Από την Άγνοια στη Σοφία του Χόρχε Μπουκάι

<img style="margin: 4px; float: left;" title="Χόρχε Μπουκάι – Από την Άγνοια στη Σοφία" src=" http://womland.com/wp-content/uploads/2012/07/Bucay.jpg " του Χόρχε Μπουκάι – Το ταξίδι της Σιμρίτι, από τις Εκδόσεις Opera.

“Εγώ είμαι εξαγωγέας αγκαθιών κι όλη μου η δουλειά περιγράφεται ως εξής:
Έχεις ένα αγκάθι στο πόδι σου, φέρνω μια βελόνα (που, το δίχως άλλο, μοιάζει κι αυτή με αγκάθι) και προσπαθώ μ’ αυτήν να βγάλω το αγκάθι που σου πληγώνει το πόδι. Το πρώτο αγκάθι, αυτό που πληγώνει και το δεύτερο, που πάει να βγάλει το πρώτο, μοιάζουν: είναι και τα δύο αγκάθια. Όταν με τη βοήθεια του δεύτερου βγάλουμε το πρώτο, πρέπει να τα πετάξουμε και τα δυο.”

Αυτά είναι λόγια από το νέο βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι, του συγγραφέα του best seller “Να σου πω μια ιστορία”, που μας ταξιδεύει σε ένα φανταστικό ταξίδι από την άγνοια – απ’ όπου όλοι ξεκινάμε – προς τη σοφία, όπου δε φτάνουμε ποτέ.

Όπως έχει ισχυριστεί ο ίδιος, η σοφία δεν έχει καμία αντιστοιχία με τις γνώσεις ενός ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, σοφία είναι όλα εκείνα που μένουν από τις γνώσεις κάποιου, όταν ο ίδιος αποποιείται όλα αυτά που έχει μάθει

Όπως έχει επικρατήσει στην ιστορία της ανθρωπότητας, τα βάσανα είναι συνέπεια της άγνοιας και η γνώση είναι γιατρειά. Γι’ αυτό και η επιδίωξη της γνώσης, που είναι μια διαδικασία θεραπευτική και συνάμα διδακτική, που απελευθερώνει το πνεύμα, έχει συνδεθεί με την προσωπική ολοκλήρωση και ευδαιμονία.

Ως συνήθως, ο αργεντινός ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Χόρχε Μπουκάι, χρησιμοποιεί την αλληγορία και την παραβολή που συνδυάζονται με ευχάριστο τρόπο μέσα από την αφήγηγη ενός παραμυθιού.

Η Σιμρίτι, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, αποδέχεται την πρόκληση και ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης της σοφίας. Σ’ αυτό με συνοδοιπόρο τον Μπουκάι, στην επικίνδυνη εξερεύνηση της ψυχής και του μυαλού της, μέσα από σφάλματα και τις αναπόφευκτες δυσκολίες που θα συναντήσει, θα κατορθώσει να οδηγηθεί τελικά στη γνώση και στην ελευθερία.

 

.Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s