Προοπτικές Ελληνικού Καταδυτικού Τουρισμού

seagate_avatarΜετά τη συνέντευξη του κ. Παπαφραγκίσκου, με θέμα τις καταδύσεις, σας παρουσιάζουμε τις ενδιαφέρουσες προτάσεις της κ. Βάσιας ΒερούσηSite Administrator του Sea-Gate.gr, για την ανάδειξη του Ελληνικού καταδυτικού τουρισμού.

 

Σύμφωνα με την κυρία Βερούση, όλες οι παρακάτω ενέργειες και προτάσεις θα μπορούσαν να αναδείξουν την Ελλάδα σ’ έναν από τους σημαντικότερους και πιο δημοφιλείς προορισμούς για καταδύσεις της Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως.
 • Ανασυγκρότηση βασικών φορέων, όπως η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ),  με κύριο στόχο τη διασφάλιση ενιαίας τουριστικής πολιτικής της χώρας που ενδυναμώνει και θα προωθεί με τα καλύτερα δυνατά μέσα τις καταδύσεις αναψυχής.
 • Ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με  κίνητρα για την ανάπτυξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας με την βοήθεια κρατικών κονδυλίων, με σκοπό να διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί το καταδυτικό τουριστικό προϊόν .
 • Συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ – Υπουργείο Πολιτισμού (Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων), με βασικό μέλημα ενός συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού  για την ανάπτυξη τουριστικών καταδυτικών θαλάσσιων πάρκων, καθώς και αξιοποίηση των ναυαγίων ή υποβρύχιων χώρων αρχαιολογικής σημασίας που βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, (π.χ. δημιουργία ενάλιου πάρκου αρχαιοτήτων).
 • Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση τουριστών αυτοδυτών για τον θαλάσσιο υποβρύχιο κόσμο.
 • Μερική απαγόρευση της αλιείας, για την ανάκαμψη της θαλάσσιας ζωής (απαγόρευση αλιείας με τράτα, διακοπή αλιευτικής δραστηριότητας για τις περιόδους αναπαραγωγής ψαριών και της γενικότερης βιοποικιλότητας της θάλασσας).
 • Δημιουργία κατάλληλων αναδομών και υποδομών που θα αναδείξουν, αλλά  θα καλύψουν και τις απαραίτητες ανάγκες των τουριστών –δυτών στον τόπο διαμονής (π.χ. δημιουργία ασφαλών οδικών δικτύων, κατασκευή σύγχρονων αεροδρομίων, καταλυμάτων, αποχετευτικά δίκτυα, πρότυπα καταδυτικά κέντρα κτλ).
 • Προώθηση τουριστικών επενδύσεων με την δημιουργία πρότυπων τουριστικών καταδυτικών θέρετρων (Resorts αποκλειστικά για αυτοδύτες), με σκοπό την υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών.
 • Ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού με την παράλληλη προώθηση και άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού (πολιτιστικός, θαλάσσιος κ.ο.κ).
 • Επέκταση της τουριστικής περιόδου 8 μήνες τον χρόνο, με ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, που θα στηρίζονται στις ελκυστικές τιμές καταδυτικών πακέτων – ανταγωνιστικές ως προς τις αντίστοιχες χώρες που δραστηριοποιούνται στις καταδύσεις αναψυχής (π.χ. Αίγυπτος , Ισπανία , Κροατία , Ταυλάνδη , Μπαλί κ.ο.κ).
 • Δημιουργία τεχνητών υφάλων για την ενίσχυση του καταδυτικού προϊόντος με την χρήση ελεγχόμενων βυθίσεων πλοίων, σκαφών, αεροπλάνων, καλλιτεχνημάτων, αλλά και την αναπαραγωγή και διατήρηση της υπάρχουσας υποβρύχιας ζωής (π.χ. Μάλτα πάνω από 50 ελεγχόμενες βυθίσεις πλοίων, Ιταλία καλλιτεχνική δημιουργία με όνομα Oasis Degli Dei κ.α.).
 • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. perseas9
 • Αξιοποίηση ακριτικών νησιών στους απόλυτους καταδυτικούς προορισμούς (π.χ. Λέρος πλούσια σε υποβρύχια αξιοθέατα και με μεγάλη Ιστορία).
 • Ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και εργαλείων στα τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία, που θα βοηθήσουν στην προώθηση καταδυτικών πακέτων.
 • Επεξεργασία και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που αφορά καταδυτικά κέντρα και την κατάδυση στην Ελλάδα.
 • Αξιοποίηση των ελληνικών θαλασσών με την προώθηση νέων μορφών θαλάσσιου τουρισμού, όπως είναι ο εν πλω καταδυτικός τουρισμός (live aboard ή yaughting scuba diving).
 • Προώθηση και προβολή των καταδύσεων αναψυχής μέσω νέων Γραφείων Τουρισμού σε νέες αγορές.
 • Δημιουργία ενός αξιόπιστου καταλόγου που θα ενημερώνει και θα προβάλει καταδυτικά ελληνικά θέρετρα, καταδυτικά κέντρα & σχολές (νησιά κ.α.), εξειδικευμένα τουριστικά γραφεία καταδυτικού τουρισμού, καταδυτικά πάρκα, μουσεία, προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές με ενδιαφέρον για καταδυτική δραστηριότητα, καταλύματα που συνεργάζονται με καταδυτικά κέντρα και σχολές, υπηρεσίες μεταφορών προς τους γεωγραφικούς προορισμούς καταδύσεων, (ιδίως εάν προσφέρουν ιδιαίτερη εξυπηρέτηση για τουρίστες αυτοδύτες), επιχειρήσεις εστίασης, καταστήματα εμπορίας ειδών καταδυτικού εξοπλισμού και εξοπλισμού συναφών δραστηριοτήτων (π.χ ένδυση, φωτογραφικά κλπ).
 • Ειδική διαφημιστική εκστρατεία για τον ελληνικό θαλάσσιο και κατ’ επέκταση καταδυτικό τουρισμό σε όλο τον κόσμο έγκαιρα και αποτελεσματικά.
 • Αναβάθμιση των Περιφερειακών Γραφείων του ΕΟΤ στο εσωτερικό με άμεσες κινήσεις για την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού.
 • Εναρμόνιση Περιφερειών – Νομαρχιών σε ενιαία διαφημιστική καμπάνια για τον καταδυτικό τουρισμό, με σκοπό την προώθηση των ελληνικών τόπων και εν γένει και των λοιπών ομορφιών τους .
 • Αναβαθμισμένη παρουσία της χώρας στις εκθέσεις εσωτερικού & εξωτερικού με ενισχυμένο το τουριστικό – καταδυτικό προϊόν (ΝΑΤΕΧ, ΒΟΟΤ, DIVE SHOW κτλ).
 • Νέο σχεδιασμό τουριστικών φυλλαδίων πληροφοριών και καταλόγων που αφορούν τις καταδύσεις αναψυχής (σχεδιασμό εντύπων, ιστοσελίδας στο διαδίκτυο κτλ, Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και ΕΟΤ).
 • Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της τουριστικής εκπαίδευσης, με ένταξη νέων ειδικεύσεων και σχολών, καθώς και της σύστασης επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου τουριστικής κατάρτισης και εκπαίδευσης (Νέα ΙΕΚ για ειδικότητες θαλάσσιου τουρισμού, καταδυτικού τουρισμού κ.ο.κ.).
 • Σύναψη διμερών συμφωνιών για την τουριστική συνεργασία την επεξεργασία νέων συνεργασιών και την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαιδευτικής θαλάσσιας & υποβρύχιας περιβαλλοντικής δραστηριότητας (π.χ. προσέλκυση μαθητικού τουρισμού).
 • Συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για την δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ενθάρρυνση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών με θέμα τον υποβρύχιο πλούτο της Ελλάδας (BBC παραγωγές , National Geographic κ.α).

 

Λίγα λόγια για το Sea-Gate.gr και τη λειτουργία και τη συμβολή του στο διαδίκτυο.

Το http://www.sea-gate.gr αποτελεί ένα καινοτόμο δικτυακό τόπο, που αφορά τον κόσμο της Κατάδυσης & της Θάλασσας. Με ποικίλη και συνεχώς ανανεωμένη ψυχαγωγική, ενημερωτική, εκπαιδευτική ύλη δίνει την δυνατότητα στα μέλη του για καθημερινή πληροφόρηση & ενημέρωση, τόσο από την ελληνική, όσο και την διεθνή καταδυτική κοινότητα. Η θεματολογία του Sea-Gate.gr στηρίζεται σε αρθρογραφήσεις & νέα των γνωστότερων έντυπων & ηλεκτρονικών μέσων, τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού, σε καταξιωμένα πρόσωπα, που ασχολούνται με την θάλασσα και την κατάδυση, καθώς επίσης και σε άρθρα από τις εμπειρίες της ομάδας του site. Ενημέρωση για εκπαίδευση, καταδυτικούς προορισμούς, βίντεο, φωτογραφίες, καταδυτικό εξοπλισμό, events, εκπαιδευτικά σεμινάρια, καταδυτικά κέντρα, ειδικές προσφορές , πληροφοριακό υλικό για το θαλάσσιο περιβάλλον και υποβρύχιο κόσμο, συνεντεύξεις, αφιερώματα, είναι μόνο κάποια από τα θέματα που φιλοξενούνται στο site.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s