Τα πάντα για τα Μαύρα Διαμάντια

Το όνομα διαμάντι- diamond προέρχεται από την Ελληνική λέξη αδάμας, δηλαδή αδάμαστος, γιατί λόγω της σκληρότητάς του δεν μπορούσε να υποστεί καμία κατεργασία. Πρώτος χρησιμοποιεί την λέξη «αδάμας» ο Ησίοδος, αναφερόμενος σε «μέταλλον ισχυρόν αδάμαστον».

core-jewels-black-diamond-collection

Τα διαμάντια είναι τα πιο σκληρά υλικά που υπάρχουν στη φύση και συνάμα τα πια ακριβά, αλλά τα πιο δημοφιλή. Η σύσταση του διαμαντιού είναι από καθαρό άνθρακα, όπως π.χ. και του κοινότατου γραφίτη στα μολύβια. Κατά το στάδιο της δημιουργίας των διαμαντιών, πριν από περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια συνυπήρξαν οι σπάνιες συνθήκες της πολύ υψηλής πίεσης με τις πολύ μεγάλες θερμοκρασίας, ώστε ο άνθρακας να μετατραπεί σε διαμάντι. Η δε σκληρότητά του είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει στη φύση. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα υλικό να χαράζει το διαμάντι, οπότε το διαμάντι παραμένει αναλλοίωτο. Εξ’ ου και λέγεται η φράση: Τα διαμάντια είναι παντοτινά – Diamonds are forever.

Δυστυχώς όμως, οι επιστήμονες γεωλόγοι, έχοντας μελετήσει τα διαμάντια σε διάφορες περιοχές του κόσμου και αντλήσει όλες τις δυνατές πληροφορίες μέσα από λεπτομερείς χάρτες των διαμαντοπαραγωγών περιοχών του πλανήτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μέρες των διαμαντών τελειώνουν. Με λίγα λόγια η γη έπαψε να παράγει μεγάλα διαμάντια και οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι όσοι βραχώδεις πλανήτες έχουν τις διαστάσεις της γης και προέρχονται από το ίδιο άστρο ή άστρα ενδέχεται η σύσταση τους να έχει υψηλά επίπεδα άνθρακα. Συνεπώς, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να είναι καλυμμένοι με ένα πλούσιο σε άνθρακα στρώμα πίσσας και οι βράχοι στην επιφάνεια τους να μην είναι τίποτα άλλο από τεράστια διαμάντια ή γραφίτη.

Για να περιγράψει πλήρως ένα διαμάντι ο ειδικός γεμολόγος, αρκούν 4 χαρακτηριστικά του, που το προσδιορίζουν και καθορίζουν την αξία του. Λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος του κοινού για τα διαμάντια, και προφανώς λόγω των πολλών αμφισβητήσεων στην αποτίμησή τους, καθιερώθηκε το πρότυπο αξιολόγησης, τα 4 C. Τα 4C είναι 4 παράμετροι που περιγράφουν με αρκετή ακρίβεια ένα διαμάντι. Τα 4 C είναι: βάρος, καθαρότητα, χρώμα και κοπή.

black_diamond

Τα μαύρα διαμάντια είναι πραγματικά, παρότι έχουν διαφορετική κρυσταλλική δομή. Η κανονική δομή κρυστάλλου του διαμαντιού είναι εκείνη που προκαλεί τη λάμψη. Τα μαύρα διαμάντια δεν λάμπουν επειδή το μαύρο χρώμα απορροφά το φως, αντί να διαθλάται και να αντανακλά γύρω τους. Η κοπή του διαμαντιού έχει σχεδιαστεί για να “τοποθετεί τα παράθυρα” ακριβώς όπου το φως θα διαθλαστεί με το καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα φυσικά μαύρα διαμάντια είναι εξαιρετικά σπάνια και δυσεύρετα στη φύση. Από τη στιγμή όμως που χαρακτηρίστηκαν ως φορείς μυστηρίου, ξεκίνησε η διαδικασία της βαφής των άχρωμων διάφανων φυσικών διαμαντιών. Έτσι, στην αγορά συναντώνται μαύρα διαμάντια που δεν είναι ούτε συνθετικά, αλλά ούτε και φυσικά ανεπεξέργαστα διαμάντια. Είναι φυσικά διάφανα διαμάντια, που σε ειδικά εργαστήρια έχουν μετατραπεί σε μαύρα. Η βαφή αυτή συνήθως γίνεται με ακτινοβόληση. Με παρόμοιο τρόπο, άλλωστε γίνεται η βαφή των διαμαντιών και στα υπόλοιπα χρώματα. Και μπορεί η βαφή αυτή να είναι σταθερή, να μην αλλοιώνεται, ούτε να ξεβάφει με τον καιρό, κυκλοφορούν όμως φήμες που υποδεικνύουν ως επικίνδυνη την μέθοδο ακτινοβόλησης που χρησιμοποιείται, αν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας. Λέγεται ότι η φήμη αυτή αφορά κυρίως τα μπλε τοπάζια και όχι τα μαύρα διαμάντια.

biggest-black-diamond

To μεγαλύτερο μαύρο διαμάντι του κόσμου που βρέθηκε και εκτιμήθηκε πως έχει βάρος 489,07 καράτια υπήρξε ένας από άλυτα μυστήρια. Η υψηλής αξίας φυσική πέτρα που συμπεριλαμβάνεται στα μεγαλύτερα από τα τρία διαμάντια στον κόσμο, έχει γνωστοποιηθεί στα ΜΜΕ στο Παρίσι. Επιπλέον, το διαμάντι είναι σε καλή κατάσταση και δεν είχε καταστραφεί καθόλου.

Σύμφωνα με τον Jean Nobert Salit (ειδικός υπεύθυνος για την αξιολόγηση των διαμαντιών), το μαύρο διαμάντι αναμένεται το καλοκαίρι να πωληθεί από 1.600.000 δολαρίων έως 1.900.000 δολάρια. Το μαύρο διαμάντι θα δημοπρατηθεί στην Dole – Jura, στην Γαλλία, στις 28 Ιουνίου 2011. Εν τω μεταξύ, οι δυνητικοί αγοραστές, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τη δημοπρασία είναι η βασιλική οικογένεια, ερασιτέχνες συλλέκτες και οι διαχειριστές μουσείων. Μέχρι σήμερα, η προέλευση του μαύρου διαμαντιού εξακολουθεί να μην είναι εξακριβωμένη, παρότι θεωρείται πως το μαύρο διαμάντι προέρχεται από τη Βραζιλία ή την Κεντρική Αφρική.

Μέχρι σήμερα, ως το μεγαλύτερο μαύρο διαμάντι στη γη ήταν η Καρδιά του De Grisogono ή The Spirit of De Grisogono, με βάρος 312,24 καράτια. grisogonoΕπιπροσθέτως, θεωρείται το πέμπτο σε βάρος διαμάντι στον κόσμο και έχει δεθεί με χρυσό μαζί με 702 μικρότερα λευκά διαμάντια συνολικού βάρους 36,69 καρατιών. Λίγα είναι τα μαύρα διάσημα διαμάντια στον κόσμο το De Grisogono είναι ένα από αυτά. Το διαμάντι πήρε το όνομα του από τον πασίγνωστο Ελβετό κοσμηματοπώλη De Grisogono, που ήταν και ο πρώτος που ασχολήθηκε με την δημιουργία απαράμιλλου κάλλους συλλογών από κοσμήματα και ρολόγια με μαύρα διαμάντια.

Το αρχικό βάρος του διαμαντιού ήταν 587 καράτια, βρέθηκε πριν από αρκετές δεκαετίες σε ορυχείο της κεντρικής Αφρικής και έφτασε μέχρι την Ελβετία όπου ο De Grisogono ανέλαβε την κοπή του σε στιλ Mogul. Η συγκεκριμένη τεχνική κοπής αναπτύχθηκε πριν από αρκετούς αιώνες στην Ινδία και χρησιμοποιήθηκε σε αρκετά ιστορικά διαμάντια, όπως το Orlov που βρίσκεται στο Ρωσικό Θησαυροφυλάκιο Διαμαντιών της Μόσχας, αρκετών διαμαντιών που κοσμούν το Στέμμα του Ιράν κλπ.

Το διαμάντι The Spirit of De Grisogono θεωρείται σπάνιο και μοναδικό στο είδος του, λόγω των διαστάσεων του. Σύμφωνα με την έκθεση των εργαστηρίων Gubelin Gem Lab θεωρείται το μεγαλύτερο μαύρο φυσικό διαμάντι που πέρασε από δοκιμές στο εργαστήριο.

Σύμφωνα με έναν μύθο το Μαύρο Διαμάντι Orlov ή Black Orlov πήρε το όνομα του από την ρωσίδα πριγκίπισσα Νάντια Βυέγκιν-Ορλόφ, στην κατοχή της οποίας υπήρχε στα μέσα του 18ου αιώνα. Πρόκειται για διαμάντι βάρους 67,50 καρατίων και κοπής σε στιλ cushion. Κατά κάποιες άλλες πηγές, το αρχικό διαμάντι, που είχε βάρος 195 καράτια και βαθύ μολυβί χρώμα, βρέθηκε τον 19ο αιώνα σε βωμό κοντά στο Pondicherry της Ινδίας.

Το συγκεκριμένο διαμάντι έχει φιλοξενηθεί σε πολλές εκθέσεις, όπως το 1951 στο Αμερικάνικο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το 1964 στην Κρατική Έκθεση του Τέξας που διοργανώθηκε στο Ντάλας και το 1967 στο Diamond Pavilion του Γιοχάνεσμπουργκ.

Το Black Orlov ανήκε κάποτε στον γνωστό έμπορο πολύτιμων λίθων της Νέας Υόρκης Charles F. Winson, που το έχει εκτιμήσει στα 150.000 δολάρια. Κοσμεί ένα παντατίφ από πλατίνα και μικρότερα διαμάντια. Επίσης, το διαμάντι αυτό είναι γνωστό και σαν Το Μάτι του Brahma. Το 1969 πωλήθηκε έναντι 300.000 δολαρίων και το 1990 ο Οίκος Sotherbys ανέλαβε να το μεταπουλήσει στην τιμή των 99.000 δολαρίων.

Πρόκειται για σπάνιο μαύρο διαμάντι αφρικανικής προέλευσης, που φημολογείται να έχει πάρα πολύ μαύρο χρώμα (είναι κατάμαυρο). Το βάρος του είναι 33,74 καράτια με 145 έδρες και το βάρος του αρχικού λίθου ήταν 55,85 καράτια. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε τον Φεβρουάριο του 1973 στην εταιρία D. Drukker & Zn στο Άμστερνταμ και πουλήθηκε από τον Οίκο Christies τον Νοέμβριο 2001 έναντι 352.000 δολαρίων, τιμή ρεκόρ για μαύρο διαμάντι. Έχει σχήμα απιοειδές και στην επιφάνεια του σχηματίζονται διάφορες έδρες.

Ένα από τα άξια προσοχής εκθέματα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση κοσμήματος και ρολογιών BaselWorld, που έγινε στη Βασιλεία της Ελβετίας στις 24 Μαρτίου 2011, ήταν ένα Blackberry smart phone με επένδυση από μαύρα διαμάντια συνολικού βάρους 6 καρατίων. Το πρωτότυπο αυτό κινητό, που κοστίζει 15.000 δολάρια, κατασκευάστηκε από την εταιρία κατασκευής ρολογιών IceLink που εδρεύει στην Γενεύη και θα διατεθεί στον αυστηρά περιορισμένο αριθμό των 16 μόνο κομματιών.

blackberry

Πηγές αφιερώματος και φωτογραφιών (source for the article & the photos): jewelpedia.com / glm.gr / free-7.net / cio.com / weeklydrop.com

.

Advertisements

2 comments

  1. μεταμορφωσιγενες ορυκτο λογω της σπανιοτητος τωκ γεωτεχνικων και κλιματικων παραμετρων που επεκρατησαν σε γεωλογικη εποχη μεταμορφωσαν τον ανθρακα που ειναι το δομικο στοιχειο της ζωης σε διαμαντι….δικαιολογημενα λεμε αδαμαντινος χαρακτηρας αδαμαστη ψυχη…ιδιως το μαυρο που ειναι το πιο σπανιο μονο σε σπανιες με αδαμαντινο χαρακτηρα κυριες προσφερεται

    Like

  2. Χριστός Ανέστη Γιώργο και χρόνια πολλά!Πάντα τα σπάνια πράγματα είναι τα εκλεκτά δώρα και τα διαμάντια θα είναι πια δυσέρευτα σε λίγα χρόνια.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s