Συμβίωση: Μια καλή ιδέα;

Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της συμβίωσης. Στην πραγματικότητα, 60% ή και περισσότερο των ζευγαριών ζουν μαζί πριν παντρευτούν

και πολλοί άλλοι συνεχίζουν να ζουν μαζί, χωρίς να παντρευτούν ποτέ. Η συμβίωση με το σύντροφό σας μπορεί να είναι μία από τις πιο συναρπαστικές αποφάσεις που θα κάνετε στη ζωή σας. Αλλά είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείτε! Μελέτες έχουν εξετάσει αυτό το ζήτημα και μας δίνουν μερικά συμπεράσματα:

Η συμβίωση είναι μια δοκιμασία πριν το γάμο. Έρευνες, στις οποίες ρωτήθηκαν φοιτητές έδειξαν ότι η πλειοψηφία βλέπουν τη συμβίωση με το σύντροφό τους ως ένας καλό τρόπο για να δοκιμαστεί η σχέση. Ίσως επειδή δεσμεύονται ή έχουν ιδιαίτερους λόγους να ανησυχούν για τις σχέσεις τους. Πολλοί πιστεύουν ότι θα μάθουν πράγματα για τη σχέση τους που θα τους βοηθήσει να αποφασίσουν αν θα δεσμευτούν και θα προχωρήσουν σε γάμο με το συγκεκριμένο σύντροφο.

Υψηλό ποσοστό διαζυγίων. Το ποσοστό διαζυγίων είναι υψηλότερο μεταξύ εκείνων που συμβιώνουν. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον κομμάτι!
Είναι ενδιαφέρον, επίσης, το γεγονός πως οι στάσεις των ατόμων ως προς τον γάμο και την απόκτηση ενός παιδιού γίνονται όλο και πιο αρνητικές μετά τη συμβίωση!

Γιατί; Μερικές θεωρίες:

  • Οι έρευνες δείχνουν πως, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, λένε ότι τα πρότυπα για τους συντρόφους συμβίωσης είναι διαφορετικά από εκείνους που θα παντρευτούν. Χμμμ…
  • 40 τοις εκατό καταλήγουν να έχουν ένα παιδί στη διάρκεια συμβίωσης που αυτό ωθεί ακόμα και τα πιο ανασφαλής ζευγάρια να ζουν μαζί…έστω και για λίγο.
  • Η ολίσθηση. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι ότι μόλις φτιάξετε το σπίτι σας, είναι δύσκολο να βγαίνετε, γιατί αποκτούν άλλα πράγματα νόημα, όπως το να αποταμιεύετε για το ενοίκιο. Είστε περισσότερο καιρό μαζί, αποκτάτε κάτι κοινό, όπως ένα κατοικίδιο και κάθε φορά που θα καλείτε τη μητέρα σας, θα λέει.. “Πότε παντρεύεστε;”.  “Και γιατί όχι, και οι δυο σας σκέφτεστε. Είναι αρκετά καλό, έχετε επενδύσει πολλά σε αυτή τη σχέση, δεν θέλετε να αρχίσετε πάλι από την αρχή, δεν είναι τόσο άσχημα.”, σκέφτεστε…

Έτσι η συμβίωση είμαι μια καλή ιδέα ή όχι;

Μπορεί να είναι, αλλά μόνο εάν δουλεύετε τους κινδύνους. Αυτό σημαίνει να καταβάλλετε προσπάθειες να μην αποκτήσετε παιδιά, σκεφτείτε δύο φορές για πόσο χρόνο θα περνάτε μαζί και τετραπλές φορές για την απόκτηση κουταβιού.

Το πιο σημαντικό πράγμα, όμως, και συχνά το πιο δύσκολο είναι να είμαστε ειλικρινείς. Με τον εαυτό σας και στη συνέχεια με το σύντροφό σας. Το μέρος του εαυτού σας αφορά το πώς αισθάνεστε, το λόγο που επιθυμείτε τη συμβίωση, γιατί το χρειάζεστε και τι αναμένετε από αυτή τη σχέση. Το μέρος του εαυτού σας ως σύντροφος αφορά την πρωτοβουλία να μιλάτε κα να συζητάτε μεταξύ σας ακόμη και για τα μικρότερα προβλήματα όταν προκύπτουν, παρά να δαγκώνετε τη γλώσσα σας και να λέτε πως όλα είναι “ωραία”. Το “ωραία” δεν λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντιθέτως, μείνετε στην ειλικρίνεια!

Εάν μπορείτε ανοιχτά και ειλικρινά να ασχολείσται με μικρά πράγματα, καθώς ζείτε μαζί, έτσι καθορίζετε τα θεμέλια της ανοιχτής επικοινωνίας και μιας σταθερής διαδικασίας επίλυσης προβλημάτων που θα σας επιτρέψουν να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τις αλλαγές που μπορούν να έρθουν ακόμη και μετά το γάμο σας..
Έτσι, αν είστε ειλικρινείς, πατήστε το γκάζι και προχωρήστε και δείτε πόσο καλά μπορείτε να χειριστείτε τη σχέση σας.


Βαλέρια Κιλαμπέρια
Ψυχολόγος, MSc. ~ valeriepsych@gmail.com

 

* Πηγή φωτογραφίας: multiply.com

 

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s