Η Ολυμπιακή κληρονομιά

Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από την λήξη των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, ωστόσο υπάρχει ακόμη προβληματισμός σχετικά με την λεγόμενη ”Ολυμπιακή κληρονομιά”, την αξιοποίηση δηλαδή των Ολυμπιακών έργων.

Τα Ολυμπιακά έργα, όπως ήταν αναμενόμενο, κάθονται εκεί αναξιοποίητα να σαπίζουν μισογκρεμισμένα, αλλά λέμε τώρα… Έχουν διατυπωθεί διάφορες γνώμες σχετικά με αυτό το θέμα.

Οι περισσότερες συγκλίνουν προς πώληση σε ιδιώτες, σε εκμετάλλευση από αθλητικούς συλλόγους, ακόμη και σε ανάληψη περισσότερων διοργανώσεων.

Έχει γίνει ακόμη και λόγος για προσπάθεια μόνιμης τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων στην χώρα μας, ή έστω κάποιων ατομικών αθλημάτων στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Κύριοι, καλά όλα αυτά, αλλά μήπως χρειάζεται λίγο περισσότερη φαντασία;

Δεν νομίζω ότι έχουμε τόση ανάγκη τους Ολυμπιακούς αγώνες, ή σύγχρονες άλλες -τέτοιου είδους- διοργανώσεις, αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη, είναι λίγη φαντασία…
Τι εννοώ; Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν κι άλλες διοργανώσεις, δεν θα μπορούσαμε να αναβιώσουμε κάποιες από αυτές;

Στο Πανπελλοπονησιακό στάδιο δεν θα μπορούσαμε να αναβιώσουμε τα Ίσθμια; Τα Ίσθμια τελούνταν κάθε 2 χρόνια και ήταν αφιερωμένα στον θεό Ποσειδώνα. Μεταξύ των αγωνισμάτων γίνονταν και ζωγραφικοί, μουσικοί και ρητορικοί αγώνες. Δεν θα μπορούσαμε, να αναγείρουμε ένα μεγάλο άγαλμα του Ποσειδώνα, και παράλληλα με τους αθλητικούς αγώνες να γινόταν και κάτι σαν την “πολιτιστική Ολυμπιάδα”, όπου θα υπήρχε διαγωνισμός στην τέχνη και στο πνεύμα; Εννοείται βέβαια, με σοβαρότητα και σεβασμό απέναντι στον θεσμό (ξέρω εγώ, γιατί το διευκρινίζω…).

Στο Πανθεσσαλικό στάδιο δεν θα μπορούσαμε να αναβιώσουμε τα Πύθια; Τα Πύθια τελούνταν κάθε 4 χρόνια προς τιμήν του θεού Απόλλωνα που σκότωσε τον Πύθωνα, δεν θα μπορούσαμε να αναγείρουμε ένα άγαλμα του Απόλλωνα και να ξεκινούσε αυτή η διοργάνωση, με τελετή έναρξης τον Απόλλωνα που σκοτώνει τον Πύθωνα;

Στο Παγκρήτιο στάδιο δεν θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε αθλητικούς αγώνες με δρώμενα στην τελετή έναρξης από την Μινωική Κρήτη, τον Θησέα και τον Μινώταυρο κι αν είμαστε μάγκες ακόμη και “Ταυροκαθάψια”;

Για όσους δεν γνωρίζουν, τα Ταυροκαθάψια ήταν ακροβατικές επιδεξιοτεχνίες με ταύρους, ο πρόγονος δηλαδή των σημερινών ταυρομαχιών, με την διαφορά ότι οι Κρήτες δεν σκοτώναν τους ταύρους.

Στο Ολυμπιακό στάδιο δεν θα μπορούσαμε να αναβιώσουμε τα Παναθήναια; Τα μικρά Παναθήναια τελούνταν κάθε καλοκαίρι και τα μεγάλα κάθε 4 χρόνια. Τα Παναθήναια ήταν προς τιμή της θεάς Αθηνάς και ξεκινούσαν με μία πομπή νέων γυναικών που κρατούσαν ένα τεράστιο πέπλο φτιαγμένο για την θεά και κατέληγε στο άγαλμα της θεάς στον Παρθενώνα. Δεν θα μπορούσαμε να αναβιώσουμε αυτήν την πομπή, η οποία θα ξεκινούσε από τον Κεραμεικό, το πέρασμα από κάθε μέρος θα ήταν ένα πανηγύρι και θα κατέληγε σε ένα αντίγραφο του χρυσελεφάντινου αγάλματος της θεάς Αθηνάς στον Παρθενώνα; (φανταστείτε τις μοντέλες και τις γλάστρες στην πομπή φορώντας ανάλογη ένδυση… Πανικός λέμε!!!)

Φανταστείτε επίσης, όλες αυτές τις διοργανώσεις με τις ανάλογες τελετές έναρξης και να κλείνουν με το ανέβασμα μίας αρχαίας τραγωδίας…

Πιστεύετε ότι δεν θα αγκαλιαζόταν παγκοσμίως μία τέτοια προσπάθεια; Πιστεύετε ότι μία τέτοιου είδους επένδυση θα έπεφτε έξω; Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο δεν θα τόνωνε τουριστικά και κατ’ επέκτασιν οικονομικά τις περιοχές αυτές, αλλά και γενικότερα τον Ελληνικό τουρισμό, από κόσμο που θα ερχόταν να δει αυτές τις διοργανώσεις και δεν θα έχανε την ευκαιρία να επισκεφτεί μετά τις Ελληνικές παραλίες, τα νησιά, αλλά και άλλες αρχαιολογικές τοποθεσίες;

Για τους Έλληνες πάντως, είμαι σίγουρος, ότι θα αγκάλιαζαν με αγάπη μία τέτοια κίνηση, έτσι κι αλλιώς για τα πανηγύρια είμαστε πρώτοι!!!

Υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει; Θα ήταν επίσης και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία – με όλες αυτές τις διοργανώσεις -, για να αναδειχθεί η χώρα μας και να βρίσκεται κάθε χρόνο στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Μήπως θα πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Τουρισμού, να το σκεφτούν λίγο καλύτερα;

Δεν χρειάζονται πολλά. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη φαντασία, μεράκι και όρεξη…

 

Χρήστος Λαμπρούδης

.

 

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s