Μελιτζανοσαλάτα

melitzanosalataΗ μελιτζανοσαλάτα είναι μια παραδοσιακή σαλάτα με εξαιρετική γεύση.

Συναντάται σ’ όλη την Ελλάδα σχεδόν με διάφορες παραλλαγές από τόπο σε τόπο.

Υλικά για 6-8 άτομα:

  • 1 κιλό Μελιτζάνες (φλάσκες)
  • 1 Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 Κόκκινες Πιπεριές (κομμένες)
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού Ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι Μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • Ξίδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε τις μελιτζάνες, αφαιρείτε το κοτσάνι και τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις βάζετε σε ταψάκι ή στη σχάρα του φούρνου και τις ψήνετε για 45 λεπτά. Στο μεταξύ, καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε. Πλένετε και καθαρίζετε τις πιπεριές αφαιρώντας το κοτσάνι και τους σπόρους τους και τις κόβετε και αυτές σε κομμάτια. Μόλις κρυώσουν οι μελιτζάνες τις ξεφλουδίζετε με μαχαίρι και τις κόβετε σε κομμάτια. Ρίχνετε στο μπλέντερ τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί και συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνετε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο και τελευταία το ξύδι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζετε τη μελιτζανοσαλάτα σε μπολ με καπάκι και την αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν την σερβίρετε. Τη διακοσμείτε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή με ροδέλες κόκκινης πιπεριάς. 

Tips:
  • Για να δώσετε στη σαλάτα σας πιο απαλή γεύση προσθέστε στη συνταγή μερικές κουταλιές γιαούρτι σακούλας. 
  • Εάν θέλετε να περιέχει μεγαλύτερα κομμάτια μελιτζάνας και πιπεριάς η μελιτζανοσαλάτα σας, τότε δεν θα βάλετε τα υλικά στο μπλέντερ, αλλά σε πήλινη λεκάνη και θα τα δουλέψετε σιγά-σιγά με ξύλινη κουτάλα.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s