Παραδοσιακή συνταγή για Λαγάνα

laganaΣτην εποχή μας το παραδοσιακό ψωμάκι της Καθαράς Δευτέρας στολίζει τις βιτρίνες και τα ράφια των αρτοπωλείων, ενώ τα παλιότερα χρόνια τη λαγάνα  παρασκεύαζαν με τα ίδια τους τα χεράκια οι νοικοκυρές.

Στην περίπτωση που και σεις θελήσετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε από μόνοι σας τη λαγάνα, όπως θα κάνω και γω αύριο, σας προτρέπω να δοκιμάσετε μια συνταγή από μάστορα αρτοποιό. Εύχομαι να μας πετύχει η συνταγή, γιατί το Α και το Ω στο εορταστικό τραπέζι τα Κούλουμα, είναι η λαγάνα!

Υλικά:

2 κιλά Αλεύρι πολυτελείας
30 γραμ. Αλάτι
80 γραμ. Ζάχαρη
50 γραμ. Μαγιά
40 γραμ. γλουτένη (εγώ θα βάλω σκληρό αλεύρι που περιέχει πολύ γλουτένη)
800 γραμ. νερό
200 γραμ. λάδι
Σουσάμι

* Συνιστώ να φτιάξετε τη συνταγή με τη μισή δόση σ’ όλα τα υλικά, γιατί μάλλον με 2 κιλά αλεύρι θα γίνουν πάνω από 4 λαγάνες.

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε τη λεκάνη με το αλεύρι στον πάγκο μας και ανοίγουμε μία λακούβα μέσα στο αλεύρι. Εκεί ρίχνουμε όλα τα υλικά. Κατόπιν αρχίζουμε να ζυμώνουμε παίρνοντας το αλεύρι από τα πλάγια. Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, αφού το σκεπάσουμε με μια πετσέτα, το βάζουμε επί 20 λεπτά σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει καλά. Όταν φουσκώσει καλά αρχίζουμε και το πλάθουμε σε σχήματα που θέλουμε. Δηλαδή, κόβουμε κομμάτια ζύμης ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλουμε να κάνουμε. Τα κομμάτια αυτά τα κάνουμε στρογγυλές μπάλες, κατόπιν τις πατάμε για να πάρουν σχήμα, τις πατάμε από πάνω με τα δάχτυλα, ώστε να γίνουν μικρές λακούβες και τις ραντίζουμε με λίγο νερό και σουσάμι. Μετέπειτα τις βάζουμε σε λαμαρίνες και τις αφήνουμε να φουσκώσουν σε μέρος ζεστό για άλλα 20 λεπτά. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 230 βαθμούς.

* Η διάρκεια και η θερμοκρασία “παίζεται” ανάλογα με το πόσο ξεροψημμένες τις θέλουμε και αν ο φούρνος μας είναι με αέρα ή φυσικό αέριο.

Συμβουλές:

Στα σούπερ μάρκετ θα βρείτε αλεύρι σε συσκευασίες με την ένδειξη "σκληρό" ή "μαλακό". Η διαφορά τους εντοπίζεται στην περιεκτικότητα σε γλουτένη, ένα συστατικό που δίνει στο αλεύρι την απαραίτητη ελαστικότητά του. Δηλαδή, όσο πιο δυνατό - σκληρό είναι ένα αλεύρι, τόσο περισσότερη ποσότητα γλουτένης περιέχει, επομένως είναι πιο συνεκτικό και πιο ελαστικό, σε σχέση με το αδύνατο - μαλακό.
Advertisements

One thought on “Παραδοσιακή συνταγή για Λαγάνα

  1. ΠΟΣΟ ΣΚΛΗΡΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΣΗ ΔΟΣΗ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s