Το χωριό μου, Όθος Καρπάθου

othos1Το Όθος ένα πανέμορφο ορεινό χωριό της Καρπάθου, που συχνά χάνεται στα σύννεφα, καθώς είναι το ψηλότερο χωριό της Καρπάθου.

Βρίσκεται σε 530 μέτρα υψόμετρο και είναι το υψηλότερο χωριό ολόκληρου του νομού Δωδεκανήσου. othos2Τα αμφιθεατρικά κτισμένα σπίτια του να διαθέτουν πανοραμική θέα. Παραδοσιακά σπίτια υπάρχουν σ’ όλα τα χωριά, αλλά εδώ μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει το βοτσαλωτό δάπεδο, το ξυλόγλυπτο σουφά, τα υφαντά, τα κεντήματα και τ’ άλλα στολίδια με την ησυχία του, αφού ένα απ’ αυτά τα σπίτια λειτουργεί ως μουσείο. Το λαογραφικό μουσείο του χωριού, στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό καρπάθικο σπίτι. Η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση του σπιτιού, καθώς και οι οικοσκευές και τα έπιπλά του, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο Όθος ανήκουν οι Στες, μια περιοχή με περιβόλια και νερά. Το χωριό είναι γνωστό για το γλυκό κόκκινο κρασί του, τις θαυμάσιες ταβέρνες του και τα πανηγύρια του. Όπως και σ’ όλο το νησί, έτσι κι εδώ, η παράδοση της μαντινάδας, της λύρας, του λαούτου παραμένει ζωντανή.

Κάθε χρόνο στο χωριό οργανώνονται 8 με 10 πανηγύρια, με ποιο σημαντικό το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα, που προσελκύει όλους τους κάτοικους του νησιού και κρατάει τρεις μέρες. Σ’ αυτό, συγκεντρώνονται όλοι οι κάτοικοι του νησιού, στρώνονται μεγάλα τραπέζια και σερβίρεται κρέας με πιλάφι. Μετά το φαγητό οι προσκυνητές ασπάζονται την εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα, προσφέρουν τον οβολό τους και γίνεται μεγάλο γλέντι με λαϊκά όργανα και χορούς.

othos5

Στον Όθο, ένα ασυνήθιστο έθιμο πραγματοποιείται κάθε χρόνο, το βράδυ της Πρωτομαγιάς, όπου οι νέοι του χωριού συγκεντρώνονται για να μετακινήσουν πράγματα, ζώα, αυτοκίνητα των συγχωριανών τους. Η Πρωτομαγιά βρίσκει όλο το χωριό να ψάχνει… Κάθε ένας αναζητά που έχουν βάλει τις γλάστρες του, τα γαϊδούρια του. Βρίσκονται αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς… Παλιότερα, που υπήρχαν και περισσότερα γαϊδούρια, είχαν βρεθεί ακόμη και πάνω σε ταράτσες σπιτιών! Γλάστρες στο σπίτι άλλων ανθρώπων κλπ…

othos4

Να σημειωθεί ότι οι νέοι του χωριού, εκτός όλων των παραπάνω, βαζουν ένα στεφάνι με λουλούδια στις εξώπορτες των σπιτιών των κοριτσιών που αγαπούν… Φυσικά, δεν λέγεται στα κορίτσια ποιος το έβαλες και έτσι εκείνες προσπαθούν να φανταστούν ποιος μπορεί να τα τοποθέτησε στην πόρτα τους… Έτσι η Πρωτομαγιά φέρνει την “άνοιξη” και τα χτυποκάρδια στις καρδιές των νέων όλου του χωριού.

othos3

Κείμενο και φωτογραφίες: Χρυσοβαλάντου Θεοχαρίδου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s