Τάσος Κορώσης, για την τέχνη της κομμωτικής

korossis

O καταξιωμένος κομμωτής Τάσος Κορώσης, μίλησε στην Ελεύθερη Ζώνη για το hair cut και την τέχνη της κομμωτικής. Επειδή βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον το άρθρο αυτό, σας το παραθέτω και εδώ.

Αν και ο προσανατολισμός μου υπήρξε πάντοτε καλλιτεχνικός και σχετικός με την έμπνευση και την δημιουργία, όπως και η φύση της δουλειάς μου, η παράλληλη ενασχόλησή μου με την επιχειρηματικότητα με έχει οδηγήσει σε σειρά συμπερασμάτων.

Ανήκω σ’ εκείνους που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία. Χωρίς να παραγνωρίζω ή να αδιαφορώ για την πολιτική πραγματικότητα και επειδή, λόγω της δουλειάς μου, ακούω και βλέπω πολλά, πιστεύω ότι τώρα είναι η ευκαιρία να αναδειχθούν οι αξίες.

Η οικονομική κρίση αποκάλυψε πολλές παθογένειες. Όλοι όσοι ζούμε στον πραγματικό κόσμο, συναναστρεφόμαστε πραγματικούς ανθρώπους, αλλά και βλέπουμε το κενό της ματαιοδοξίας, μπορούμε να πούμε πως τώρα είναι η ώρα να σκύψουν όλοι πάνω από την δουλειά τους και να αναδείξουν τις ικανότητές τους.

Πάρτε για παράδειγμα την τέχνη μου, την κομμωτική. Έχει κι’ αυτή τα μυστικά της επιτυχίας της. Δεν πρόκειται για απλή τεχνική. Ο αληθινός δημιουργός γνωρίζει πως δεν υπάρχουν κουρέματα, αλλά πρόσωπα και προσωπικότητες. Αυτή την ξεχωριστή προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου οφείλει να αναδεικνύει.

Και μια και τελευταία ακούμε όλο και πιο συχνά τον όρο «κούρεμα – hair cut», ε, ας πούμε μια κουβέντα κι’ εμείς οι κομμωτές. Ίσως να βοηθήσει στη γενικότερη θεώρηση των πραγμάτων.

Προσωπικά, προτιμώ να συζητώ από δέκα ως είκοσι λεπτά με την πελάτισσά μου και μου αρκούν πέντε λεπτά για να την κουρέψω. Το μάτι διαθέτει μεγαλύτερη ακρίβεια από το ψαλίδι.

Ανέπτυξα έτσι το στυλ Κορώση. Υπάρχει ένα μοναδικό κούρεμα για κάθε άνθρωπο. Γι’ αυτό και δουλεύουμε με διαφορετικά εργαλεία – ψαλίδια, διπλά ψαλίδια, μηχανή και ξυράφι. Είναι αυτές οι τέσσερις τεχνικές του κουρέματος.

Ένα άλλο σπουδαίο κεφάλαιο είναι η βαφή, που την δουλεύουμε μαζί με την Αθηνά Τζάνετ Κορώση.  Σημασία έχει να «δείχνει» το χρώμα πάνω στο κεφάλι. Θέλουμε τα χρώματα να  χαρίζουν περισσότερη διαφάνεια, αίσθηση, λάμψη. Σεβόμαστε τα μαλλιά και δουλεύουμε με διάφορες ενδιάμεσες φάσεις.

Τα προϊόντα που επιλέγουμε έχουν 5 στόχους: Την αποκατάσταση, την ενυδάτωση, τον όγκο, την εξισορρόπηση και την αναδόμηση.

Το στυλ είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μας και φθάνει στους άλλους σαν ένα στοιχείο γοητείας. Πρέπει να στηρίζεται στα λαμπερά χρώματα που φωτίζουν  και φιλοδοξούν να αλλάξουν τη διάθεσή μας. Οι αποχρώσεις που κυριαρχούν είναι αυτές του καρυδιού ή της καραμέλας. Αλλά και πολλά διαφορετικά χρώματα, σε στρώσεις, το ένα πάνω στο άλλο, που χαρίζουν λαμπερό συνολικό αποτέλεσμα, σε ένα παιχνίδι φωτοσκιάσεων. Πρόκειται για την πολύ μοντέρνα τεχνική συγχώνευσης των χρωμάτων, που προσφέρει ένα αίσθημα ενέργειας και ανανέωσης.

Μέσα σ’ αυτό το αρμονικό σύνολο εντάσσονται και η ενυδάτωση  η πρωτοποριακή τεχνική των extensions, χάρη στα οποία τα μαλλιά αποκτούν όγκο, μήκος, ακόμη και ανταύγειες, χωρίς τις συνηθισμένες χρονοβόρες διαδικασίες.

Πρόκειται για ανθρώπινα, ευρωπαϊκά μαλλιά που υπερέχουν των κοινών extensions. Στερεώνονται διακριτικά πάνω στα υπάρχοντα μαλλιά με κερί του οποίου η σύνθεση είναι παρόμοιας μοριακής δομής με την τρίχα. Γίνονται έτσι πραγματική προέκταση των φυσικών μαλλιών. Επιπλέον, δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και τοποθετούνται σε μικρό χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τη μια ώρα.

Σε εποχές κρίσης η ανάγκη για αλλαγή και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης είναι πάντα εντονότερη. Ένα καλό χτένισμα, που λαμβάνει υπ’ όψιν τη δομή του προσώπου και του σώματος, μπορεί κυριολεκτικά να αλλάξει και εμάς και τη διάθεσή μας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s