Φιλέτα Γλώσσας στην κατσαρόλα λαδολέμονο

glossaladolemono

Το γευστικά αυτό πιάτο ψαριού, “φιλέτα γλώσσας λαδολέμονο στην κατσαρόλα” μπορεί να συνοδευτεί εξαιρετικά με σαλάτα πατάτα – κολοκύθι βραστό, ή αμπελοφάσουλα.

Για την εκτέλεση αυτής της σπιτικής συνταγής θα χρειαστούμε είτε μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι, είτε κατσαρόλα πλατιά.

 

 

Υλικά:

4-6 φιλέτα Γλώσσας
Ελαιόλαδο
Λεμόνι [2 λεμόνια ζουμερά για αρχή και στη συνέχεια, εάν δεν μας είναι αρκούντως ξινούτσικο, προσθέτουμε όσο θέλουμε]
2 μεγάλες σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
Αλάτι – Πιπέρι
Ρίγανη

Εκτέλεση:

Βάζουμε στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι, τόσο λάδι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια και να “υψωθεί” μισό πόντο περίπου. Μέχρι να ζεσταθεί το λάδι, στύβουμε τα λεμόνια και πλένουμε τα φιλέτα. Το λάδι δεν είναι ανάγκη να κάψει, δεν πρόκειται να σωτάρουμε τίποτε. Πρέπει όμως να είναι ζεστό. Βάζουμε τα φιλέτα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε αμέσως το χυμό λεμονιού. Διαφορετικά, τα ψάρια μας θα γίνουν κάτι που θα θυμίζει μάλλον μαρμελάδα … [το λεμόνι τα “σφίγγει” όχι όμως τόσο πολύ που να μην βράσουν σωστά].

Ρίχνουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και το αλατοπίπερο. Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μισοσκεπασμένο, προσθέτοντας νεράκι, εάν είναι απαραίτητο, και δοκιμάζοντας, ώστε να δούμε εάν του λείπει λεμόνι ή αλάτι [σύμφωνα με την προτίμησή μας].

Προς το τέλος, τα ψαράκια μας έχουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα, και τότε είναι η ώρα να πασπαλίσουμε με ρίγανη τριμμένη. Αν την βάλουμε νωρίτερα θα δώσει πικρή γεύση. Της χρειάζεται μόνο να πάρει μία βράση μέσα στο φαγητό μας.

Γευστικά tips για τα φιλέτα γλώσσας με λαδολέμονο:
Για κάποιον που δεν θέλει έντονη γεύση σκόρδου, ή για κάποιον που θα τον πείραζε στο στομάχι, η λύση είναι απλή:
Βάζουμε τις 2 σκελίδες να βράσουν ολόκληρες [κι όχι ψιλοκομμένες], οπότε αφήνουν πιο διακριτικό άρωμα στο φαγητό μας, και στο τέλος, τις αφαιρούμε και δεν τις σερβίρουμε.

Πέγκυ Παπαδοπούλου

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s