Ροδάκινα σε σχήμα …ντόνατς

rodakina donatsΡοδάκινα που το σχήμα τους θυμίζει ντόνατς, νεκταρίνια σε άσπρο χρώμα εξωτερικά, κίτρινα δαμάσκηνα, αλλά και βερικοκοδαμάσκηνα, που συνδυάζουν σ’ ένα φρούτο “διπλή γλύκα”,

είναι προϊόντα που δεν θα τα βρουν εύκολα οι καταναλωτές στα μανάβικα της γειτονιάς τους, ή στις λαϊκές αγορές.

Αποτελούν ξεχωριστές ποικιλίες φρούτων που αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται σε λίγα κτήματα της Ημαθίας και της Πέλλας, στη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζουν ολοένα και περισσότερους “πόντους” στον ουρανίσκο των γκουρμέ πελατών, αλλά φέρνουν και ικανοποιητικά -σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία- κέρδη στο πορτοφόλι των καλλιεργητών.

Όταν ο 36χρονος Κωνσταντίνος Μαρκοβίτης, αποφάσισε, πριν από λίγα χρόνια, να φυτέψει στα χωράφια του, στο χωριό Άγιος Γεώργιος του νομού Ημαθίας, τα ροδάκινα σε σχήμα ντόνατς αρκετοί ήταν οι συγχωριανοί του που προσπάθησαν να τον αποτρέψουν. Το ροδάκινο είναι στρόγγυλο και όχι πλακέ, του έλεγαν.

Ο νεαρός αγρότης, όμως, αποφάσισε να ρισκάρει και να πρωτοτυπήσει. Έτσι, σε 100, από τα συνολικά 400 στρέμματα που διαθέτει, αποφάσισε να καλλιεργήσει τις ποικιλίες UFO και συγκεκριμένα Paraguayos (ροδάκινα με χνούδι επίπεδα) και Platerinas (νεκταρίνια επίπεδα).

Τα επίπεδα ροδάκινα και τα επίπεδα νεκταρίνια δεν είναι κάποια καινούρια ανακάλυψη, καθώς υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, ωστόσο η εμπορική τους εκμετάλλευση στη χώρα μας άρχισε να κάνει τα πρώτα της “βήματα” τα τελευταία χρόνια.

Και οι δύο ποικιλίες ξεχωρίζουν για το σχήμα τους, αφού δεν έχουν καμία σχέση με τα στρόγγυλα ροδάκινα που ξέραμε έως τώρα. Η καταγωγή τους είναι από την Κίνα, ενώ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έφτασαν τον 19ο αιώνα, όμως δεν αναδείχτηκαν πολύ δημοφιλή, λόγω μάλλον στη λευκή σάρκα τους, καθώς εκείνη την εποχή οι καταναλωτές προτιμούσαν πολύ περισσότερο τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες.

Τα Paraguayos και Platerinas πρωταγωνιστούν στην Ισπανία, με την παραγωγή κάθε χρόνο να φτάνει τα 100 με 110 εκατομμύρια κιλά. Η πίστη των Ισπανών στις συγκεκριμένες ποικιλίες είναι τόσο μεγάλη, που οι φυτεύσεις συνεχίζονται κάθε χρόνο σε σταθερή βάση.

Εκτός, όμως, από το σχήμα το συγκεκριμένο ροδάκινο ξεχωρίζει και για τη γλυκιά του γεύση. “Είναι λευκόσαρκα και πολύ νόστιμα. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρα ξεπερνούν τα 13 με 14 brix. Ψάχναμε έναν τρόπο να μπορέσει ο αγρότης να κάνει μια πιο δυνατή, πιο βιώσιμη καλλιέργεια. Να βγάλουμε κάποια χρήματα παραπάνω”, ανέφερε ο κ. Μαρκοβίτης.

Τις συγκεκριμένες ποικιλίες δεν είναι εύκολο να τις βρει κάποιος σε όλα τα μανάβικα, αφού είναι μικρές οι ποσότητες παραγωγής, ενώ η συγκομιδή τους ξεκινάει από τα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, στα χωράφια του νεαρού αγρότη μπορεί να βρει κανείς κίτρινα δαμάσκηνα και βερικοκοδαμάσκηνα, φρούτα με συνδυασμό γεύσεων. Η προσπάθεια που κάνει ο 36χρονος γίνεται με τη συμπαράσταση του αγροτικού συνεταιρισμού “Venus Growers“, με έδρα τη Βέροια, που αναλαμβάνει και τη διακίνηση της παραγωγής.

Για την Ελλάδα οι συγκεκριμένες ποικιλίες, σύμφωνα με τους αρμόδιους, αποτελούν μια καλή επενδυτική ευκαιρία από τη στιγμή που η χώρα μας έχει απαιτούμενη τεχνογνωσία και ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, αρκεί όμως η καλλιέργεια να κρατηθεί σε περιορισμένη έκταση.

Πηγή: kerdos.gr

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s