Γαλοπούλα Γεμιστή

gemisti_galopoulaΗ συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα που σας δίνω είναι εξαιρετική και την είχα φυλαγμένη στο συρτάρι μου χρόνια.Την βρήκα χτες και πολύ λυπήθηκα που δεν την έφτιαξα φέτος τα Χριστούγεννα. Όπως και να το κάνουμε η γεμιστή γαλοπούλα είναι ένα εντυπωσιακό πιάτο, που προσφέρεται για γιορτινό τραπέζι ή μπουφέ και όχι αναγκαστικά μόνο για τις γιορτές των Χριστουγέννων και των Ευχαριστιών. Είναι πολύ νόστιμη και γι’ αυτό σας την δίνω για να την έχετε υπόψη σας για την επόμενη φορά.

Υλικά για 8-10 άτομα:

  • Γαλοπούλα περίπου 4 κιλών
  • 18 Κάστανα
  • 300 γρ. Μήλα
  • 200 γρ. Δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσια)
  • 100 γρ. Καρυδόψιχα
  • 100 γρ. Φυστίκια
  • 100 γρ. Κουκουνάρι
  • 8 Φέτες Ψωμί για Τόστ
  • 100 γρ. Μοσχαρίσιο Κιμά
  • Μια σκελίδα Σκόρδο
  • 100 γρ. Προσούτο ή Ζαμπόν
  • 2 ποτηράκια Μπράντι
  • 1 ποτήρι του κρασιού Λευκό Ξηρό Κρασί
  • Φασκόμηλο
  • Δενρολίβανο
  • Χυμό πορτοκάλι
  • Βούτυρο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι

Εκτέλεση (διάρκεια 5 ώρες):

Βράστε τα κάστανα, στραγγίστε τα, καθαρίστε τα και κόψτε τα σε 4 κομμάτια. Μουσκέψτε τα δαμάσκηνα σε κρύο νερό, στύψτε τα και κόψτε τα σε κομματάκια. Ξεφλουδίστε τα μήλα και κόψτε τα σε μικρούς κύβους. Κοπανίστε την καρυδόψιχα. Μουσκέψτε το ψωμί σε λίγο γάλα και στύψτε το. Βάλτε σ’ ένα μπολ τα υλικά που ετοιμάσατε, προσθέστε τα φυστίκια και το κουκουνάρι και ανακατέψτε.
Ροδίστε τον κιμά με μία κουταλιά βούτυρο  και το σκόρδο κοπανισμένο. Προσθέστε το προσούτο ψιλοκομμένο, σοτάρετε λίγο, κατεβάστε το σκεύος από τη φωτιά και αφαιρέστε το σκόρδο. Ρίξτε το μίγμα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέστε το μπράντι. Ανακατέψτε καλά το μίγμα και προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Καθαρίστε τη γαλοπούλα, πλύντε την και στραγγίστε την. Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι (εσωτερικά και το εξωτερικό μέρος της) και γεμίστε το λαιμό και την κοιλιά με το μίγμα που ετοιμάσατε. Ράψτε τα ανοίγματα και δέστε πόδια και φτερά βάζοντας ανάμεσα μερικά φύλλα φασκόμηλο και κλωναράκια δεντρολίβανο.
Σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος (όχι πολύ μεγάλο) βάλτε μια κουταλιά βούτυρο και μια ελαιόλαδο, βάλτε μέσα την γαλοπούλα με το στήθος της προς τα επάνω, περιχύστε τη με ελάχιστο ελαιόλαδο και βάλτε γύρω γύρω φασκόμηλο και δεντρολίβανο.
Ψήστε τη για 4 ώρες περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου (αν έχει θερμόμετρο πάνω της θα σας διευκολύνει) περιχύνοντας τη στην αρχή με το κρασί και κατόπιν με την σάλτσα της & λίγο χυμό πορτοκάλι για να μην ξεραθεί, ενώ ψήνεται. Στα τελευταία 10 λεπτά ψησίματος, δυναμώστε τη θερμοκρασία ή ανάψτε για λίγο το γκριλ, ώστε να ροδίσει η πέτσα. Σερβίρετε τη γαλοπούλα με τη γέμιση χωριστά και τη σάλτσα στραγγιγμένη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s