Επιλόχειος κατάθλιψη

Ο ερχομός ενός παιδιού στον κόσμο αποτελεί αναμφίβολα την ομορφότερη στιγμή κάθε γυναίκας δίνοντάς της χαρά. Η έναρξη της λοχείας, συνοδεύεται από θετικά συναισθήματα, αγωνία, αλλά και κούραση,

επειδή το βρέφος χρειάζεται αρκετή φροντίδα. Η νέα μαμά, καλείται τώρα να αναλάβει το νέο της ρόλο και ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το μωρό της, προκειμένου να του παράσχει όλα όσα εκείνο χρειάζεται. Η ίδια καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή, όντας ιδιαίτερα ευάλωτη, αλλά και ασταθής συναισθηματικά. Συγκεκριμένα, μπορεί να παρουσιάσει εναλλαγές στα συναισθήματά της νιώθοντας αφενός απόλυτη ευτυχία κι αφετέρου απελπισία.

Άλλοτε πάλι, μπορεί να νιώσει άγχος, στρες και φόβο για την ικανότητά της να ανταποκριθεί στο νέο τρόπο ζωής, αλλά και στις ευθύνες της. Όταν όλα αυτά τα συναισθήματα είναι έντονα, μπορούμε να μιλήσουμε για επιλόχειο κατάθλιψη.

Τι είναι όμως η επιλόχεια κατάθλιψη;
Θεωρείται διαταραχή της διάθεσης, εμφανίζεται στον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού και συνήθως επηρεάζει μία στις δέκα γυναίκες. Είναι πολύ σοβαρή νόσος, η οποία επιδρά στην προσωπικότητα της γυναίκας και γίνεται αντιληπτή συνήθως από το οικείο περιβάλλον. Οι ορμονικές αλλαγές που πραγματοποιούνται μετά τον τοκετό, αποτελούν αιτία της εμφάνισής της, σε συνδυασμό με όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω (άγχος για το αν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις ευθύνες, αποκλειστική φροντίδα του μωρού κλπ). 

Στα συμπτώματα συγκαταλέγονται επίσης τα ακόλουθα:

• Η απώλεια ενδιαφερόντων (σε σχέση με πριν)
• Η απώλεια της όρεξης
• Η μειωμένη διάθεση να κάνει πράγματα
• Η δυσκολία στο ύπνο και το αντίστροφο (δηλαδή η υπερβολική υπνηλία)
• Η ευσυγκινησία
• Οι ενοχές
• Η σκέψη πως η ίδια δεν αξίζει
• Η απώλεια της ελπίδας
• Η ανησυχία σε συνδυασμό με το άγχος και τον εκνευρισμό
• Η απώλεια, ή η αύξηση βάρους
• Οι σκέψεις να βλάψει τον εαυτό της, το σύντροφο, ή το μωρό της

Φυσικά, θα πρέπει να τονιστεί ότι πολλές γυναίκες δεν είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τόσο έντονα συναισθήματα και γι’αυτό απαιτείται βοήθεια. Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι αντιμετωπίσιμη, αρκεί να γίνει από νωρίς αντιληπτή. Ο ένας τρόπος (αντιμετώπισης) είναι μέσω θεραπείας, αλλά συνήθως καμία γυναίκα σε αυτή τη φάση δεν ζητά βοήθεια από κάποιο ειδικό, θεωρώντας πως θα περάσει απο μόνο του με τον καιρό. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν αποκλείεται να συμβεί, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν το καταφέρνουν. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν πως η έγκαιρη παρέμβαση και διάγνωση από κάποιο ειδικό, μπορεί να τις βοηθήσει να επανέλθουν γρηγορότερα και να χαρούν το ρόλο της μαμάς.

Εξίσου σημαντική είναι η υποστήριξη από το περιβάλλον, αλλά και το σύντροφο (αυτός είναι και ο δεύτερος τρόπος αντιμετώπισης), τόσο συναισθηματικά, όσο και πρακτικά, έχοντας δύναμη και υπομονή. Χρειάζεται να της δείχνουν συνεχώς πως είναι δίπλα της και πως την κατανοούν. Ιδίως ο σύντροφος είναι αυτός που θα παίξει καταλυτικό ρόλο από τις πρώτες κιόλας μέρες, με το να συμμετέχει στη φροντίδα του μωρού (να μην ξαγρυπνά π.χ. μόνο η μητέρα). Επιπλέον, στις περιπτώσεις εκείνες που βλέπει τη σύντροφο να απομακρύνεται και να απομονώνεται, είναι σημαντικό να κατανοεί πως επρόκειτο για φάση της κατάθλιψης και τέλος, είναι σημαντικό να στέκεται δίπλα της, παροτρύνοντάς την να ζητήσει βοήθεια.

Συνοψίζοντας, η κατάθλιψη είναι μια πολύ σοβαρή ψυχική νόσος η οποία μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη μητέρα και κατ’επέκταση, το μωρό και την υπόλοιπη οικογένεια. Ωστόσο όμως, εφόσον υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση-προετοιμασία αλλά και ευαισθητοποίηση του ζευγαριού, καθίσταται δυνατή η αντιμετώπισή της και δίνει την ευκαιρία σε κάθε γυναίκα να ξεπεράσει την κατάθλιψη και να χαρεί τη μητρότητα!

Ζέρβα Πολυξένη ~ Κοινωνική Λειτουργός
e-mail: polyxenize@gmail.com

 

 .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s