Έκθεση κοσμήματος της Καλιντζάκη στην Chili Art Gallery

Prosklisi_IrinaΑπό τις 5 Μαϊου έως τις 4 Ιουνίου 2011, η Ιρίνα Καλιντζάκη παρουσιάζει τα κοσμήματά της στην έκθεση με τίτλο “Luxury? Oh! Let them eat cake…”, που θα γίνει στην Chili Art Gallery.

04_Irina_Kalintzaki

Τα εγκαίνια της έκθεσής που θα παρουσιάσει τα κοσμήματα που σχεδίασε η Irina, θα γίνουν την Πέμπτη 5 Μαίου 2011 και ώρα 8 μμ στην οδό Δημοφώντος 13-15, στο Θησείο.

H δημιουργός που μας καλεί, γράφει :

«…o άνθρωπος ξεκίνησε να φορά κοσμήματα πριν απ’ οτιδήποτε άλλο. Γρήγορα το κόσμημα έγινε σύμβολο πλούτου , εξουσίας, κοινωνικής υπεροχής, πολυτέλειας.  Προς αποφυγήν ταύτισης της πολυτέλειας με την όποια σημερινή  νεοπλουτίστικη εκδοχή της, άντλησα τις εικόνες μου από το παρελθόν. Έτσι, μπαρόκ ή βικτωριανά μοτίβα,  φόρμες κι αισθητική του boudoir, η Αντουανέττα, ο Λουδοβίκος και άλλοι φίλοι, μπερδεύονται στη δική μου εκδοχή της πολυτέλειας. Και ενώ κράτησα τις φόρμες (μοτίβα) και τις αρχέτυπες ιδέες αυτών των εικόνων, χρησιμοποίησα υλικά ευτελή όπως χαρτί, ξύλο ή ύφασμα. Με μία θεατρικότητα παιδική, τα υλικά αυτά μεταμφιέζονται και υπονοούν μία πολυτέλεια διαχρονική. Έτσι, το χαρτί μεταρέπεται σε δαντέλα ή το ξύλο σε διαμάντι. Αποδίδοντας τα εικαστικά με μία δόση χιούμορ ή ακόμη και ειρωνίας , τα κοσμήματα – κατασκευές μου καταθέτουν ένα σχόλιο στη σημερινή πραγματικότητα υπερκαταναλωτισμού και κοινωνικής καταξίωσης μέσω των υλικών αγαθών που θα μπορούσε να συνοψίζεται στο γνωστό ρητό “errare humanum est” ( το πλανάσθαι είναι ανθρώπινο)…»

03_Irina_Kalintzaki

Η Ιρίνα Καλιντζάκη σπούδασε αρχιτεκτονική στην Ecole Speciale d’Architecture στο Παρίσι και αργότερα στο College of Environmental Design του California State Polytechnic University. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Institut des Etudes Theatrales  του πανεπιστημίου της Sorbonne στο Παρίσι, με κατεύθυνση τη σκηνογραφία και το θεατρικό χώρο, γενικότερα. Παράλληλα με τις σπουδές της παρακολούθησε αρκετά εικαστικά και θεατρικά εργαστήρια και σεμινάρια στο Παρίσι και στο Λος Άντζελες. Έχει εργαστεί ως αρχιτέκτων, interior designer και σκηνογράφος σε Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο και Αμερική, ενώ έχει ασχοληθεί με το σχεδιασμό και τη δημιουργία επίπλων, αντικειμένων και κοσμημάτων επί πολλά χρόνια. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Γαλλία με κοσμήματα και εικαστικές κατασκευές.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s