O Δεκάλογος του Καλού (Εναλλακτικού) Θεραπευτή

Στην εποχή μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές θεραπείας προκειμένου να βρουν λύσεις σε θέματα υγείας, καθώς και σε περιοχές της ζωής τους που πάσχουν,

ενώ, όλο και περισσότερες εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι εμφανίζονται, τόσο με ατομικές όσο και με ομαδικές συνεδρίες, που μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση των συνθηκών στις οποίες ζούμε.

Θα έπρεπε να γραφτούν σελίδες επί σελίδων προκειμένου να γίνει μια παρουσίαση και ανάλυση των τόσων θεραπευτικών μεθόδων που υπάρχουν, κι άλλωστε σε κάθε περίπτωση, ο καθένας μας θα επέλεγε αυτή η οποία του φαίνεται καλύτερη με τα δικά του κριτήρια.

Ωστόσο, αυτό που είναι το πιο σημαντικό, δεν είναι το ποια θεραπεία είναι η “καλύτερη” – αν ο όρος “καλύτερη” ήταν δόκιμος -, όσο το ποιος θεραπευτής είναι καλός και σωστός, ώστε να τον εμπιστευτούμε στο να μας βοηθήσει.

Κι αυτό είναι εύκολο να καθοριστεί, ανεξάρτητα από το ποια είναι η θεραπευτική μέθοδο την οποία γνωρίζουν και εφαρμόζουν, επειδή όλοι οι καλοί θεραπευτές έχουν μερικά κοινά γνωρίσματα χαρακτήρα και συμπεριφοράς, τα οποία είναι τα εξής:

1. Ο καλός θεραπευτής κινείται από ανιδιοτελή αγάπη και ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, προκειμένου να τον βοηθήσει. Αυτό μπορείτε να το αναγνωρίσετε από μια αύρα ζεστασιάς και φιλικότητας με την οποία θα σας περιβάλλει από τις πρώτες στιγμές. Μια τυπική “αυστηρή” επαγγελματική συμπεριφορά, ή ένας αέρας αποστασιοποίησης, ίσως να προκαλεί δέος όμως στην ουσία δεν διευκολύνει στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή, γιατί απουσιάζει το βασικό και πηγαίο συναίσθημα της αγάπης. Να εμπιστεύεστε πάντα τη φωνή της διαίσθησης σας, όταν γνωρίζετε κάποιον με τον οποίον θα δουλέψετε για να βελτιώσετε τη ζωής σας, και να αποφασίσετε με γνώμονα το αν νιώθετε άνετα μαζί του, ή όχι.

2. Ο καλός θεραπευτής νιώθει καλά! Έχει θετική διάθεση και είναι ήρεμος και γαλήνιος, δίχως αυτό να σημαίνει πως οι συνθήκες της ζωής του είναι πάντα τέλειες (κάτι που είναι αδύνατον) και δίχως να χρειάζεται να έχει μια τέλεια ζωή για να κάνει καλά τη δουλειά του. Ο καλός θεραπευτής θα διατηρήσει τη γαλήνη και την ηρεμία του ακόμα και μπροστά σε αναποδιές και δεν θα μεταφέρει τις δικές του εντάσεις ή τη κακή του διάθεση στη θεραπεία. Ο καλός θεραπευτής επίσης θα φροντίσει ώστε ο χώρος στον οποίον τον επισκέπτεστε, να είναι πάντα καθαρός και τακτοποιημένος με επιμέλεια και προσοχή.

3. Ο καλός θεραπευτής είναι συνεπής, και μολονότι δεν προσπαθεί να σας επιβάλλει τίποτα, ούτε καν τη θεραπεία σας, περιμένει αντίστοιχη συνέπεια από τη πλευρά σας.. Φροντίζει πως ό,τι κι αν αποφασίζετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα αναλαμβάνετε την ευθύνη του εαυτού σας. Αυτό σημαίνει ότι στην αρχή της θεραπείας, θα θέσει ένα πλαίσιο χώρου, χρόνου και αμοιβής που οφείλετε να το σεβαστείτε ως ένδειξη ότι αναγνωρίζετε, σέβεστε και δεσμεύεστε απέναντι στη δική σας επιλογή να αναζητήσετε θεραπεία που δεν θα σας αφήνει χώρους για δικαιολογίες (είχα πυρετό, είχε κίνηση, η μαμά μου χρειαζόταν να της κάνω μια δουλειά) όταν απουσιάζετε, καθώς κι εκείνος έχει δεσμεύσει το χρόνο του αποκλειστικά για σας. Ο καλός θεραπευτής δεν θα σας εμποδίσει να φύγετε αν δεν θέλετε να συνεχίσετε να δουλεύετε μαζί του, επίσης όμως ούτε θα σας δεχτεί ξανά πίσω αν αλλάξετε γνώμη! Ευχαρίστως όμως θα σας παραπέμψει σε κάποιον άλλον συνάδελφο αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να συνεχίσετε τη θεραπεία.

4. Ο καλός θεραπευτής χρεώνει για τις υπηρεσίες του με εντιμότητα. Δεν ζητάει αμοιβές πολύ παραπάνω από το κυμαινόμενο όριο των αμοιβών για τις υπηρεσίες που παρέχει, (ας πούμε ενδεικτικά, 100 ευρώ τη συνεδρία, όταν οι συνάδελφοι του παίρνουν από 30 εώς 60) ούτε όμως και πολύ κάτω από αυτό. Σέβεται το προσωπικό του χρόνο και τη τέχνη του, σέβεται και εσάς ως πελάτη του. Έτσι, όταν κάποιος απαιτήσει από σας μια μεγάλη αμοιβή για να σας βοηθήσει, αλλά κι όταν επίσης συμβιβαστεί με ένα πολύ μικρό ποσό, τότε και στις δύο περιπτώσεις , θα πρέπει να προβληματιστείτε.Παράλληλα ο καλός θεραπευτής, αν του έχετε αποδείξει ότι είστε υπεύθυνος και συνεπής απέναντι στον εαυτό σας και σε εκείνον και ότι πραγματικά θέλετε να δουλέψετε με τον εαυτό σας , θα σας διευκολύνει οικονομικά σε κάποιες περιπτώσεις, είτε μειώνοντας λίγο το ποσό της συνεδρίας – ειδικά αν πηγαίνετε περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα, ενδέχεται ακόμα και να σας παραχωρήσει ορισμένες συνεδρίες κατά περιόδους. Όμως, εν γένει δεν θα δείτε να έχει τη σφιχτή αντιμετώπιση κάποιου που θα δεχτεί να δουλέψει μαζί σας αποκλειστικά και μόνο, όταν μπορείτε να καταβάλλετε κάθε φορά το αντίστοιχο αντίτιμο.

5. Ο καλός θεραπευτής αν και σας συναισθάνεται, παραμένει αποστασιοποιημένος και κρατά τις απαραίτητες ισορροπίες που χρειάζονται, για να διατηρηθούν ξεκάθαροι οι ρόλοι που έχετε μεταξύ σας, ώστε να παραμείνει θεραπευτής σας όσο δουλεύετε μαζί και κατά συνέπεια ικανός να σας βοηθήσει. Αυτό σημαίνει ότι αν ο θεραπευτής σας αρχίζει να συμπεριφέρεται σαν κολλητός, αν είναι πρόθυμος να βγαίνετε για καφέ και να λέτε τα προσωπικά σας ο ένας στον άλλον, σαν φίλοι, μπορεί να έχει ενδεχομένως τις καλύτερες προθέσεις του κόσμου, όμως το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσει, είτε λόγω έλλειψης γνώσεων, είτε λόγω συναισθηματικής εμπλοκής, να αποδειχτεί αποτελεσματικός στη δουλειά του. Εννοείται, εάν το ενδιαφέρον του απέναντι σας, ξεπερνά το φιλικά ενδιαφέρον και αρχίσει να κινείται πλέον σε ερωτικό επίπεδο, τότε ειδικά φύγετε όσο πιο μακριά κι όσο πιο γρήγορα γίνεται!

6. Ο καλός θεραπευτής είναι καλός ακροατής και έχει εσάς στο επίκεντρο. Ξέρει να σας ακούει και να σας αφουγκράζεται με ενσυναίσθηση. Δεν χρησιμοποιεί το χρόνο σας για να αναδείξει την αυθεντία του αγορεύοντας ακατάπαυστα. Δεν συμπεριφέρεται σαν πριμαντόνα προκειμένου να σας πείσει για τις θεραπευτικές του γνώσεις.

7. Ο καλός θεραπευτής έχει ψυχική παιδεία και συμπεριφέρεται με ευγένεια, λεπτότητα και διακριτικότητα.Σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να προκύψουν συνειδητοποιήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, ατομικής ή και ομαδικής ακόμα, μπορεί το άτομο να δοκιμάσει μια έντονη συναισθηματική φόρτιση, είτε θυμού, είτε λύπης, είτε φόβου, είτε οργής, καθώς ο θεραπευτής τον «στριμώχνει» καθώς προσπαθεί να προσεγγίσει σε βάθος μέσα του τον πυρήνα του προβλήματος. Έτσι., μολονότι ο θεραπευτής θα σας σπρώξει πολλές φορές έξω από τα νερά σας, θα επεκτείνει τη λεγόμενη comfort zone σας ώστε να ρίξετε μαζί φως σε σκοτεινές περιοχές των εμπειριών σας, θα φροντίσει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός για να μη σας τραυματίσει κατά τη διαδικασία αυτή. Για να το πούμε αλλιώς, είναι εντάξει να νιώθετε ότι ζορίζεστε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, αλλά δεν είναι εντάξει αν νιώσετε ότι ο θεραπευτής επιδιώκει σκοπίμως να σας ζορίσει., να σας προσβάλλει και να σας κάνει να νιώσετε ανεπαρκής και «αδιόρθωτος». Ο θεραπευτής σας, αν είναι καλός δάσκαλος (που οφείλει να είναι) δεν θα σας κάνει να νιώθετε ο κακός και ανεπίδεκτος μαθητής.

8. Ο καλός θεραπευτής είναι εχέμυθος. Δεν συζητάει μαζί σας ή με την ομάδα, άλλες περιπτώσεις ανθρώπων με τους οποίους έχει δουλέψει στο παρελθόν, ούτε και αναφέρεται σε τρίτους, ούτε καν για να σας συγκρίνει με εκείνους,  με οποιονδήποτε τρόπο! Αν ένας θεραπευτής δείτε ότι σχολιάζει κάποιον πελάτη του απόντα, και ιδιαίτερα όταν το κάνει με μια αντιμετώπιση κουτσομπολίστικη, (ειδικά σε ομάδες όπου το κλίμα μοιάζει κάποιες φορές να είναι πιο χαλαρό), έχετε υπ’ όψιν σας πως σε κάποια επόμενη συνάντηση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το αντικείμενο της συζήτησης θα είσαστε εσείς!

9. Ο καλός θεραπευτής είναι ταπεινός τόσο για τον ίδιο όσο και για την θεραπευτική του τέχνη. Γνωρίζει ότι η θεραπεία που προτείνει είναι άλλος ένας δρόμος, όχι ο μόνος δρόμος και γνωρίζει την αξία του σα θεραπευτής, δίχως να νιώθει την ανάγκη να υπερκεράσει τον διπλανό του. Συγκριτικές δηλώσεις του τύπου «η τάδε θεραπεία είναι η καλύτερη παγκοσμίως» ή «η δείνα θεραπεία είναι παιχνιδάκι  μπροστά στη δική μου», είτε δηλώσεις όπως «είμαι ο δυνατότερος θεραπευτής όλων των Βαλκανιών» (ναι, το έχω ακούσει και αυτό από «συνάδελφο»)  είναι ενδείξεις αλαζονείας και ανασφάλειας από μέρους του. Αυτός ο άνθρωπος δεν επιδιώκει, ούτε και μπορεί να σας βοηθήσει, ενώ το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιεί την ιδιότητα του προκειμένου να νιώθει εκείνος δυνατός. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι εντελώς αντιδεοντολογική και θα πρέπει να σας κάνει να τερματίσετε άμεσα τη συνεργασία σας.

10. Ο καλός θεραπευτής θέλει να σας ελευθερώσει, όχι να ενθαρρύνει τις εξαρτήσεις σας. Θέλει να σας ελευθερώσει από τα προβλήματα σας, αλλά θέλει επίσης να σας ελευθερώσει και από τον ίδιον! Έτσι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λύσετε τα θέματα σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και δεν θα παρατείνει τη συνεργασία σας παραπάνω απ΄ όσο χρειάζεται. Κατά συνέπεια, αν δείτε ότι ο θεραπευτής σας ροκανίζει το χρόνο, ή προσπαθεί να σας πείσει ότι χρειάζεστε πάρα πολλή δουλειά ακόμα, ή ότι προσπαθεί να σας χειραγωγήσει συναισθηματικά, κάνοντας σας να νιώθετε άσχημα, θα πρέπει να το βάλετε στα πόδια το συντομότερο. Ένας καλός θεραπευτής, όταν κριθεί και από τους δύο σας ότι έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά η δουλειά σας μαζί, θα τερματίσει σταδιακά και γλυκά τη συνεργασία σας, μέσα από μερικές προκαταρκτικές συνεδρίες. Έτσι, οποτεδήποτε απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ή εναλλακτικό θεραπευτή προκειμένου να σας καθοδηγήσει και να σας βοηθήσει να βρείτε λύση σε κάποια προβλήματα που ίσως έχετε, καλό είναι να εξετάζετε όχι μόνο την μέθοδο που γνωρίζει και χρησιμοποιεί, αλλά και τον ίδιο, ώστε να είστε βέβαιοι ότι θα λάβετε μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και υπεύθυνη βοήθεια.

Ιωάννα Νάννου © ~ Theta Healing Practicioner

.

Advertisements

2 comments

  1. Καλησπέρα Μαρία. Σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ για την επισήμανση της έλλειψης που πια δεν υφίσταται. Η αιτία είναι η μεταφορά του site από πλατφόρμα Joomla σε WordPress και ευθύνεται ο δαίμων των Τεχνικών που μας έχουν κάνει να ψαχνόμαστε για τυχόν ελλείψεις στα 1.100 άρθρα που μεταφέρθηκα. Να είσαι καλά!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s