Αγαπήστε τον εαυτό σας

Ο καθένας σας έχει ακούσει το ακόλουθο: “Πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε κάποιον άλλο”. Αυτό μπορεί να ακούγεται σοφό, αλλά χάνεται μια μεγάλη αλήθεια,

αν θέλουμε να βιώσουμε την πραγματική αγάπη και την οικειότητα, πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε όλες τις πτυχές του εαυτού μας – ξανά και ξανά.

Όσο και αν θέλουμε να ελέγχουμε το πεπρωμένο μας, η ταπεινωτική αλήθεια είναι ότι μερικές φορές ο μόνος τρόπος για να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας είναι με το να αγαπήσουμε ακριβώς τα κομμάτια με τα οποία αισθανόμαστε πιο σίγουροι και πιο ασφαλείς. Όταν συμβαίνει αυτό, θα αισθανθούμε την ελευθερία, την ανακούφιση και την άδεια να αγαπήσουμε βαθύτερα. Είναι ένα δώρο της οικειότητας, όχι της δύναμης της θέλησης.

Όταν ο αυθεντικός εαυτός μας δεν λειτουργεί στον κόσμο, έχουμε δημιουργήσει έναν ψευδή που μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς και αποδεκτοί – αλλά με σημαντικό κόστος. Ο μεγάλος θεωρητικός ψυχαναλυτής Winnicot Donald είπε, “Μόνο ο αληθινός εαυτός μπορεί να είναι δημιουργικός και μόνο ο αληθινός εαυτός μπορεί να αισθάνεται αληθινός”. Θα ήθελα να προσθέσω ότι μόνο ο αληθινός εαυτός μπορεί να φέρει πιο κοντά την βαθιά οικειότητα.

Θα μπορέσει ο καθένας σας να μάθει περισσότερα για τον αληθινό και τον ψεύτικο εαυτό του απαντώντας σε αυτά τα δύο ερωτήματα:
• Ποια μέρη του αυθεντικού εαυτού σας έπρεπε να κρύψετε ή να συγκαλύψετε στην παιδική ηλικία σας;
• Στις τρέχουσες σχέσεις σας, περιορίζεστε; Ποια μέρη του εαυτού σας δεν εκφράζετε;

Έχουμε την τάση να ντρεπόμαστε για τα πιο μοναδικά, παθιασμένα και εικονοκλαστικά μέρη του εαυτού μας. Αυτές οι πτυχές του εαυτού μας απειλούν την ασφάλεια μας, αλλά είναι η απευθείας διαδρομή για την αγάπη και όχι τυχαία, στην αυτο-πραγμάτωση. Όταν καταστέλλουμε αυτές τις πτυχές, μένουμε με την αίσθηση του κενού και της μοναξιάς.

Αυτή η ντροπή γύρω από τα πιο ευάλωτα χαρακτηριστικά μας είναι σχεδόν καθολική. Ακόμα και ο καλύτερος τρόπος σκέψης μας δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Έτσι, πώς μπορούμε να απελευθερωθούμε από τη σκλαβιά της ντροπής και του φόβου γύρω από τα μοναδικά “δώρα”; Ο καλύτερος – μερικές φορές ο μόνος – τρόπος είναι μέσω των σχέσεων, σχέσεις που μας δίνουν την αξία στον πιο ευάλωτο εαυτό μας.

Από τα άτομα που γνωρίζετε, ποιος βλέπει και απολαμβάνει τον αληθινό σας εαυτό; Ποιος δεν είναι πολύ φοβισμένος από το πάθος σας, ή πάρα πολύ ζηλιάρης για τα “δώρα” σας; Ποιος έχει τη γενναιοδωρία του πνεύματος για να σας ενθαρρύνει προς μεγαλύτερη αυτο-έκφραση; Αυτοί οι άνθρωποι είναι “χρυσός”.

Είναι οι σχέσεις έμπνευσης, και συνήθως πρέπει να χτίσετε σε αυτές προτού βρείτε ρομαντικούς συντρόφους. Όταν θα γνωρίσετε ένα τέτοιο άτομο, εκείνος θα αναγνωρίζει την πρόοδο που έχετε κάνει για να τον/την αφήσετε στην ζωή σας, και γιορτάστε το.

Βαλέρια Κιλαμπέρια
Ψυχολόγος, MSc. ~ valeriepsych@gmail.com

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s