παρτίδα ομοιογενής.

 

Στις πρόσθετες ουσίες περιλαμβάνονται οι ακόλουθες υποκατηγορίες:

  • Χρωστικές: Προστίθενται στα προϊόντα (αναψυκτικά, γλυκά κ.ά.) για να επανανακτούν το ζωηρό τους χρώμα που έχασαν κατά τη βιομηχανική επεξεργασία.
  • Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν την “οξείδωση”, δηλαδή την καταστροφή των τροφίμων.
  • Γλυκαντικά: Αντικαθιστούν τη ζάχαρη σε προϊόντα που πρέπει να έχουν γλυκιά γεύση. Σημειώνεται ότι τα γλυκαντικά δεν προκαλούν τερηδόνα και ότι μικρές ποσότητες γλυκαντικών αντικαθιστούν μεγάλες ζάχαρης.
  • Γαλακτωματοποιητές: Χρησιμοποιούνται σε γαρνιτούρες και σάλτσες για τη διατήρηση της υφής τους.
  • Σταθεροποιητές: Οι σταθεροποιητές προσδίδουν ομοιομορφία στις παρτίδες των προϊόντων.
  • Συντηρητικά: Λειτουργούν όπως τα αντιοξειδωτικά, προλαμβάνοντας την καταστροφή των προϊόντων αλλά και εξασφαλίζοντάς τους σχετική μακροζωία. Διαθέτουν αντιβακτηριδιακή και αντιμικροβιακή δράση. Εν τούτοις, κάποια συντηρητικά είναι ιδιαιτέρως τοξικά, γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει με σαφήνεια ποια από αυτά επιτρέπονται σε κάθε τροφή, επιβάλλοντας παράλληλα αυστηρότατα πρόστιμα σε όσους δεν υπακούουν. Κατά καιρούς, διάφορα συντηρητικά έχουν κατηγορηθεί για καρκινογενέσεις, ενώ μελέτες δείχνουν ότι παθήσεις του αναπνευστικού και εκδηλώσεις αλλεργιών ενδεχομένως να σχετίζονται με την πρόσληψη συγκεκριμένων συντηρητικών.

syntiritika

Για την καλύτερη πληροφόρηση του καταναλωτή, η ΕΕ έχει θεσπίσει έναν κώδικα αναγραφής των ετικετών, ο οποίος αποτελείται από το γράμμα Ε (που σημαίνει ότι το σχετικό συντηρητικό εγκρίνεται από την ΕΕ) συνοδεία ενός αριθμού, από το 200 έως το 299. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση να παραλείπεται ο εν λόγω κώδικας, για χάρη της πλήρους επιστημονικής ονομασίας του συντηρητικού. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ο πιο ενημερωμένος καταναλωτής μάλλον θα δυσκολευτεί να βγάλει άκρη, διαβάζοντας μία επιστημονική ονομασία που μόνον κάποιος ειδικός θα ήταν σε θέση να αποκρυπτογραφήσει.

Με βάση τα ανωτέρω, πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει λόγος να ενοχοποιηθούν όλες οι πρόσθετες ουσίες. Μερικές στ’ αλήθεια λειτουργούν θετικά για το προϊόν, δίχως να προκαλούν σωματικές βλάβες. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται με τα συντηρητικά.
Αν θέλουμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, συνίσταται:
1. να συμβουλευόμαστε τον διαιτολόγο μας ή έναν γιατρό.
2. να εντάξουμε τα μη επεξεργασμένα αγαθά στη διατροφή μας (βιολογικά προϊόντα, προϊόντα κήπου κ.λπ.).
Με μία φράση-κλειδί: Ενημερωνόμαστε και ζούμε καλύτερα.

Βασιλική Γρηγορίου ~ Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Δ/ντρια Nutricenter

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s