Τζόγος και Φρουτάκια: Το μυστικό καταγωγής των Ελλήνων;

Απορώ για ποιο λόγο, υπάρχει ακόμη και σήμερα προβληματισμός για την καταγωγή των Ελλήνων, κατά πόσο δηλαδή, οι σημερινοί Έλληνες έχουν σχέση με τους αρχαίους.

Έχουν παρουσιαστεί αμέτρητες θεωρίες και διαμάχες μεταξύ ιστορικών, αρχαιολόγων, εθνολόγων και διαφόρων άλλων λογίων. Έχουν γίνει άπειρες έρευνες γενετιστών μελετώντας το DNA και παρ’ όλα αυτά, η επιστήμη ακόμη σηκώνει ψηλά τα χέρια. Οι γνώμες είναι ακόμη διχασμένες.

Ε, λοιπόν κύριοι, μάλλον θα πρέπει να σκίσετε όλοι τα πτυχία σας, διότι τόσα χρόνια μελετών και ερευνών πήγαν άδικα. Οι σύγχρονοι Έλληνες, είναι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων και το μυστικό είναι τόσο καιρό μπροστά σας, αλλά εσείς δεν το βλέπετε.

Θα με ρωτήσετε βέβαια, “και ποιο είναι αυτό το μυστικό;”.

Η απάντηση είναι παντού μπροστά σας!!!
Συνέχεια υπάρχουν άρθρα και ρεπορτάζ, στις εφημερίδες και στις τηλεοράσεις, για την έφεση των Ελλήνων στον τζόγο και ειδικά στα φρουτάκια.
Πόσες φορές, ακούσαμε ή διαβάσαμε ότι οι Έλληνες σήμερα παίζουν τεράστιες περιουσίες; Μπορεί σήμερα στην πλειοψηφία ο τζόγος να είναι ηλεκτρονικός, αλλά μέχρι πριν λίγο καιρό, τα κέρματα έπαιρναν… “φωτιά”!!!

Θα με ρωτήσετε ξανά, “και τι σχέση έχει αυτό με την καταγωγή των Ελλήνων;”

Κι όμως!!! Όσοι γνωρίζετε τον Ήρωνα τον Αλεξανδρινό, δεν θα κάνατε αυτή την ερώτηση. 

Ο Ήρωνας έζησε στην Αλεξάνδρεια, πιθανότατα τον 1ο π.Χ αιώνα, και ξεκίνησε σαν υποδηματοποιός. Επηρεασμένος όμως, από την άνθιση και την ακμή της πόλης στράφηκε στην μελέτη. Θεωρούσε τον εαυτό του μαθητή του Κτησίβιου και έγινε ένας από τους πιο μεγάλους πρωτοπόρους της τεχνολογίας. Ήταν αυτός που συνειδητοποίησε την δύναμη του ατμού και έφτιαξε ατμομηχανές. Ήταν αυτός που έφτιαξε ακόμη και ανεμογεννήτρια. Πολλές μάλιστα από τις εφευρέσεις του Ντα Βίντσι, είναι εμπνευσμένες (κλεμμένες δηλαδή…) από ιδέες του Ήρωνα!!!

Λέγεται για τον Ήρωνα, ότι έφτιαξε περιστρεφόμενο ναό. Ο ναός αυτός είχε μία πύλη που άνοιγε αυτόματα. Με το που άναβαν οι βωμοί ακουγόταν ο ήχος μίας σάλπιγγας. Είχε μέσα κατασκευές με πουλιά που άνοιγαν το ράμφος τους και πετούσαν, κινούμενα αγάλματα, τεχνητή βροχή και ομίχλη. Ο ναός αυτός λέγεται ακόμη, ότι είχε και ελεγχόμενο φωτισμό!!!

Πολλοί σύγχρονοί του τον είχαν κατηγορήσει σαν “επιδειξία” και ότι αυτό ήταν ασέβεια ως προς τον χώρο ενός ναού, ότι έδινε δηλαδή έμφαση στο θέαμα, εις βάρος του θρησκευτικού συναισθήματος.
Υπήρχαν όμως κι αυτοί που θεωρούσαν για τους μηχανισμούς του, ότι πρόκειται περί θαύματος, παρά περί τεχνολογικών κατασκευών ενός ανθρώπου. Είναι κρίμα πάντως που όλα αυτά παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό έως και σήμερα.

Ο Ήρωνας έγραψε πολλά βιβλία, όπως τα “Πνευματικά”, το “περί Μηχανικής” κ.α. Το πιο σημαντικό όμως, θεωρείτε το “Περί αυτομάτων”, που για πολλούς αποτελεί τον πρόδρομο της σύγχρονης “Ρομποτικής”.

Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο όμως στον παρόν κείμενο, είναι ότι ο Ήρωνας, ήταν ο πρώτος που έφτιαξε κερματομηχανές!!!
Αυτό που διαβάζετε!!! Μηχανές που λειτουργούσαν με κέρμα!!!

Ήρωνας, υπήρχαν κερματομηχανές, φρουτάκια εκείνης της εποχής, που τα έσοδα πήγαιναν για την συντήρηση του ναού.

Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι η συντήρηση ενός τέτοιου ναού κοστίζει και απαιτεί κάποια έσοδα…

Για αυτό σας λέω… Το μυστικό της καταγωγής των Ελλήνων κρύβεται στον τζόγο και τα φρουτάκια!!!
Εξάλλου, σαν αποδεικτικό επίλογο θα παραθέσω και την γνωστή φρουτοπαροιμία που λέει:
“ΤΟ ΜΗΛΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΛΙΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ…”.

 

Χρήστος Λαμπρούδης

 

 

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s