Αυγολέμονο & Αυγολέμονο Κρέμα

Το αυγολέμονο χαρίζει πλούσια γεύση σε διάφορα φαγητά, όπως λαχανοντολμάδες, γιουβαρλάκια, σούπες, φρικασέ, μαγειρίτσα κ.λ.π.

Υλικά για Αυγολέμονο:

  • 2 αυγά
  • Χυμό 1-2 Λεμονιών
  • Ζωμό από το φαγητό

Σπάτε τα αυγά σε γυάλινο σκεύος και τα χτυπάτε με σύρμα ή πηρούνι. Ρίχνετε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και χτυπώντας διαρκώς, προσθέτετε σιγά σιγά το ζουμί από το φαγητό. Ρίχνετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με το φαγητό και την κουνάτε γρήγορα, με κυκλικές κινήσεις, ώστε να πάει παντού το αυγολέμονο.

Παραλλαγή: Αυγολέμονο Κρέμα

 

Υλικά:

  • 3 κρόκους Αυγών
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού Ζωμό Κρέατος ή κρύο νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 3 κουτ. σούπας Κορν Φλάουρ
  • 2 1/2 φλιτζ. Ζουμί από το φαγητό (ζεστό και σουρωμένο)
  • Χυμό 1-2 Λεμονιών
  • 1 κουτ. σούπας Φρέσκο Βούτυρο

Εκτέλεση:

Χτυπάτε ελαφρά τους κρόκους σε γυάλινο μπολ. Διαλύετε το κορν φλάουρ με λίγο κρύο ζωμό ή νερό και το ρίχνετε μέσα στο μπολ. Μεταφέρετε το μίγμα σε μια κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο ή σε μπεν μαρί και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο και το χυμό λεμονιού. Αφήνετε το μίγμα να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πήξει και να γίνει μια ελαφριά κρέμα. Μόλις κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε ζωηρά να λιώσει και ρίχνετε το χυμό λεμονιού. Μπορείτε να το σερβίρετε και χωριστά σε μπολ ή σαλτσιέρα.

Tips:
  • Μην αφήσετε την κρέμα να βράσει πολύ, γιατί πήζει περισσότερο όσο κρυώνει.
  • Για πιο ελαφριά γεύση στη σάλτσα αυγολέμονο, αντικαταστήστε τους κρόκους με τα ασπράδια. 
  • Για να εμπλουτίσετε την κρέμα αυγολέμονο, προσθέστε προς το τέλος του μαγειρέματος 3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s