Διαιτητική σαλάτα avocado με αλάτι βοτάνων

avocadoΑυτή η υγιεινή συνταγή για περιόδους νηστειοθεραπείας ανήκει στον ιατρό κ. Ιωάννη Παπαγιαννόπουλο και χωρίς το λάδι είναι νηστήσιμη.

Για όσους θελήσετε να κάνετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης ή να μπείτε σε νηστεία, θα τη βρείτε μαζί με άλλες στο βιβλίο του “Συνταγές για ελαφρά γεύματα και φυσικές θεραπείες ασθενειών”. Στο βιβλίο αυτό αναφέρονται προγράμματα θεραπειών για καθεμιά από τις ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπισθούν με νηστειοθεραπεία.

Προσωπικά έχω δοκιμάσει τη λεγόμενη fasting therapy diet, που μου συνέστησε ο γιατρός, κατόπιν διεξοδικής συνέντευξης και με είχε βοηθήσει αρκετά στο θέμα που αντιμετώπιζα εκείνη την περίοδο. Οι λόγοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος μια τέτοια ειδική υγιεινή τέτοια είναι οι παρακάτω 3 :

  • Αύξηση Βάρους
  • Μείωση Βάρους
  • Θεραπεία απλών Οξέων Ασθενειών σε Ενήλικες

 

Πάμε τώρα στην ελαφριά συνταγή για σαλάτα αβοκάντο που είναι κατάλληλη για τις περιόδους που νηστεύουμε ή κάνουμε ειδική δίαιτα – για οποιοδήποτε λόγο. Η σάλατα αβοκάντο είναι ένα γεύμα άριστο, αφού είναι θρεπτικό, εύπεπτο και γευστικό. Περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, κυρίως λόγω του ειδικού αλατιού από βότανα.

Υλικά:

150 γρ. Aβοκάντο (μισό μεγάλο ή ένα μικρό)
60 γρ. Ψωμί Μπακέτα (στεγνή)

30 γρ. Ελαιόλαδο (Εξαιρείται σε νηστεία)
Αρκετό Αλάτι Βοτάνων (ακολουθούν οδηγίες για την παρασκευή του)
2 κουτ. γλυκού Χυμό Λεμονιού

Προ γεύματος: 100 γρ. χυμός από Καρότο και Μήλο
Επιδόρπιο: 300 γρ. χυμό από Μπανάνα & Ροδάκινο

Εκτέλεση:

Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση, χωρίς να βγάλουμε τη φλούδα του. Αφαιρούμε το κουκούτσι, κάνουμε με το μαχαίρι 5-10 τομές στη σάρκα του, χωρίς να τραυματίσουμε τη φλύδα του. Προσθέτουμε στο κοίλο του το λάδι, το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Το σερβίρουμε στο πιάτο μαζί με τη μπακέτα.
Τρώγεται ως εξής: Βάζουμε ένα κομματάκι αβοκάντο – με το λάδι του και το αλάτι βοτάνων – επάνω στη φέτα μπαγκέτας. Το νηστήσιμο γεύμα μας συνοδεύεται από ένα ποτήρι φυσικό χυμό καρότο-μήλο και ως επιδόρπιο προτείνεται ένας χυμός από μπανάνα και ροδάκινο.

Αλάτι Βοτάνων:

Υλικά:
5 κουτ. σουπ. Κόλιαντρο
1 κουτ. σουπ. Μαραθόσπορο
1 κουτ. σουπ. Σουσάμι
1 κουτ. σουπ. Λιναρόσπορο
3 κουτ. σουπ. Σιναπόσπορο Κίτρινο
3 κουτ. σουπ Ρίγανη
3 κουτ. σουπ. Θρούμπη
3 κουτ. σουπ. Θυμάρι
1 κουτ. σουπ. Δενδρολίβανο
3 κουτ. σουπ. Άνιθο
3 κουτ. σουπ. Δύοσμο
1 κουτ. σουπ. Πιπέρι Μαύρο
100 γρ. Αλάτι (4 κουτ. σουπ.) * Προαιρετικά σε ανάλατη δίαιτα

Παρασκευή για το Αλάτι από Βότανα:

Aναμειγνύουμε τα παραπάνω βότανα και τ’ αλέθουμε λίγο προ του γεύματος, για να είναι φρεσκοαλεσμένα. Αυτό το αλάτι περιέχει όλα τα ιχνοστοιχεία, όλες τις βιταμίνες (εκτός από B12 και C), όλα τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και όλα τα αμινοξέα. Επίσης, έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες και βοηθά στη ρύθμιση της χλωρίδας του εντέρου.

Avocado tips:
Το αβοκάντο πρέπει να είναι ώριμο, όχι όμως μαύρο, γιατί μπορεί να είναι σάπιο. Το εσωτερικό του πρέπει να είναι μαλακό, πράσινο και να μην μυρίζει. Να ζουλιέται σαν ώριμο ροδάκινο σ’ όλη την επιφάνειά του, γιατί εάν είναι σκληρό, δεν τρώγεται.

 

Πηγή: “Συνταγές για ελαφρά και υγιεινά γεύματα” – Ιωάννης Αλ. Παπαγιαννόπουλος

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s