Λαχανάκια Βρυξελλών: ότι πρέπει να ξέρετε γι’ αυτά

lahanaki vryxellonTο λαχανάκι Βρυξελλών είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα (κάλιο, φώσφορο, κ.ά.), στοιχεία σημαντικά για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Πόσα όμως, ξέρουμε για την ιστορία του και την σύστασή του;

Τι είναι

Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν, όπως και το κουνουπίδι, στην οικογένεια των Σταυρανθών και στο γένος Βρασσικίδες. Καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στο Βέλγιο, στα περίχωρα των Βρυξελλών – απ’ όπου άλλωστε και πήραν το όνομά τους – πριν από περίπου 500 χρόνια και διαδόθηκαν, σχετικά γρήγορα (κυρίως κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο) και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μετέπειτα στην Αμερική.

Πως είναι

Είναι το μόνο φυτό της ομάδας που παράγει μακρύ, διακλαδιζόμενο στέλεχος. Πάνω στο στέλεχος σχηματίζονται πολλές μικρές κεφαλές, μικρογραφία του λάχανου, μία σε κάθε φύλλο.

Τι τρώμε

Τις συμπαγείς και λαμπερού πράσινου χρώματος κεφαλές του. Αφού αφαιρέσουμε τυχόν κίτρινα εξωτερικά φύλλα, βράζουμε τα λιλοπούτεια αυτά λαχανάκια, τα μαγειρεύουμε στον ατμό για να φτιάξουμε βραστή σαλάτα με την προσθήκη ελαιόλαδου και λεμονιού ή και σκόρδου, ή τα σωτάρουμε ολόκληρα στο βούτυρο για να τα συνοδέψουμε με οποιουδήποτε είδους κρέατος – ιδιαίτερα αν είναι ψητό ή στη σχάρα. Ταιριάζουν επίσης πολύ και σε γαρνιτούρες ψητού ψαριού. Επίσης, μπορούμε να τα δοκιμάσουμε, όχι μόνο ως μέρος του κυρίως γεύματος μας, αλλά και του σνακ.

Τι μας προσφέρει

Τα λαχανάκια Βρυξελλών, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης K και C, πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, φυλλικού οξέος, μαγγανίου, βιταμινών B6 & B1 και πολύ καλή πηγή πολλών άλλων βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Όπως όλα τα σταυρανθή λαχανικά, τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν συστατικά που μπορεί να προστατεύουν από καρκινογενέσεις. Η ιδιότητά τους αυτή αποδίδεται στην ισχυρή περιεκτικότητά τους σε φυτοχημικά.

Τι προσέχουμε

Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν ουσίες που αλληλεπιδρούν με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και μπορεί να προκαλέσουν βρογχοκήλη, επειδή κατά το μαγείρεμα οι ουσίες αυτές απενεργοποιούνται. Επειδή, όμως, ο βαθμός, απενεργοποίησης ή ο κίνδυνος που υφίσταται ένα άτομο με ήδη υπάρχον πρόβλημα θυρεοειδούς δεν είναι γνωστά, άτομα που έχουν σχετικές παθήσεις, συστύνεται να τα αποφεύγουν. Αποφυγή τους συστήνεται, επίσης σε άτομα με προβλήματα στους νεφρούς ή τη χοληδόχο κύστη και σε άτομα που θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου, διότι περιέχουν οξαλικά.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s