Πετιμεζόπιτα

petimezopitaH πετιμεζόπιτα είναι μια παραδοσιακή γλυκιά πίτα με έντονη γεύση πετιμεζιού, γαρίφαλου και κανέλας.

Αυτό το παραδοσιακό γλυκό είναι ιδανικό για το σαρακοστιανό τραπέζι και μια πραγματικά υγιεινή πίτα.

Υλικά:

  • 2 ποτήρια νερού Ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
  • 2 ποτήρια νερού Πετιμέζι
  • 1 ποτήρι κρασιού Ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας Κανέλα (σκόνη)
  • 1 φλυτ. τσαγιού Νερό
  • 1 κουτ. σούπας Σόδα
  • Χυμό 2 Πορτοκαλιών
  • Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 ποτ. του λικέρ Τσίπουρο
  • 1 κουτ. σούπας Γαρίφαλα (σε σκόνη)
  • 450 γρ. Αλεύρι
  • Σουσάμι

Εκτέλεση:

Βράζετε την κανέλα σε 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό για μερικά λεπτά. Τη στραγγίζετε και αφήνετε το ζωμό της να κρυώσει καλά πριν τον χρησιμοποιήσετε. Πλένετε το 1 πορτοκάλι, το σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και παίρνετε το ξύσμα του. Στύβετε 2 πορτοκάλια και κρατάτε το χυμό τους. Σε μια λεκάνη (πήλινη κατά προτίμηση) βάζετε το λάδι, τη ζάχαρη και τη σόδα, διαλυμένη στο χυμό των πορτοκαλιών (προσέχοντας να έχετε το χυμό σε μεγάλο σκεύος, γιατί το μίγμα αυτό φουσκώνει και υπάρχει κίνδυνος να χυθεί). Ανακατεύετε με το χέρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Προσθέτετε το πετιμέζει, το ζωμό της κανέλας, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το τσίπουρο, το γαρίφαλο σε σκόνη και λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το χέρι. Ζυμώνετε το μίγμα, μέχρι να πετύχετε μια μαλακή ζύμη. Απλώνετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί, πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45-50 λεπτά. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, αφήνετε την πίτα να κρυώσει καλά και την κόβετε σε κομμάτια στο σχήμα που επιθυμείτε (τετράγωνα, τριγωνικά, ρόμβους).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s