Συμβουλές για ένα τέλειο Μπασμάτι

Αν σας αρέσει το ρύζι μπασμάτι που τρώτε σε εστιατόρια και θέλετε να το φτιάξετε και σεις, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας για ένα τέλειο πιάτο με ρύζι basmati

Μπαίνοντας μέσα σ’ ένα ινδικό εστιατόριο, το πρώτο πράγμα που οσφραίνεσαι, εκτός από τα μπαχαρικά είναι η γλυκιά και χαρακτηριστική μυρωδιά του ρυζιού μπασμάτι. Το μπασμάτι χρησιμοποιείται σ’ όλα τα παραδοσιακά ινδικά πιάτα και θεωρείται το καλύτερο μακρύσπορο ρύζι στον κόσμο. Μπορεί να είναι ακριβότερο από το κοινό ρύζι, αλλά τ’ αξίζει.

Ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες ώστε να φτιάξετε ένα άψογο μπασμάτι και θα μας θυμηθείτε:

  • Βάζετε 350 γραμμάρια ρύζι σε λεπτή σίτα και το πλένετε με άφθονο νερό, ώστε να φύγει το άμυλο.
  • Καλό θα είναι να μουλιάζετε το ρύζι για μισή ώρα σε διπλάσιο όγκο νερού (ανάλογα με τη μάρκα και αν χρειάζεται φυσικά). Μετέπειτα το στραγγίζετε καλά.
  • Λιώνετε 1 κουταλιά σούπας βούτυρο σ’ ένα τηγάνι και σωτάρετε το ρύζι, ανακατεύοντας το για 1′ λεπτό.
  • Προσθέτετε 1/2 λίτρο νερό και 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι. Αφήνετε να πάρει βράση, το σκεπάζετε και περιμένετε να σιγοβράσει για 20′ λεπτά περίπου.
  • Ξεσκεπάζετε και ανακατεύετε το ρύζι ελαφρά μ’ ένα πηρούνι. Ξανασκεπάζετε και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για περίπου 10′ λεπτά ακόμη, μέχρι να είναι έτοιμο.
Γευστική Συμβουλή:
  1. Για να έχετε ένα όμορφο, χρυσοκίτρινο, πικάντικο και αρωματικό ρύζι, προσθέστε 4 γαρύφαλλα και μερικούς σπόρους μάραθου και πιπεριού στο ελαιόλαδο για το σωτάρισμα.
  2. Ακουλουθείστε την ίδια διαδικασία, προσθέτοντας στο ρύζι 1 κουτ. γλυκού ζαφορά διαλυμένη σε λίγο ζεστό γάλα ή 1/2 κουταλιά κουρκούμη [ ή αλλιώς κουρκουμά, που είναι ινδικό μπαχαρικό – turmeric ], ακριβώς μετά τα πρώτα 20′ λεπτά μαγειρέματός του. Συνεχίζετε την συνταγή κανονικά.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s