Home-made οικολογικά καθαριστικά για λεκέδες παντός τύπου

lekesapokrasiΤο να καθαρίσουμε ένα λεκέ χωρίς τη χρήση απορρυπαντικών ή λευκαντικών προϊόντων – που μολύνουν το περιβάλλον και επιβαρρύνουν την τσέπη μας – είναι η σύνηθες πρακτική, που δυστυχώς εκτός των άλλων βάζει σε κίνδυνο και την υγεία μας. Πολλά απ’ αυτά τα προϊόντα μας, λόγω των χημικών,  μας δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα και όχι μόνο παροδικές αλλεργίες, όπως πιστεύουμε. Γιατί λοιπόν, να μην εφαρμόσουμε τους πρακτικούς και οικολογικούς τρόπους, που είχαν εφευρέσει οι γιαγιάδες μας και εφάρμοζαν επιτυχώς για την αντιμετώπιση των λεκέδων;

 

    Για το λόγο αυτό, σας παραθέτουμε κάποια οικολογικά μείγματα, που είναι εύκολο να φτιάξετε με τα χεράκια και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Θα σας  απαλάξουν από τους λεκέδες, θα σας γλυτώσουν από περιττά έξοδα και κυρίως, θα προστατέψουν την πολύτιμη υγεία σας!

     

    • Σκουριά:

      –  Για να αφαιρέσουμε σκουριά από υφάσματα, ρίχνουμε αλάτι με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να δράσουν για 1 ώρα – αν γίνεται στη λιακάδα. Μετά τρίβουμε μ’ ένα πανί εμποτισμένο με διάλυμα ξυδιού.

      –  Για να βγάλουμε τη σκουριά από τα μέταλλα (π.χ. από το αυτοκίνητο) την τρίβουμε μ’ ένα πανί βουτηγμένο σε αναψυκτικό τύπου κόλα, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ.

       

        • Μελάνι:

        Mουλιάζουμε σε γάλα για 1 ώρα. Μετά τρίβουμε με διάλυμα ξυδιού.

         

        • Κερί:

        Αφού ξύσουμε τη μεγαλύτερη ποσότητα του κεριού μ’ ένα μαχαίρι, βάζουμε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας ή ένα στυπόχαρτο και σιδερώνουμε μέχρι να λιώσουν τα υπολείμματα του κεριού και να απορροφηθούν από το χαρτί.

         

        • Πίσσα:

        Τρίβουμε με ελαιόλαδο και σκεπάζουμε το λεκέ με ταλκ ή χοντρό μαγειρικό αλάτι. Έπειτα, καθαρίζουμε τα υπολείμματα με διάλυμα ξυδιού.

         

        • Γάλα:

        Τρίβουμε με διάλυμα ξυδιού.

         

        • Παγωτό:

        Το αφήνουμε να στεγνώσει και ξύνουμε το λεκέ με μαχαίρι. Μετά τρίβουμε τα υπολείμματα με διάλυμα ξυδιού.

         

        • Σάλτσα ντομάτας:

        Μουλιάζουμε σε διάλυμα που αποτελείται από ίσες ποσότητες ζεστού νερού και γλυκερίνης. Μετά τρίβουμε μ’ ένα σφουγγάρι εμποτισμένο με διάλυμα ξυδιού.

         

        • Κόλλα:

        Τρίβουμε απαλά μ’ ένα πανί εμποτισμένο με καθαρό οινόπνευμα.

         

        • Μαγειρικό λίπος:

        Σκεπάζουμε με ταλκ και το αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα. Μετά βουρτσίζουμε για να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα του ταλκ.

         

        • Καφές:

        Πιέζουμε πάνω στο λεκέ απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μετά τρίβουμε τα υπολείμματα με διάλυμα ξυδιού.

         

        • Σοκολάτα:

        Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό και στη συνέχεια τρίβουμε τα υπολείμματα με ζεστό διάλυμα ξυδιού.

         

        • Τσίχλα:

        Αν είναι δυνατόν, βάζουμε το ύφασμα με το λεκέ στην κατάψυξη για 2 ώρες (μέσα σε μία σακούλα), ώστε να παγώσει η τσίχλα. Μετά την ξεκολλάμε μ’ ένα μαχαίρι και τρίβουμε τα υπολείμματα μ’ ένα βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα.

         

        • Κρασί:

        Ρίχνουμε αλάτι και το αφήνουμε να δράσει για 30 λεπτά. Μετά τρίβουμε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε ζεστό διάλυμα ξυδιού.

         

        Πρακτικές συμβουλές – Tips για λεκέδες για τον καθαρισμό των λεκέδων:


        Για να παρασκευάσουμε διάλυμα ξυδιού, αναμειγνύουμε 3 μέρη ζεστού νερού μ' ένα μέρος άσπρου ξυδιού.
        Αν ο λεκές είναι δύσκολος και επιμένει, αυξάνουμε την αναλογία του ξυδιού στο μείγμα, προσθέτοντας ακόμη μια δόση στην ίδια ποσότητα νερού.
        Αφού παρασκευάσουμε το μείγμα, το αδειάζουμε σ΄ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα, ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε απευθείας στο λεκέ.
        Για να μη μείνει κανένα ίχνος από το λεκέ, αποφεύγουμε να μουσκέψουμε πολύ το ύφασμα. Μετά απομακρύνουμε την περίσσεια του υγρού με 2 στρώσεις από απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια στεγνώνουμε την περιοχή με σεσουάρ μαλλιών, προσέχοντας να το κρατήσουμε σε απόσταση τουλάχιστον 15-20 εκ. από το ύφασμα και το δουλεύουμε στη μεσαία σκάλα. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν κιτρινίλες κατά το στέγνωμα.
        Για να αφαιρέσουμε λεκέδες από σκουρόχρωμα ποτά ή ροφήματα σε πορσελάνινα σκεύη, τα τρίβουμε με μαγειρική σόδα και τα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
        Advertisements

        Leave a Reply

        Fill in your details below or click an icon to log in:

        WordPress.com Logo

        You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

        Twitter picture

        You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

        Facebook photo

        You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

        Google+ photo

        You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

        Connecting to %s