Αλλαγή… Χρειάζομαι ένα Θαύμα!

antistasi-stin-allagiΧρειάζομαι τώρα ένα Θαύμα! Πως αντιστεκόμαστε στις Αλλαγές που επιθυμούμε και πως μπορούμε να επιτρέψουμε στα θαύματα να συμβούν και σε εμάς

Στη γνωστή ερώτηση “ποιος τυφλός δεν θέλει το φως του?” υπονοείται πως η αυτονόητη απάντηση είναι “κανένας”, εννοώντας ότι δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που δεν βλέπει και θα αρνηθεί την ευκαιρία να επανακτήσει την όραση του.
Ωστόσο, η αντικειμενικά πιο κοντινή στη πραγματικότητα απάντηση στο ερώτημα αυτό, είναι “οι περισσότεροι”!

Δεν πρόκειται περί λάθους. Το να ζεις μια ζωή τυφλότητας και ξαφνικά να βρεθείς στη δυνατότητα να γνωρίσεις τη ζωή με τα μάτια σου, αποτελεί μια αλλαγή, που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θα έβρισκε εξαιρετικά τρομακτική!
Το παράδειγμα που φέραμε, ίσως είναι λίγο ακραίο, όμως αν το χρησιμοποιούσαμε πιο πολύ μεταφορικά, παρά με την κυριολεκτική του έννοια, θα βρίσκαμε αντίστοιχα πολλά παραδείγματα, όπου η λαχτάρα κάποιου να “βρει επιτέλους το φως του”, δεν κατορθώνει τελικά να υπερκεράσει τον φόβο του τι θα σημάνει αυτή η αλλαγή γι’ αυτόν.

Σε καθημερινό επίπεδο υπάρχουν πολλά παραδείγματα, ίσως πολύ λιγότερο δραματικά, όχι όμως λιγότερο στενάχωρα:

Η περίπτωση ενός μοναχικού ατόμου που επιθυμεί να βρει ταίρι, αλλά δεν το βρίσκει ποτέ, και αν το ρωτήσεις, η πιο πιθανή απάντηση που θα πάρεις είναι ότι δεν γνώρισε τον κατάλληλο σύντροφο ακόμα, ωστόσο εξακολουθεί να περιμένει στωικά να εμφανιστεί αυτός ο ένας/μία που είναι γραπτό να γίνει το ταίρι του.

Η περίπτωση ανθρώπων που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν έναν ας πούμε επαγγελματικό στόχο, ή ένα δημιουργικό όνειρο, αλλά δεν το τολμούν ποτέ, κυρίως επειδή, οι συνθήκες και οι συγκυρίες ποτέ δεν τους ευνόησαν για να ξεκινήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα.

Η επίσης συχνή περίπτωση ατόμων που παλεύουν επί χρόνια με τη σχέση τους με το φαγητό. Παχύσαρκα άτομα που οι διαρκείς προσπάθειες τους πέφτουν όλες στο κενό, ωστόσο κάθε φορά δοκιμάζουν άλλες και άλλες, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά θα τα καταφέρουν…

Και άλλες πολλές καταστάσεις όπου απαιτούνται δραστικές αλλαγές, όπως η παραμονή σε ένα δυσλειτουργικό γάμο, ή η εξάρτηση από ουσίες, όπως το αλκοόλ, κι ένα σωρό δύσκολες καταστάσεις του καθημερινού βίου.

Εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις όλες, ωστόσο με δύο κοινούς παρανομαστές:
  • Ο ένας είναι πως όλα αυτά τα άτομα φαίνεται να περιμένουν ένα “θαύμα”. Την θαυματουργή εμφάνιση του ιδανικού συντρόφου που προορίζεται για αυτούς, ή τις ιδανικές συνθήκες για να δημιουργήσουν εκ του μηδενός μια επιχείρηση, ή να αποτολμήσουν κάτι καινούργιο γι’ αυτούς, ή τη μαγική συνταγή που θα τους απαλλάξει από τα περιττά κιλά… Κι αυτό το θαύμα, το αντιλαμβάνονται σαν κάτι που θα έρθει έξω από εκείνους, σαν κάτι που θα τους συμβεί ξαφνικά με μηδενική, ή ελάχιστη δική τους συμμετοχή και θα τους απαλλάξει εντελώς από τη δυστυχία μιας μοναξιάς, ή προσωπικής ανεπάρκειας κάθε είδους.
Για να το πούμε διαφορετικά, λαχταρούν μια αλλαγή να συμβεί στη ζωή τους, χωρίς να χρειαστεί οι ίδιοι να αλλάξουν καθόλου.
  • Το δεύτερο κοινό στοιχείο που υπάρχει στη πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω μας, είναι ένα σκεπτικό που βασίζεται στην ακολουθία “έχω – κάνω – είμαι”.
“Αν είχα περισσότερο χρόνο, ή χρήμα, ή νιάτα, ή υγεία, τότε θα  άνοιγα εκείνο το μαγαζί, ή θα ταξίδευα σε όλο το κόσμο, ή θα έκανα αυτό, εκείνο, ή το άλλο και τότε θα ήμουν ευτυχισμένος, ή χαρούμενος, ή πλήρης”.
Όμως ούτε κι αυτό φαίνεται να πετυχαίνει… Σφυγμομετρήσεις έχουν δείξει ότι από τους υπέρ τυχερούς νικητές ενός λαχείου με τεράστια κέρδη, το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς θα βρεθούν στην ίδια με πριν, ή χειρότερη οικονομική κατάσταση, μέσα σε 5 χρόνια από τη στιγμή που κέρδισαν. Κι ενώ το να κερδίσεις το λαχείο είναι πράγματι ένα δείγμα εξαιρετικής τύχης, σίγουρα το γεγονός ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς που κέρδισαν καταλήγουν σύντομα σε μια κατάσταση λες και ποτέ δεν άλλαξε κάτι, δεν αποτελεί καθόλου δείγμα ατυχίας, ή οποιασδήποτε τυχαιότητας.
Κι οποτεδήποτε άνθρωποι βρέθηκαν λόγω εύνοιας των συνθηκών να αποκτήσουν κάτι που τόσο επιθυμούσαν, δεν κατάφεραν να το διατηρήσουν για πάρα πολύ σε βάθος χρόνου, γιατί ενώ το “έχω” τους άλλαξε, το “είμαι” τους παρέμεινε ανέπαφο, όπως ανέπαφο παρέμεινε και το “κάνω” τους, δηλαδή η συμπεριφορά, οι συνήθειες και η δράση τους στη ζωή.

Όλοι μας έχουμε τέτοια παραδείγματα σε κοντινούς μας αγαπημένους ανθρώπους, ή ακόμα μπορεί να αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας αντίστοιχα, μια τέτοια αδυναμία, και το πιο στενάχωρο απ’ όλα, είναι ότι τις περισσότερες φορές, η επιθυμία για να αλλάξει κάτι είναι γνήσια, διακαής και πραγματική, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει ένα αδιέξοδο από το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει διαφυγή.
Οπωσδήποτε υπάρχουν και μεμονωμένες λίγες περιπτώσεις ατόμων που έχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια να αλλάξουν τη ζωή  τους, ή αντίθετα προσπαθούν νέα πράγματα ξανά και ξανά, μόνο και μόνο για να μπορούν να λένε το γνωστό “δοκίμασα τα πάντα, δεν γίνεται τίποτα”.
Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούμε να αναγνωρίσουμε πως πίσω από μια επιθυμία για αλλαγή που δεν συμβαίνει, δεν κρύβεται μια δικαιολογία ώστε να παραμείνουμε στάσιμοι, αλλά μια αληθινή αδυναμία, ή φόβος να βρούμε μια λύση.
Σαν τα παιδιά που τρέχουμε με το χτυπημένο γόνατο μέσα στα αίματα, κλαίγοντας στο γονιό μας για να μας γιατρέψει, όμως δεν τον αφήνουμε να ακουμπήσει τη πληγή για να μη πονέσουμε κι άλλο…
Αυτή η αδυναμία όμως και αυτός ο φόβος είναι δυνατόν να μειωθεί και να αρχίσει να αντικαθίσταται από μια αυξανόμενη δύναμη και σιγουριά, ότι μπορούμε να πετύχουμε, όταν αλλάξουν αυτοί οι δύο παρανομαστές.

miracle

Πρώτον, όταν κατανοήσουμε ότι τα θαύματα συμβαίνουν πάντα όμως με τη δική μας συμμετοχή, και όχι χωρίς εμάς. Και το απαραίτητο συστατικό για να συμβεί ένα θαύμα είναι η βαθιά πίστη, έστω κι όσο ένας κόκκος σινάπεως. Πίστη ότι γίνεται να συμβεί κάτι και κυρίως πίστη ότι το αξίζουμε να συμβεί σε εμάς. Η ανάπτυξη αυτής της πίστης απαιτεί μια αλλαγή εσωτερική: μια πεποίθηση έλλειψης αυτοεκτίμησης για παράδειγμα, (που αποτελεί και τη πιο συχνή πληγή που αντιμετωπίζουμε πανανθρώπινα), σε μια πεποίθηση αποδοχής και επάρκειας για τον εαυτό μας, μια αίσθηση ότι αξίζουμε αγάπη, χαρά, υγεία, αφθονία, ή ό,τι άλλο καλό έχει να μας προσφέρει η ζωή.
Αν κατανοήσουμε ότι ένα θαύμα συμβαίνει με δική μας συμμετοχή, θα αρχίσουμε σταδιακά να κατανοούμε αντίστοιχα και ποια είναι η δική μας συμμετοχή στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Όπως το ότι μπορεί να θέλουμε για παράδειγμα να αλλάξουμε το σώμα μας γιατί δεν μας ικανοποιεί η εικόνα του, όμως απέναντι σε αυτή την εικόνα, διαλέγουμε να παρηγορηθούμε τρώγοντας άλλο ένα παγωτό, ενώ ούτε μας περνάει από το μυαλό το να ξεκινήσουμε μια ελαφριά άσκηση που θα μας ενεργοποιήσει σταδιακά να αδυνατίσουμε.

Δεύτερον, να συνειδητοποιήσουμε ότι η νοοτροπία που μπορεί να φέρει θετικές αλλαγές στη ζωή μας, είναι το “Είμαι – Κάνω – Έχω” και όχι το ανάποδο!
Αν δώσουμε σημασία σε αυτό το “Είμαι” αρχικά, και καταλάβουμε με ποια χαρακτηριστικά αυτοπροσδιοριζόμαστε, όπως “Είμαι χοντρός”, ή “Είμαι άσχημος”, ή “Είμαι πολύ μεγάλος”, ή “φτωχός”, ή οτιδήποτε άλλο, τότε θα  αναγνωρίσουμε σε ποιο βαθμό επιτρέπουμε σε αυτά να προσδιορίζουν τη πραγματικότητα της ζωής που ζούμε! Αυτό σημαίνει ότι μετά το “Είμαι” θα πρέπει να σκεφτούμε άλλες λέξεις για να βάλουμε μπροστά, που θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε μια βελτίωση της ζωής μας. Και αυτό δεν είναι δύσκολο, …απλά απαιτεί λίγη φαντασία, λίγη ευελιξία και ίσως και μια σταλιά θάρρος!

Σύμφωνοι, θα ήταν δύσκολο να πει κανείς “Είμαι πλούσιος”, ενώ αυτό που βιώνει είναι μια διαρκής έλλειψη, όμως μπορεί αντ’ αυτού να πει “Είμαι ικανός να φέρω αφθονία στη ζωή μου”, ή “Είμαι δραστήριος και ικανός να βρίσκω λύσεις”… Και επίσης, συχνά θα εμφανιστεί η γνώριμη φωνή της αποθάρρυνσης που θα μας πει “λες βλακείες, ποτέ σου δεν κατάφερες αυτό ή το άλλο». Όμως, αν αναγνωρίσουμε ότι η φωνή αυτή ανήκει στη συνήθεια, ανήκει στη γνώση μας για τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, ανήκει δηλαδή στο παρελθόν, τότε σύντομα θα πάψει να μας απασχολεί και να γίνεται εμπόδιο για μας.

be differentΗ σταδιακή αντικατάσταση της ιδέας που έχουμε για τον εαυτό μας, με κάποια καλύτερη, θα είναι η αρχή για να προσελκύσουμε σταδιακά αυτό που επιθυμούμε.
Η αίσθηση της σιγουριάς για τον εαυτό μας, ή της θέλησης μας, ή της αξίας μας να χαρούμε κάτι, ή η αίσθηση της ικανότητας, ή της δημιουργικότητας μας, θα μας σπρώξουν σχεδόν “μαγικά” στη περιοχή των θαυμάτων μας!
Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μια ιδέα που θα μας έρθει ξαφνικά, ή μια πρωτοβουλία να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο, ή ακόμα να ενδώσουμε σε κάτι που πραγματικά το αγαπάμε και να αφιερώσουμε χρόνο και ενέργεια σε αυτό… Και στη συνέχεια, όπως ένα βότσαλο που σχηματίζει ομόκεντρους κύκλους στην επιφάνεια μιας λίμνης, σαν κύματα που όσο απομακρύνονται από το κέντρο του τόσο περισσότερη ορμή μοιάζουν να αποκτούνε, αυτό το ένα βήμα, μπορεί να οδηγήσει στο επόμενο και μετά σε άλλο, και σε άλλο, πολύ γρήγορα. Έτσι, μπορεί να βρεθούμε στο προορισμό μας, χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε…. Αρκεί να μην πάψουμε στιγμή να δηλώνουμε τη συμμετοχή και τη παρουσία μας σε αυτό!
Όπως όταν θέλουμε να διανύσουμε μια απόσταση από ένα μέρος της γης σε ένα άλλο, πρέπει να μπούμε στο αυτοκίνητο και να κάνουμε τη διαδρομή, (καθώς η τεχνολογία για να διακτινιζόμαστε, δεν έχει φτάσει ακόμα σε επίπεδο εφαρμογής), κι αντί να επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ταξίδι ως κάτι πληκτικό και κουραστικό, αλλά σαν μια ευκαιρία να απολαύσουμε το τοπίο όπως ξεδιπλώνεται μπροστά μας, έτσι πρέπει να αντιληφθούμε ότι χρειάζονται πράγματα να γίνουν πριν φέρουμε μια μεγάλη αλλαγή σε πρακτικό επίπεδο στη ζωή μας, όμως αυτό μπορεί να είναι τελικά πάρα πολύ ευχάριστο!

Υπάρχουν στ’ αλήθεια άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που μπόρεσαν να αλλάξουν τη ζωή τους ριζικά, να νικήσουν μια σοβαρή αρρώστια, να δημιουργήσουν μια περιουσία, ή να πετύχουν ένα στόχο που έθεσαν στον εαυτό τους, που πέρα από την αναμφισβήτητη έμπνευση που προσφέρουν για την εκδήλωση ενός αληθινού θαύματος μια ζωής αλλαγμένης προς το καλύτερο, υπάρχει διάχυτη και η μια σταθερή αποφασιστικότητα και πίστη στον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους που επέτρεψαν στο θαύμα αυτό να συμβεί.
Επίσης, πολλές φορές θα δούμε αυτούς τους ανθρώπους να έχουν κοπιάσει πραγματικά για να πετύχουν αυτό που θέλουν, να έχουν δηλαδή αφοσιώσει χρόνο και ενέργεια για κάτι, δίχως όμως να ένιωσαν ότι παλεύουν σκληρά, ή ότι “αγωνίστηκαν” και  “υπέφεραν” γι’ αυτό, επειδή ό,τι έκαναν ήταν κάτι που τους έδινε χαρά και ενθουσιασμό, και δεν το αισθάνονταν ως αγγαρεία, η επιβεβλημένη θυσία, όπως πολλοί από μας νιώθουμε σε καθημερινό επίπεδο ότι κάνουμε με τις ζωές μας.

Τέλος θα δούμε, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν δεχόντουσαν την αποτυχία, ή τις δυσκολίες που συναντούσαν ως εμπόδια για το ταξίδι τους προς το στόχο τους, αλλά περισσότερο σαν ευκαιρίες για να μάθουν κάτι ακόμα που θα τους φέρει πιο κοντά σε αυτόν.

Για να φέρουμε μια αλλαγή, για να θεραπεύσουμε μια περιοχή της ζωής μας που μας πονάει, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μοιάζει λίγο με την … γυμναστική.
Μπορεί να έχουμε βρει εκπληκτικές μεθόδους για να τη κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι, (όπως οι επιβεβαιώσεις, ο οραματισμός, ή διάφορες διαλογιστικοί μέθοδοι), μπορεί να έχουμε βρει μεθόδους που εφαρμόζονται από κάποιον ειδικό, για να μας βοηθήσει, (όπως το Theta Healing παρεπιμπτόντως, που αποτελεί τη τελευταία λέξη στην εμφάνιση εναλλακτικών θεραπειών – για να παινέσει η γράφουσα και το σπίτι της) και μπορεί ακόμα να διαλέξουμε τον πιο κορυφαίο θεραπευτή στο τομέα του, όμως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε εκεί, παρόντες και αποφασισμένοι να δουλέψουμε γι’ αυτό.

Μπορεί να μην είμαστε ποτέ πλήρως απαλλαγμένοι από το φόβο, αλλά μπορούμε να βρούμε το κουράγιο απλά να τον παραμερίσουμε! Και σύντομα θα δούμε ότι ο κόπος, ή η προσπάθεια που θα καταβάλλουμε για να πετύχουμε κάτι που επιθυμούμε βαθιά, είναι ασύγκριτα λιγότερη από αυτήν που φανταζόμασταν και κυρίως από το βάρος της μεταμέλειας που θα είχαμε, αν δεν δοκιμάζαμε καν να πάρουμε αυτό το ένα, πρώτο βήμα.

Ιωάννα Νάννου © ~ Theta Healing Practicioner

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s