Το ιμάμ της Μπέτυς Βαλάση

Η νόστιμη αυτή συνταγή για το ιμάμ της Μπέτυς Βαλάση, δημοσιεύτηκε στο ένθετο Gourmet τον Ιούνιο του 2005. Είναι μια πολύ γευστική νηστίσιμη συνταγή, για ένα ταψί φούρνου.

Υλικά:

  • 6 μικρές Μελιτζάνες Φλάσκες
  • Λάδι για τηγάνισμα
  • 7-8 Κρεμμύδια, κομμένα σε σπιρτόξυλα
  • 3 σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 600 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες
  • 1 φλιτζ. καφέ Ελαιόλαδο
  • Λίγη Κανέλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Βάζετε άφθονο λάδι σ’ ένα τηγάνι και τις τηγανίζετε με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω. Μόλις ροδοκοκκινίσουν, τις γυρίζετε και ανάποδα να τηγανιστούν και από τη μεριά της φλούδας. Τις βγάζετε, τις βάζετε σ’ ένα ταψί τη μία δίπλα στην άλλη και μ’ ένα μαχαίρι χαράζετε τη ψημένη σάρκα τους. Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε 1 φλιτζάνι του καφέ νερό και ρίχνετε τα κρεμμύδια, τα αφήνετε να ψηθούν, μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό. Ρίχνετε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα σοτάρετε καλά μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνετε τις ντομάτες, αφού τις περάσετε από το μύλο του πουρέ και αφήνετε το μείγμα να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις πήξει η σαλτσούλα, ρίχνετε το μαϊντανό και ανακατεύετε. Αφήνετε το μείγμα να χλιαρέψει και μ’ ένα κουτάλι της σούπας, το αδειάζετε προσεκτικά επάνω στις μελιτζάνες. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε στους 180C περίπου για 40 λεπτά και μέχρι να σχηματιστεί μια ροδοκόκκινη κρούστα από πάνω. Αφήστε το φαγητό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και το σερβίρετε. Σημειώστε ότι την άλλη μέρα θα είναι νοστιμότερο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s