Τερκενλής

tsimiski_terkenlisΤερκενλής φημίζονται για το τσουρέκι και την μπουγάτσα τους. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για ένα απλό ζαχαροπλαστείο,παρά για μια δυναστεία ζαχαροπλαστικής. Ο Σπύρος Τερκενλής, πατήρ και ιδρυτής της δυναστείας, κοσμεί με τα έργα του το χώρο από το 1926. Στην αρχή δουλεύοντας σε αντίστοιχη επιχείρηση κάποιου συγγενούς, αλλά, επειδή το ταλέντο δεν κρύβεται, ούτε περιορίζεται, μετά από εικοσαετή πορεία άνοιξε  πανιά για δικές του “πολιτείες”.

Το 1948 ανοίγει το πρώτο δικό του ζαχαροπλαστείο, το οποίο γίνεται το στέκι των γλυκατζήδων της Θεσσαλονίκης. Ο Σπύρος Τερκενλής αλλάζει ρόλο. Γίνεται ο δάσκαλος νέων ανθρώπων που θέλουν να μάθουν σε βάθος την τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Δεκαετίες τώρα, ο δρόμος του Τερκενλή μοσχολβαλάει φρεσκοψημένο τσουρέκι και μπουγάτσα. Με μια μυρωδιά που “και νεκρούς ανασταίνει”, όπως λένε οι περαστικοί τουρίστες και φυσικά, κανείς δεν αντιστέκεται στο να αγοράσει μια από τις πολλές λιχουδιές του.

Από το 1988 την επιχείρηση έχει αναλάβει το υιός Σταύρος Τερκενλής, ο οποίος έφερε και το νέο πνεύμα στην επιχείρηση και διεύρυνε το δίκτυο των υποκαταστημάτων της επιχείρησης (18 καταστήματα) και εκτός της έδρας του στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, από το 1993 η επιχείρηση έχει ανοίξgemista_tsourekiaει και τμήμα catering.

Σήμερα, τα περίφημα γεμιστά τσουρέκια του εξακολουθούν να κλέβουν την παράσταση. Μόνο που αυτή τη φορά είναι γεμισμένα με κάστανο, φράουλα ή σοκολάτα (λευκή ή μαύρη). Τα παραδοσιακά Ανατολίτικα (τουλουμπάκια, κουρκουμπίνια, γαλακτομπούρεκο, μπακλαβαδάκια, ροξάκια, καταϊφάκια και φλογέρες) φτιάχνονται με καινούργιες συνταγές που ικανοποιούν περισσότερους οισοφάγους. Παρότι σιροπιαστά, είναι πιο ελαφριά, χωρίς να χάνουν σε ένταση και σου δίνουν τη δυνατότητα να φας και δύο… και τρία. Όσο για τις μπουγάτσες με τυρί ή τις γλυκές μην το ρωτάτε! Πρόκειται για θεσπέσιες γεύσεις, που αν δεν μπορείτε να τους αντιστέκεστε συχνά θα κάνουν το δείκτη της ζυγαριάς σας να πάρει ανησυχητικά ανοδική πορεία…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s