Mακαρόνια σε φωλιά παρμεζάνας

makaronia_se_folia_parmezanasΗ παρακάτω δημιουργική συνταγή μακαρόνια σε φωλιά παρμεζάνας που μας χάρισε ο Στέφανος Σταθόπουλος,

που μαγειρεύει χρόνια από χόμπι, θα σας εντυπωσιάσει με την διαφορετική και υπέροχη γεύση και εμφάνισή της. Τον ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρησή της. Πραγματικά είναι εντυπωσιακή η όλη παρουσίαση του πιάτου του δημιούργησε για μας. 

Υλικά που θα χρειαστούμε:

Για την φωλιά της παρμεζάνας:

  • 100 γρ. Παρμεζάνας
  • 10 γρ. Ψιλό Σιμιγδάλι

Για την σάλτσα και τα μακαρόνια:

  • 500 γρ. Μακαρόνια Σουπιάς ή άλλο σπαγγέτι (Νο 10) για 2 με 3 μερίδες
  • 1 Ντομάτα πολτοποιημένη ή Χυμός Ντομάτας
  • Μπόλικα Ντοματίνια
  • Μισό Κρεμμύδι Ξηρό
  • Φύλλα Βασιλικού ή Ρόκα για διακόσμηση
  • 100 γρ. Μοτσαρέλα ή περισσότερο αν σας αρέσει
  • Λίγο Λευκό Κρασί
  • Λίγο Λάδι
  • Αλάτι – Πιπέρι
  • Προαιρετικά Σκόρδο και Πέστο Βασιλικού 
Εκτέλεση της συνταγής:

Τρίβουμε την παρμεζάνα στον ψιλό τρίφτη ή την κάνουμε σκόνη σε blender ή multi για καλύτερα αποτελέσματα, και ανακατεύουμε καλά με το σιμιγδάλι να γίνουν μια ενιαία σκόνη.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και αρχίζουμε να ρίχνουμε σαν χιόνι το μίγμα φροντίζοντας να καλύψει όλο το τηγάνι (καλύτερα κάντε μια δοκιμή πριν το βάλετε στη φωτιά αν το μίγμα είναι αρκετό για να γεμίσει 2 ή 3 φορές το τηγάνι σας). Όπως ζεσταίνεται, το τυρί θα λιώσει και θα γίνει σαν κρέπα ή ζύμη τάρτας (μην έχετε δυνατά τη φωτιά, για να μην καεί η βάση μας πριν απλώσετε όλο το μίγμα). Μόλις καλύψουμε όλο το τηγάνι και λιώσει εντελώς το τυρί, την γυρίζουμε με μια σπάτουλα από την άλλη μεριά να δώσουμε χρώμα και να ψηθεί καλά (θα πρέπει ακόμη να είναι μαλακή και εύπλαστη). Την βγάζουμε από το τηγάνι μόλις γίνει και της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε πριν κρυώσει και σταθεροποιηθεί. Καλύτερα αποτελέσματα έχουμε αν την βάλουμε σε ένα μικρό μπολ και από πάνω πιέσουμε ένα δεύτερο μπολ για να μην την πιάσουμε με τα χέρια και καούμε. Την αφήνουμε να κρυώσει και επαναλαμβάνουμε για την δεύτερη βάση πριν προχωρήσουμε στο βράσιμο των μακαρονιών.

Όσο βράζουμε τα μακαρόνια σε ένα τηγάνι ετοιμάζουμε την σάλτσα. Πρώτα σε λίγο λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο (αν μας αρέσει). Μόλις είναι έτοιμα τα σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί (από το φτηνό μεν, αλλά μην είναι και ξύδι) και προσθέτουμε την ντομάτα και τα ντοματίνια κομμένα στην μέση. Μπορούμε να τα κόψουμε και στα τέσσερα ή να τα αφήσουμε ολόκληρα, αλλά στην πρώτη περίπτωση μπορεί να λιώσουν εντελώς και στην δεύτερη να είναι άψητα μέσα και να έχουμε καμιά δυσάρεστη έκπληξη όταν πάμε να τα δαγκώσουμε, ειδικά αν φοράμε άσπρο πουκάμισο στο τραπέζι. Κρατήστε μερικά για διακόσμηση αν θέλετε.

Μέχρι τώρα θα έχουν βράσει και τα μακαρόνια, οπότε μόλις δέσει η σάλτσα ρίχνουμε μέσα το σπαγγέτι. Μπορούμε να βάλουμε απλά σπαγγέτι κατά προτίμηση πολύ λεπτά ή άλλα μακαρόνια χρωματισμένα με μελάνι σουπιάς όπως στις φωτογραφίες για να αναδείξουμε τα χρώματα περισσότερο. Αν είστε φαν των ουράνιων τόξων, στην αγορά θα βρείτε μακαρόνια με σπανάκι, καρότο ή ότι άλλο χρώμα θέλετε αλλά να θυμάστε ότι το μαύρο πάει με όλα! Όπως είναι ζεστά τα υλικά μας προσθέτουμε το πέστο βασιλικού, την μοτσαρέλα σε μικρά κυβάκια ή μεσαία κομμάτια και αν θέλετε παρμεζάνα χοντροτριμμένη και αλάτι – πιπέρι ανάλογα τα γούστα. Ανακατεύουμε να πάει η σάλτσα παντού και τα τοποθετούμε μέσα στην φωλιά της παρμεζάνας. Εναλλακτικά, μπορούμε να ρίξουμε τριμμένο τυρί μετά το σερβίρισμα αφού η βάση θα έχει αρκετό. Να θυμάστε ότι μπορεί να είναι και αρκετά αλμυρή οπότε προσοχή στο αλάτι.

Για διακόσμηση μπορούμε να προσθέσουμε φύλλα βασιλικού ή αν δεν έχουμε βάλει το πέστο να χρησιμοποιήσουμε μερικά φύλλα ρόκας καθώς και μερικά τοματίνια κομμένα στη μέση.

Καλή όρεξη και να θυμάστε ότι η επιτυχία έγκειται στην καλή παρέα και την όρεξη του μάγειρα (ή στον καλό μάγειρα και την όρεξη της παρέας, δεν θυμάμαι καλά).

makaronia2

Μην φοβάστε να πειραματιστείτε, δεν έχουμε όλη την ίδια γεύση ή γούστα.

Στέφανος Σταθόπουλος
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s