Αυτοεξέταση του στήθους βήμα-βήμα

Εμείς οι γυναίκες ας μην ξεχνάμε πως λίγα λεπτά κάθε μήνα αρκούν για να σώσουν τη ζωή μας και γι’ αυτό δεν πρέπει να αμελούμε την αυτοεξέταση του στήθους μας.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αφού η γνώση του κινδύνου, μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στο να γνωρίσετε το στήθος σας και να διώξετε τον φόβο του καρκίνου.

Ας απαλλαγείτε λοιπόν από το ‘τρόμο’ αυτής της αρρώστιας κάνοντας μια φορά το μήνα την παρακάτω αυτοεξέταση σε μία συγκεκριμένη, σταθερή μέρα για να θυμάστε πιο εύκολα.

Αν έχετε τον κύκλο σας, αφήστε να περάσουν δέκα μέρες από την πρώτη ημέρα, όταν το στήθος δεν θα είναι πια πρησμένο ή ευαίσθητο.

Αυτοεξέταση του στήθους – Λίγα λεπτά από το χρόνο σας μπορούν να σας σώσουν τη ζωή.


1) Μπροστά στον Καθρέπτη
Τοποθετήστε τα χέρια στα πλευρά σας και παρατηρήστε προσεκτικά οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα, το σχήμα ή την επιδερμίδα του στήθους σας.

 

 

 

 

 

 

  

2) Στο Ντους
Σηκώστε το ένα χέρι πίσω από το κεφάλι σας και με τα δάχτυλα του άλλου χεριού αρχίστε να εξετάζετε με κυκλική φορά το στήθος σας από την περιφέρεια μέχρι να φτάσετε στη θηλή. Κάντε έλεγχο και στην περιοχή προς τον ώμο και την μασχάλη. Επαναλάβετε το ίδιο και για το άλλο στήθος.


3) Στο Κρεβάτι
Με ένα μαξιλάρι κάτω από την αριστερή σας ωμοπλάτη, σηκώστε το αριστερό σας χέρι πίσω από το κεφάλι. Με το δεξί ψηλαφίστε όλο το στήθος με ακτινωτές κινήσεις από τη θηλή προς την περιφέρεια κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Επαναλάβετε στο δεξί στήθος.

 

 

 

 

 

 

Αν είστε 37 ετών και δεν είχατε μέχρι τώρα λόγο να κάνετε μαστογραφία, προγραμματίστε την με τον γυναικολόγο σας, ώστε να την έχετε ως μαστογραφία αναφοράς μελλοντικά. Όσον αφορά στις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού θα πρέπει να ξεκινούν τον έλεγχο με μαστογραφία σε ηλικία 10 χρόνια μικρότερη από την αντίστοιχη ηλικία εμφάνισης του καρκίνου μαστού σε συγγενικό πρόσωπο. Γενικότερα, ο τακτικός ετήσιος επανέλεγχος οφείλει να γίνεται από τα 40 και πάνω.

Άλλωστε, η μαστογραφία δεν πονά και η ακτινοβολία των σύγχρονων μηχανημάτων δεν είναι επικίνδυνη. Παρότι, υπάρχουν αρκετά είδη μαστογραφίας (Αναλογική, Ψηφιακή, Μαγνητική), για τις περισσότερες των περιπτώσεων συστήνεται η Ψηφιακή Μαστογραφία. Η  ψηφιακή μαστογραφία που χρησιμοποιεί ανιχνευτή (full field panel) από σελήνιο ή σιλικόνη εμφανίζει τα πλεονεκτήματα της τεχνικής στο μέγιστο βαθμό. Η Τομοσύνθεση, η πλέον τελευταία εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας είναι πλέον ακριβής, διότι σαρώνοντας τους μαστούς με τομές ενός χιλιοστού επιτρέπει την ανίχνευση μικρών ύποπτων βλαβών, που συχνά κρύβονται σε πυκνές περιοχες μαστού.

Για καλύτερη διάγνωση, στην περίπτωση που βρεθούν ανησυχητικά ευρήματα στο μαστό προτείνεται μια ελαστογραφία στήθους και όχι μόνο ένα επιπλέον υπερηχογράφημα μαστού. Πρόκειται για μια νέα απεικονιστική μέθοδος που επιτρέπει στους επιστήμονες να διαγνώσουν τα καλοήθη ογκίδια, ξεχωρίζοντας τα από τους κακοήθεις όγκους και τις ύποπτες για κακοήθεια αλλοιώσεις στο μαστό. Συγκεκριμένα, η ελαστογραφία επιτρέπει την αξιολόγηση της ελαστικότητας ή σκληρότητας των ιστών, και εν αντιθέσει με το υπερηχογράφημα μαστού, που δίνει πληροφορίες για το ακριβές σημείο και τη σύσταση της αλλοίωσης, η ελαστογραφία βοηθά στην ενημέρωση την ελαστικότητα των ιστών.
Σας προτείνουμε λοιπόν, εκτός από το τακτικό προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο να κάνετε αυτά τα 3 βήματα που είδατε παραπάνω για να είστε ήσυχες με την υγεία σας!

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s