Ντολμαδάκια Γιαλαντζί με κουκουνάρι και μυρωδικά

ntolmadakiaΠαρόλο, που η ονομασία γιαλαντζί παραπέμπει σε τουρκική καταγωγή, αυτό δεν ισχύει. Στα Τουρκικά Yalanci σημαίνει ψεύτης και κατ’ επέκταση μ’ αυτή τη λέξη, εννοούμε “ψεύτικα”, ιμιτασιόν. Ο λόγος είναι γιατί δεν περιέχουν κρέας, όπως συμβαίνει όταν δεν είναι νηστήσιμα.

Μια γνωστή μας κυρία, φτιάχνει εξαιρετικά ντολμαδάκια με κιμά και η συνταγή της είναι από την Αλεξάνδρεια. Αν καταφέρω να την έχω θα την μοιραστώ μαζί σας, γιατί δεν φαντάζεστε πόσο ωραία γεύση έχουν. Η σημερινή συνταγή μας είναι νηστίσιμη και ελπίζω να σας αρέσει.

Υλικά:

1 φλυτζάνι τσαγιού Ρύζι νυχάκι
400 γρ. λεπτά φρέσκα Αμπελόφυλλα
1 ματσάκι Άνηθο (ψιλοκομμένο)
1 ματσάκι Μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 1/2 κουταλάκι γλυκού Δυόσμο (ψιλοκομμένο)
1 ματσάκι Φρέσκα Κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
1 κιλό ξερά κρεμμύδια (τριμμένα)
Χυμό από 2 λεμόνια
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού Ελαιόλαδο
50 γρ. Κουκουνάρι
1 κουταλάκι γλυκού Πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζετε το ρύζι σε νερό για να μουσκέψει για λίγη ώρα. Ζεματάτε σε μια βαθιά κατσαρόλα μερικά αμπελόφυλλα. Τα γυρίζετε και από την άλλη πλευρά και τα αφαιρείτε. Τα βάζετε σ’ ένα στραγγιστήρι και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα. Σε μία άλλη κατσαρόλα αχνίζετε τα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, ανακατεύετε καλά και πριν ροδίσουν τα κρεμμύδια, προσθέτετε το ρύζι, αφού το έχετε στραγγίσει και μετά το κουκουνάρι. Μετέπειτα βάζετε το χυμό 1 λεμονιού,  τον άνηθο, το μαϊντανό, το δύοσμο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε λίγο μέχρι να πάρουν βράση και αφού σκεπάσετε την κατσαρόλα, αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφήσει όλο το υγρό. Αφαιρείτε το σκεύος από τη φωτιά και τα αδειάζετε σε πιατέλα για να μισοκρυώσουν. Παίρνετε τα στραγγισμένα φύλλα και γεμίζετε κάθε αμπελόφυλλο μ’ ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και το τυλίγετε – το γυαλιστερό μέρος του φύλλου να είναι από το έξω μέρος των  ντολμάδων. Στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας, απλώνετε μερικά αμπελόφυλλα – τα πιο μεστά και χονδρά – και στρώνετε τα ντολμαδάκια σας από πάνω κυκλικά, σε στρώσεις. Τα σκεπάζετε με αμπελόφυλλα και τοποθετείτε από πάνω, ένα ρηχό μεγάλο πιάτο, ανάποδα. Προσθέτετε δύο φλυτζάνια κρύο νερό και το χυμό άλλου ενός λεμονιού, μέχρι το χείλος του πιάτου. Βράζετε το φαγητό σε σιγανή φωτιά για περίπου μία ώρα και τότε τους αφαιρούμε από τη φωτιά. Σχεδόν πάντα σερβίρονται κρύοι.

  • Αν τα φύλλα μας δεν είναι φρέσκα, τότε τα βράζουμε για 4-5 λεπτά, ώστε να γίνουν πιο τρυφερά.
  • Όταν διαλέγουμε τα φρέσκα αμπελόφυλλα, επιλέγουμε τα μικρότερα και πιο τρυφερά.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s