10 χρήσιμες ερωταπαντήσεις για την οστεοπόρωση

Με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης που είναι στις 20 Οκτωβρίου, σας παραθέτουμε 10 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις που δημοσιεύονται στο site του Κέντρου Αποθεραπείας και Ανάπλασης

και τις βρήκαμε πολύ χρήσιμες:

1) Τι είναι η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια στην οποία διαταράσσεται η αρχιτεκτονική (η ποιότητα και η ποσότητα) των οστών και οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Τα συχνότερα οστεοπορωτικά κατάγματα συμβαίνουν στο ισχίο, στον καρπό και στην σπονδυλική στήλη.

2) Πόσο συχνή ασθένεια είναι η οστεοπόρωση;

Μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άντρες προσβάλλονται από οστεοπόρωση. Η κορυφαία οστική μάζα επιτυγχάνεται στην ηλικία των 20-30 ετών και μετά από αυτή την ηλικία αρχίζει να μειώνεται. Η οστική μάζα μειώνεται στην τέταρτη, ή πέμπτη δεκαετία της ζωής, με ρυθμό 0.3-0.5%. Ο ρυθμός αυτός δεκαπλασιάζεται στην πενταετία που ακολουθεί την εμμηνόπαυση.

3) Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε οστεοπόρωση;

Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξή της παίζουν κληρονομικοί παράγοντες, αλλά και εξωγενείς παράγοντες, όπως η διατροφή και η άσκηση. Προκαθορισμένοι παράγοντες είναι το φύλο, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η φυλή, η εθνικότητα, η εμμηνόπαυση, η υστερεκτομή, η μακρόχρονη θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή. Τροποποιήσιμοι παράγοντες είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα, το χαμηλό σωματικό βάρος, η πτωχή διατροφή, η ανεπαρκής άσκηση, οι συχνές πτώσεις, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου.

4) Γιατί η οστεοπόρωση καλείται “σιωπηλή πάθηση”;

Η ασυμπτωματική οστεοπόρωση δεν πονάει. Μόνο όταν συμβεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα υπάρχει πόνος, για αυτό και η οστεοπόρωση καλείται “σιωπηλή πάθηση“.

5) Σε τι διαφέρει η οστεοπόρωση από την οστεοπενία;

Οστεοπενία είναι η μείωση της αντοχής και πυκνότητας του οστού. Για πολλούς θεωρείται το κατώφλι της οστεοπόρωσης.

6) Έχω οστεοπενία. Πρέπει να ανησυχώ;

Ο ασθενής με οστεοπενία δεν πρέπει να εφησυχάζει. Πρέπει να συμβουλεύεται τον ειδικό ιατρό (παθολόγο, ρευματολόγο, φυσίατρο, ορθοπεδικό, ενδοκρινολόγο). Αυτός θα του δώσει τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες.

7) Πως διαγιγνώσκεται η οστεοπόρωση;

Η τεχνική της απορροφησιομετρίας (DEXA) αποτελεί τη διαγνωστική προσπέλαση εκλογής για την οστεοπόρωση.

8) Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοπόρωση;

Η καλύτερη άμυνα απέναντι στην οστεοπόρωση είναι η ενημέρωση,η πρόληψη και η σωστή και έγκυρη θεραπεία.
Η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει την διαδικασία της οστεοπόρωσης και στους ηλικιωμένους να βελτιώσει την ισορροπία και να μειώσει τον κίνδυνο των πτώσεων.
Η κολύμβηση δεν αποτελεί την άσκηση εκλογής για την οστεοπόρωση, γιατί δεν φορτίζονται τα οστά.
Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου επιτυγχάνεται από τα γαλακτοκομικά, ορισμένα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο) τα μικρά ψάρια με το κόκκαλο (π.χ. σαρδέλες) και τα καρύδια.

9) H έκθεση στον ήλιο βοηθά στην σύνθεση της βιταμίνης D;

Μέσω της έκθεσης στον ήλιο επιτυγχάνεται η σύνθεση της βιταμίνης D. Αρκούν τρεις φορές την εβδομάδα για 10-15 λεπτά έκθεση στον ήλιο, πάντοτε με προσοχή, ώστε να επωφελούμαστε μόνον από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

10) Τι το ξεχωριστό προσφέρει η ΑΝΑΠΛΑΣΗ στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης;

Στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ η διεπιστημονική Ομάδα Αποκατάστασης (ορθοπεδικός, ρευματολόγος, ενδοκρινολόγος, φυσιοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, κλινικός διαιτολόγος), υπό την εποπτεία εξειδικευμένου στην οστεοπόρωση ιατρού φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, διαμορφώνει εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης με ειδικές ασκήσεις ισορροπίας και συντονισμού, καθώς και μυϊκής ενδυνάμωσης και φόρτισης, σε συνδυασμό με διαιτολογική υποστήριξη, ώστε να επιτυγχάνονται τα μέγιστα δυνατά οφέλη και ο οστεοπορωτικός ασθενής να απολαμβάνει την ποιότητα ζωής που δικαιούται.

Της Κωνσταντίνας Κοτσίφη, Φυσιάτρου MD,
European Board PMR Cert, MSc Osteoporosis,
Επιστημονικού Συνεργάτη του Κέντρου Αποκατάστασης Ανάπλαση
www.anaplasi-rehab.gr

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s