Φακές με ρύζι και πολλά χρώματα

fakes me ryzi me polla xromataΠοιος είπε ότι οι φακές είναι βαρετές; Σε όσα τραπεζώματα έχω εμφανίσει τη συνταγή για πιάτο πολύχρωμο με φακές και ρύζι, δεν έμεινε ούτε ένα σπυρί!

Και μπορείτε να κάνετε όσες παραλλαγές του κατεβάζει ο νους σας. Εγώ σας προτείνω μερικές που ξεφεύγουν από το κλασικό φακόρυζο, αλλά το ποια θα επιλέξετε είναι στη διακριτική σας ευχέρεια.

 

Καλή επιτυχία στο πολύχρωμο πιάτο που σας προτείνω!


Υλικά:

  • 1 ποτήρι Φακές
  • 1 και 1/2 ποτήρι Μπασμάτι
  • 1 Καρότο
  • 1 Κρεμμύδι
  • Μισό ποτήρι Καλαμπόκι βρασμένο
  • 2-3 φέτες Μπέικον (προαιρετικά)
  • 3 φυλλαράκια Δάφνη
  • Δεντρολίβανο, περίπου 10 φυλλαράκια
  • Αλάτι και Πιπέρι (στο γούστο μας)


Εκτέλεση:

Βράζουμε τις [καθαρισμένες και πλυμένες] φακές σε αρκετό νερό για 20 λεπτά. Χύνουμε το νερό σουρώνοντας.
Σε φρέσκο νερό προσθέτουμε τη δάφνη και το δεντρολίβανο και λίγο αλατάκι, και φυσικά τις φακές, και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσέχουμε όμως να μην “ανοίξουν” οι φακές.
Σουρώνουμε και το κρατάμε αυτό το νερό.
Στο νερό προσθέτουμε κι άλλο και βράζουμε το ρύζι, αλλά όχι τόσο ώστε να γίνει λαπάς (εγώ συνήθως το βράζω με μπόλικο νερό και 2-3 σταγόνες λεμόνι μέσα, για να γίνει σίγουρα σπυρωτό – φυσικά).
Ψιλοκόβουμε το μπέϊκον και το κρεμμύδι, κάνουμε μικρά και λεπτά στικς το καρότο, και τα σωτάρουμε ελαφρά.
Όταν όλα είναι έτοιμα τα ανακατεύουμε μαζί με το καλαμπόκι και εάν θέλουμε προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Παραλλαγές για το πιάτο:
1.   Χωρίς μπέϊκον. Για χορτοφάγους
2.   Με πιπεριές κόκκινες, πράσινες, κίτρινες. Ψιλοκομμένες. για περισσότερο χρώμα
3.   Αν σας αρέσουν οι γλυκόξινες γεύσεις: Ανακατέψτε μία κουταλιά χυμό λεμονιού, δύο κουταλιές χυμό πορτοκαλιού, μία κουταλιά μέλι. Και πετάξτε το από πάνω. Μαζί με μερικές σταφίδες. Η απόλυτη εξωτική γεύση.
 
Άλλος ένας εναλλακτικός τρόπος παρασκευής του πιάτου που σας προτείνω:
Βράζουμε χωριστά τις φακές και το ρύζι. Ίσες ποσότητες. Να μην παραβράσουν
Αφήνουμε να κρυώσουν
Σωτάρουμε μπέικον ψιλοκομμένο
έχουμε και κρουτόν
πλένουμε λίγα φύλλα σπανάκι φρέσκο και το αλατοπιπερώνουμε, χοντροκόβοντας με το χέρι μας
προσθέτουμε τις φακές, το ρύζι, το μπέϊκον και τα κρουτόν.
Περιχύνουμε με σάλτσα μία κουταλιά χυμό λεμονιού, δύο κουταλιές χυμό πορτοκαλιού, μία κουταλιά μέλι, την οποία έχουμε αφήσει να πάρει μία βράση σε ένα μπρικάκι.
Διαφορετικά, αν δεν τα βράσουμε λίγο, θα ανακατεύουμε πολλή ώρα χωρίς να “δέσουν” αυτά τα υλικά πασπαλίζουμε χοντροτριμμένη παρμεζάνα.

 

Πέγκυ Παπαδοπούλου

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s