Εντελβάις – Edelweiss Leontopodium

entelvais

Στα ρουμάνικα florea reginei σημαίνει “το λουλούδι Βασίλισσα”. Το εντελβάις, που λέγεται και αστέρι των Άλπεων, είναι ένα λουλουδάκι άγνωστο στην Ελλάδα. Είναι το παραδοσιακό σύμβολο των Άλπεων και στην Ελβετία είναι προστατευόμενο είδος. Μοιάζει με ασημένιο αστεράκι χωρίς καθόλου άρωμα. Λέγεται το φυτό αυτό έφτασε στην Ευρώπη κάποια στιγμή στους προηγούμενους αιώνες, από κάποιον που το έφερε από την Ασία.

Στην Ελβετία υπάρχει ένας θρύλος για το εντελβάις που τον διηγούνται οι κάτοικοι της όμορφης αυτής -και σχεδόν πάντα χιονισμένης-  χώρας της Ευρώπης. Υπήρχε κάποτε στην πιο ψηλή βουνοκορφή ανάμεσα στα χιόνια και στα σύννεφα ένας πύργος, όπου έμενε η βασίλισσα του χιονιού. Ήταν πολύ όμορφη, ντυμένη πάντα στα λευκά με ξανθά μαλλιά, σχεδόν διάφανη. Αλλά και η καρδιά της ήταν σκληρή και ψυχρή σαν το πάγο. Κάποτε ένας νέος ήθελε να τη γνωρίσει, αλλά οι φύλακες τον έριξαν απο το γκρεμό… Στο θέαμα του η βασίλισσα δάκρυσε για πρώτη φορά και εκεί φύτρωσε το σπάνιο αυτό λουλούδι… Λέγεται ότι φέρνει πολύ τύχη σε όποιον το έχει και ίσως γι’ αυτό το λουλούδι του ειναι σύμβολο του έρωτα.

Είναι ένα μικρό πετρόφυτο για ξηρά, ηλιόλουστα σημεία, που επιβιώνει για αρκετά χρόνια, παρότι δεν είναι μακρόβιο φυτό. Τα φυτά που διατίθονται σε κέντρα κηπουρικής προέρχονται από καλλιέργειες. Το εντελβάις δεν είναι τοξικό και έχει χρησιμοποιηθεί από την “πρακτική ιατρική” ως γιατροσόφι για την κοιλιακή χώρα και τις αναπνευστικές παθήσεις.

Η ποικιλία Leontopodium alpinum (στα ελληνικά “πόδι του λιονταριού”) είναι λευκό με γκριζωπά φύλλα και ανθοφορεί από Ιούνιο έως Αύγουστο – ύψος 25 εκατοστά.

Η ποικιλία Leontopodium alpinum “Mignon”: Λευκό, μικρό. Ανθοφορία από Ιούνιο έως Ιούλιο, ύψος 10 εκατοστά

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=983Kx8cMOyE&feature=youtu.be’%5D

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη φίλη, Inelehrea1, που είναι η δημιουργός του υπέροχου αυτού βίντεο, αφενός γιατί στάθηκε η αφορμή γι’ αυτήν την ανάρτηση και αφετέρου, επειδή χρησιμοποίησα το κείμενο που υπάρχει στην περιγραφή του βίντεο. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον πολύ καλό μας συνεργάτη Ησίοδο, που όπως πάντα επιμελείται ότι κάθε θεματολογία για τα φυτά και τα άνθη, ως ειδήμων.

Advertisements

5 thoughts on “Εντελβάις – Edelweiss Leontopodium

  1. Ευχαριστώ πολύ Γιώργο. Αυτή είναι η καλύτερη φιλοφρόνηση που είχα μέχρι σήμερα!Να είσαι καλά 🙂

    Like

  2. κι εγώ σας ευχαριστώ και τους δύο! Είχα πρωτο ακούσει για το εντελβάις από έναπαππούλη όταν ήμουν μικρή και μου είχε μείνει….INELEHREA1, κατά κόσμο Δέσποινα!

    Like

  3. Δέσποινα, η χαρά είναι όλη δική μου!!Ευχαριστούμε που μοιράστηκες με μας αυτές τις ιστορίες του παππού. Το δε βίντεό σου είναι υπέροχο! Ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση και για την ζεστασιά της φιλίας σου!! 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s