Η αστρική χώρα του βιβλίου

αιωνιότηταΚριτικός δεν υπάρχει, ζει και υφίσταται, επειδή υπάρχει τέχνη… αλλά δεν είναι η τέχνη, ούτε η δημιουργία,

είναι κάθε τι που ζει, επειδή υπάρχει η πηγή που αναβλύζει ζωή. Εσύ είσαι η άποψη του εαυτού σου και μένα αυτό με ενδιαφέρει. Ο συγγραφέας πρέπει να βελτιώνεται από τις απόψεις των αναγνωστών του.”

Τα άνωθι λόγια ανήκουν στο συγγραφέα Κωνσταντίνο Σμιξιώτη. Τα έλαβα μετά την ‘κριτική‘ μου στο βιβλίο “Η Αλίκη στη χώρα του facebook“, το οποίο πραγματικά σας συνιστώ να διαβάσετε.

Αυτά στάθηκαν η αφορμή γι’ αυτή την παράθεση του άρθρου του αυτού με τον τίτλο “Η αστρική χώρα του βιβλίου“.

Το βιβλίο δεν είναι μια απλή συρραφή φύλλων χαρτιού ζωγραφισμένη με μελάνι. Το βιβλίο είναι μια πύλη που σε οδηγεί να βρεις λύσεις για την καθημερινότητα, που σου αφηγείται γλυκές, ή πικρές ρομαντικές, ή απλές ιστορίες που διαδραματίζονται σε μικρές, ή μεγάλες γειτονιές αυτού του κόσμου. Μπορεί όμως, να σε ταξιδέψει και σε μέρη άγνωστα, μυθικά, ιστορικά, υπαρκτά κι ανύπαρκτα. Να σου ψιθυρίσει πράγματα ανήκουστα, που μπορεί να συνέβησαν, μπορεί και όχι. Όμως, όλα αυτά τα γραμμένα που ίσως μοιάζουν υποκειμενικά, ίσως φαίνονται εξωπραγματικά πλασμένα με υπερβολή, πρέπει να ξέρετε ότι σε κάποιο μακρινό μέρος είναι πραγματικά και γνήσια. Υπάρχουν και ζουν με σάρκα και οστά.

Μπορείς και συ να ταξιδέψεις σ’ αυτή την όμορφη χώρα στην χώρα των γραμμάτων μέσα απ’ τις σελίδες ενός βιβλίου. Όταν βρεθείς εκεί, θα δεις τους ήρωες που συνομιλούν μεταξύ τους, πίνουν τον καφέ τους καπνίζουν το τσιγάρο τους, περιμένοντας υπομονετικά να ξαναμπούν στην δράση μόλις ο συγγραφέας πιάσει και πάλι την πένα του. Αυτό το μέρος που τα χρώματα είναι θολά κι απροσδιόριστα και οι φιγούρες είναι ακόμη ακατέργαστες και σε κατάσταση αναμονής είναι το
παρασκήνιο, εκεί που ακόμη το σενάριο δεν έχει ολοκληρωθεί και η πλοκή για κάποιο λόγο έχει σταματήσει.
Εκεί, οι ήρωες κι όλο το σκηνικό περιμένουν ανυπόμονα να μπουν οι τελευταίες πινελιές, που θα τους ολοκληρώσουν και το έργο θα κορυφωθεί.

Λίγο πιο πέρα όμως, πίσω απ’ ένα αραχνοΰφαντο πέπλο διακρίνει ο αναγνώστης να ξεπηδάει άπλετο φως κι αν σύρει την κουρτίνα στο πλάι θα αντικρίσει χρώματα παραδεισένια, θα αφουγκραστεί μουσικές πρωτόγνωρες και θα δει όλες τις εποχές του χρόνου να ξετυλίγονται μαγικά μπροστά του, διαδέχοντας η μία την άλλη με τον σωστό ρυθμό.
Αυτή είναι η χώρα των γραμμάτων, εκεί που ζούνε όλοι οι μεγάλοι κι επώνυμοι, μαζί με τους μικρούς κι ανώνυμους συγγραφείς. Εκεί, είναι η πόλη του Ντίκενς, του Ουγκώ, του Τολστόι, του Ιουλίου Βερν και τόσων άλλων που περιτριγυρίζονται από μυριάδες μονοπάτια, που το καθένα ακολουθεί την δική του ιστορία, όπως την έπλασε ο δημιουργός της.

Εκεί ζούνε όλοι εκείνοι οι ήρωες που ξεπήδησαν μέσα απ’ τη φαντασία, ή την καθημερινή υλική πραγματικότητα. Απλοί άνθρωποι, απίθανοι χαρακτήρες, μυθικά αρχέγονα πλάσματα, αρχαίες πολιτείες , απέραντα στοιχειωμένα δάση και απλές κατοικίες. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η χώρα των αναγνωστών. Εκεί που ο καθένας που διαβάζει ένα βιβλίο, αναπλάθει την ιστορία του, φορά τα ρούχα του ήρωα που ταυτίζεται μαζί του, ζει την πλοκή και την δράση και ενίοτε προσπαθεί να φέρει το σενάριο στα μέτρα του.

Αν διαθέτει κι αυτός την πένα της φαντασίας, θα βάλει την δική του εκδοχή στη χώρα του αρχέτυπου, αλλιώς εκείνη θα γλιστρήσει στη χώρα των κακέκτυπων, αλλά και πάλι θα είναι αληθινή, γιατί εκεί ο καθένας έχει τον δικό του κόσμο.
Λίγο πιο πέρα, βρίσκονται κι άλλες χώρες, των ποιητών, των μουσικών, των ζωγράφων, των φιλοσόφων, των επιστημόνων, των θαυμάτων και τόσων άλλων.
Αυτό είναι ο κόσμος του πραγματικού που γεννήθηκε μέσα από τη σκέψη της φαντασίας. Αυτός είναι ο κόσμος της δημιουργίας. 

Ο κόσμος ο δικός μας ο υλικός είναι η αντανάκλαση του, επειδή κάθε ορατό προέρχεται από το αόρατο, γιατί όπως είπε κι ο Ερμής ο Τρισμέγιστος “Όπως επάνω έτσι και κάτω”.

Αυτός ο κόσμος είναι ο κόσμος του Αστρικού. Αν έτυχε ποτέ να αποκοιμηθείτε διαβάζοντας ένα βιβλίο, ταξιδέψατε νοερά εκεί χωρίς να το ξέρετε, χωρίς να το θυμάστε. Μπορείτε να το κάνετε συνειδητά αγοράζοντας το μαγικό κλειδί που ανοίγει την πύλη, πηγαίνοντας σε ένα βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας. Ο τίτλος του βιβλίου θα σας οδηγήσει ακριβώς μπροστά στο ομότιτλο μονοπάτι, στην μαγική χώρα των γραμμάτων.

Αν πάλι, θελήσετε να ζήσετε χωρίς την ανάγνωση κάποιων βιβλίων, είναι βέβαιο ότι θα επισκεφτείτε και θα ζήσετε στην χώρα των αγραμμάτων. Ο κόσμος που θα ζωντανέψετε είναι ο κόσμος που σας αξίζει να ζείτε. Αγοράστε ένα βιβλίο για να μπείτε στο αστρόπλοιο που θα σας οδηγήσει στην πραγματική αυτή χώρα, που υπάρχει και πάλλεται από ζωή στην Πέμπτη διάσταση. Ταξιδέψτε στην ιστορία του, ζήστε την αλήθεια της, απλώς διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Κωνσταντίνος Σμιξιώτης

 

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s