Γνωριμία με το Γλυκάνισο

AniseedΣήμερα, το Shell-Land.gr ξεκινάει το οδοιπορικό της ξενάγησής του στον κόσμο των μπαχαρικών και αρωματικών βοτάνων από το Γλυκάνισο (Pimpinella anisum).

glykaniso

Οι σπόροι του γλυκάνισου, που χαρακτηρίζονται για την γλύκα τους και το ιδιαίτερο τους άρωμα, βγαίνουν από ένα ένα μονοετές φυτό, που προέρχεται από την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή. Η σπορά του γίνεται σε ξηρό, θερμό και ελαφρύ χώμα στις αρχές του Απρίλη. Ανθοφορεί το καλοκαίρι και ωριμάζει το φθινόπωρο. Το φυτό αυτό έχει κιτρινόλευκα άνθη και καρπού και ανήκει στην οικογένεια Umbelliferae. Κάθε σπόρος του αποτελείται από δυο μικρούς αρωματικούς σπόρους κολλημένους μεταξύ τους. Η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή στις μέρες μας είναι η Τουρκία, αλλά με την καλύτερη ποιότητα η Ισπανία.

Στους σπόρους του υπάρχει αιθέριο έλαιο (ανισέλαιο). Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στο ψωμί, στη φαρμακευτική και ως αρωματικό στο ούζο, στη ρακή και στη ζαχαροπλαστική (κέικ, σοκολάτα). Συγκεκριμένα, η χρήση των σπόρων του χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική της σοκολάτας, συνήθως με την τεχνική του infusion, δηλαδή της βύθισης τους σε γάλα ή κρέμα γάλακτος, μέχρι να απευλευθερώσουν όλο τους το άρωμα. Το συνδιασμό του γλυκάνισου με τη σοκολάτα είχαν πρωτοεισάγει οι Ισπανοί άποικοι στο Μεξικό του 16ου αιώνα. Το 2004 ήταν η χρονιά που για πρώτη φορά ο γλυκάνισος χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή ενός λικέρ κακάο γαλλικής προέλευσης.

mexikaniko_goudiΑν χρειαστείτε να κοπανίσετε το γλυκάνισο σε γουδί, σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε το παραδοσιακό μεξικάνικο γουδί, που βλέπετε στη φωτογραφία. Είναι κατασκευασμένο από φυσικό ηφαιστιογενές πέτρωμα και θα χαρίσει στην κουζίνα σας μια ιδιαίτερη στυλική πινελιά! Το μεξικάνικο γουδί, εκτός από ιδιαίτερο, είναι και ιδανικό για να πολτοποιείτε εύκολα τα βότανα και τα μυρωδικά σας. Αν είστε δε, fan του γουακαμόλε, μην παραλείψετε να το ψάξετε.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s