Πιλάφι με λαχανικά & ζαμπόν σε φόρμα

Το πιλάφι με λαχανικά και ζαμπόν σερβιρισμένο σε φόρμα έχει εντυπωσιακή εμφάνιση και είναι μια καλή πρόταση για γιορτινό τραπέζι ή μπουφέ.

Υλικά για 8-10 άτομα:

  • 2 φλ. τσαγιού Ρύζι 
  • 1 ψιλοκομμένο Κρεμμύδι 
  • 1/2 φλ. τσαγιού Ζαμπόν σε κύβους
  • 4 – 4 1/2 φλ. τσαγιού Νερό
  • 1 Κόκκινη Πιπεριά σε κύβους
  • 1 φλ. τσαγιού Αρακά 
  • 1/2 φλ. τσαγιού Καλαμπόκι
  • 1-2 Καρότα σε κύβους
  • 3-4 κουτ. σούπας Βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζετε το ρύζι σε ψιλό τρυπητό και το πλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Το αφήνετε να στραγγίσει. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε, μέχρι να “γυαλίσει”. Προσθέτετε το ζαμπόν και την πιπεριά και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε το νερό, αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 20=25 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει τα υγρά του. Δέκα λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος θα βάλετε στην κατσαρόλα τον αρακά, το καλαμπόκι και τα καρότα. Αδειάζετε το πιλάφι σε φόρμα με τρύπα στη μέση και το πιέζετε με την ανάποδη ενός κουταλιού, ώστε να πάρει το σχήμα της. Αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε πιατέλα και σερβίρετε το πιλάφι είτε ζεστό είτε κρύο, αφού είναι το ίδιο νόστιμο.

Tips:
Για να γίνει πιο ελαφρύ το πιλάφι, μπορείτε να το βράσετε κατευθείαν στο νερό, χωρίς να το τσιγαρίσετε πρώτα. Αντικαταστήστε το νερό με ζωμό κότας, λαχανικών ή κρέατος, μειώνοντας φυσικά το αλατοπίπερο που θα βάλετε, γιατί ο ζωμός σας θα είναι ήδη αλατισμένος.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s