Πανοραμική άποψη 360 μοιρών της Αγίας Σοφίας

Η Αγιά Σοφιά είναι ο πιο σπουδαίος ναός που χτίστηκε στην Κωνσταντινούπολη από τους Βυζαντινούς. Το πρώτο οικοδόμημα χτίστηκε μεταξύ του 325 μ.χ. και του 360 μ.χ. Λέγεται, πως ο αρχικός ναός ήταν μία βασιλική από πέτρα, με ξύλινη στέγη.

Τα εγκαίνια του έγιναν στις 30 Οκτωβρίου του 360, με μια μεγαλειώδη τελετή. Στις αρχές του 5ου αιώνα, το πρώτο κτίσμα πυρπολήθηκε στις 20/5/404. Ο Θεοδόσιος ο 2ος, ανάθεσε στον αρχιτέκτονα Ρουφίνο την επιμέλεια της αναστήλωσης της Αγιά Σοφιάς, ο οποίος υιοθέτησε πάλι το ρυθμό της βασιλικής. Η εκκλησία λειτούργησε πάλι στις 8 Οκτωβρίου του 415, αλλά δυστυχώς κάηκε παλι στις 13/1/532, κατά τη διάρκεια των συμπλοκών της στάσης του «Νίκα». Ο ναός ήταν έτοιμος για καθιέρωση στις 24/12/537 και αυτό σημαίνει πως δεν χρειάστηκαν ούτε έξι χρόνια για την ολοκλήρωσή του. Ας σημειωθεί πως, ο ναός του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη χρειάστηκε 120 χρόνια για την ανέγερση του, του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο 35 χρόνια, η Νοτρ Νταμ στο Παρίσι 72 χρόνια, ο Καθεδρικός του Μιλάνου πάνω από 500 χρόνια και ο Καθεδρικός της Κολονίας 615 χρόνια. Η απαράμιλλη ποικιλία και σπανιότητα μαρμάρων και η κάθε άλλο παρά φειδωλή χρήση αργύρου, χρυσού και πολύτιμων λίθων στη διακόσμηση και κυρίως η τελειότητα του τρούλου της Αγίας Σοφιάς, νομίζω πως λέει πάρα πολλά για την σημαντικότητα του σπάνιου αυτού δημιουργήματος!

Ο ναός αποτέλεσε καθ’ όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και κατέστει ο σημαντικότερος της Ορθόδοξης εκκλησίας. Κατά την περίοδο των Σταυροφοριών (1204-1261) η Αγία Σοφία έγινε Ρωμαιοκαθολικός ναός και μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. To 1930 o Μουσταφά Κεμάλ, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας μετέτρεψε το τζαμί σε μουσείο.

Σήμερα λοιπόν, δεν έχετε παρά να ξεναγηθείτε εικονικά στο μουσείο της Αγιά Σοφιάς (Selimiye Camii), πατώντας το παρακάτω link για να κάνετε την εικονική επίσκεψη (virtual tour).

Εικονική επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά της Πόλης

 

Πηγές από τη Βικιπαίδεια και το megarevma.net

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s