Ντομάτα, μια τροφή φάρμακο για καλή υγεία

tomataΗ τομάτα (Solanum lycopersicum), ή αλλιώς ντομάτα -όπως συνηθίζουμε να την αναφέρουμε- είναι ένα φυτό της οικογένειας των Στρυχνοειδών, με προέλευση από την Κεντρική Αμερική, που τα ωφέλη του καρπού της στην υγεία είναι πάρα πολλά.

Θεωρείται και φρούτο, αλλά είναι ίσως το πιο συνηθισμένο λαχανικό, που τρώγεται και ωμό και μαγειρεμένο. Συνδιάζεται καλύτερα με πρωτεϊνες. Κυρίως τη χρησιμοποιούμε σε σαλάτες λαχανικών ή φρουτοσαλάτες και σε σάλτσες, αλλά και ως κύριο πιάτο στην ελληνική σύγχρονη μαγειρική (π.χ. γεμιστά). Ο τοματοχυμός είναι πολύ δροσιστικός και νόστιμος, όμως πρέπει να πίνεται αμέσως μόλις ετοιμαστεί. Ακόμη και σε cocktail την συναντάμε (βλ. Bloody Mary).

Η κόκκινη χρωστική ουσία, που περιέχει η ντομάτα, ονομάζεται λυκοπένιο. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό, που συναντάται σε αφθονία στην ντομάτα και προφυλάσσει τον ανθρώπινο οργανισμό από τον καρκίνο του παχέος εντέρου & του στομάχου και εξουδετερώνει τη δράση των ελευθέρων ριζών, προλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη γήρανση του δέρματος.

Επίσης, η ντομάτα λόγω του λυκοπενίου προστατεύει από την φθορά των κυττάρων, που οδηγεί σε άνοια και συνεπώς, ως ένα υπερόπλο και για το μυαλό tomata_ygeiaείναι η πρόσληψή της βοηθάει στην πρόληψη της ασθένειας Alzheimer. Γενικότερα, όταν τα συστατικά της εισέρχονται στο αίμα βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών και κυρίως του ουρικού οξέος. Ακόμη, καθαρίζουν το συκώτι.

Η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θεωρείται ιδανική τροφή για αποτοξινωτικές δίαιτες. Εκτός του ότι μια δροσερή ελληνική χωριάτικη σαλάτα μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα το καλοκαίρι, είναι και ότι καλύτερο για την αποτοξίνωσή μας και διατήρηση του βάρους μας.

Το κάλιο και τα καροτενοειδή που περιέχει, προλαμβάνουν την αρτηριοσκλήρωση και βοηθούν στη καρδιακή λειτουργία. Μάλιστα, από το λαό θεωρείται και γιατροσόφι, σε διάφορες περιπτώσεις, π.χ. όταν η κυκλοφορία του αίματος δεν είναι καλή σε κάποιο σημείο του σώματος, ένα κατάπλασμα με ντομάτα είναι ότι πρέπει.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s